Νέες εκδόσεις

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΛΑΣΙΚΟΙ

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ

Οι συμφορές του δανεισμού

μετ.: Πολυξένη Παπαπάνου

εκδ. Νεφέλη

σελ. 56 – 7,50 ευρώ

Η ιδιαίτερη ζέση με την οποία ο συνήθως ήπιων τόνων Πλούταρχος επιδίδεται στην κατακεραύνωση του φαινομένου του αλόγιστου δανεισμού και της απληστίας των πιστωτών, οδήγησε αρχικά τους μελετητές στο να αμφισβητήσουν την πατρότητα του κειμένου και στη συνέχεια να το θεωρήσουν νεανική ρητορική άσκηση. Η νεότερη όμως έρευνα έχει δείξει πως πρόκειται για έργο της ώριμης περιόδου του Πλούταρχου. Πιθανότατα εκφωνήθηκε στην Αθήνα, η οποία μαστιζόταν από τις συνέπειες της υπερχρέωσης σε εγχώριους και ξένους πιστωτές.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

LΕΟ PERUTZ

O Μαιτρ της Δευτέρας Παρουσίας

μετ.: Ρόζα Ιωαννίδου

εκδ. Κίχλη

σελ. 288 – 16,80 ευρώ

Βιέννη 1909. Ο ηθοποιός του Αυλικού Θεάτρου Ευγένιος Μπίσοφ βρίσκεται νεκρός στο περίπτερο της έπαυλής του. Ο θάνατός του συνδέεται με μια σειρά μυστηριωδών θανάτων. Πρόκειται για αυτοκτονίες ή για φόνους; Είναι ένοχος ο αφηγητής της ιστορίας, ο βαρόνος φον Γιος; Υιοθετώντας τον ρόλο του Σέρλοκ Χολμς και του Δόκτορος Ουάτσον, δύο φίλοι του νεκρού ηθοποιού αναλαμβάνουν τη διαλεύκανση του φόνου. Ρόλο καλείται ωστόσο να παίξει και ο αναγνώστης, καθώς η ιστορία αιωρείται συνεχώς ανάμεσα στη βεβαιότητα και την αμφιβολία, ανάμεσα στην αλήθεια και στο ψεύδος. Ο Λέο Πέρουτς έχει στήσει αριστοτεχνικά την ιστορία του με φόντο την πρωτεύουσα της άλλοτε κραταιάς αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας. Το επίμετρο είναι του Hans-Harald Muller.

PHILIP RΟΤΗ

Νέμεσις

μετ.: Κατερίνα Σχινά

εκδ. Πόλις, σελ. 310

Στην αποπνικτική ζέστη του Νιούαρκ μαίνεται μια τρομακτική επιδημία. Η αναπηρία, η παράλυση, η ισόβια καταδίκη στον πόνο, ακόμα και ο θάνατος απειλούν τα παιδιά του Νιού Τζέρσεϊ. Αυτό είναι το απροσδόκητο θέμα του σπαρακτικού νέου βιβλίου του Φίλιπ Ροθ: μια επιδημία πολιομυελίτιδας που ξεσπάει το καλοκαίρι του 1944, λίγο πριν από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και ο αντίκτυπός της σε μια μικρή και δεμένη κοινότητα του Νιούαρκ και στα παιδιά της. Την ιστορία στοιχειώνει το ζοφερό ερώτημα που πραγματεύονται και άλλες νουβέλες του Ροθ: ποιες επιλογές διαμορφώνουν μοιραία τη ζωή; Πόσο αδύναμοι είμαστε όλοι μας μπροστά στη δύναμη των περιστάσεων;

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΕVΑ JΑΝΤΖΕΝ

Τότε που ακόμα όλη η Ελλάδα ήταν μια Αρκαδία

μετ.: Niki Εideneir

εκδ. Studio University Ρress

σελ. 234

Νεαρή απόφοιτος του πανεπιστημίου, η Eva Jantzen έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1936 με τον σύζυγό της, αρχαιολόγο Ulf Jantzen. Ερχεται προετοιμασμένη με τον τρόπο που προετοιμάζονταν οι παλαιοί περιηγητές. Δεν έχει όμως ιδέα για την νέα Ελλάδα. Από τη στιγμή της αναχώρησής της από τη Θουριγγία της Ανατολικής Γερμανίας κρατάει ημερολόγιο. Με ειλικρίνεια και χωρίς αναστολές καταγράφει όχι μόνον τα συμβάντα της ημέρας, αλλά και τα συναισθήματα που της δημιουργούνται, τις εκπλήξεις, θετικές και αρνητικές, καθώς και τις συναντήσεις της με ντόπιους.

ΕΡΕΥΝΑ

CΗRΙSΤΟΡΗ U. SCΗΜΙΝCΚ-GUSΤΑVUS

Μνήμες Κατοχής ΙΙΙ

Οι Λυγκιάδες στις φλόγες

μετ.: Αλκιβιάδης Νέττας

εκδ. Ισνάφι, σελ. 324

Απέναντι στην πόλη των Ιωαννίνων βρίσκονται οι Λυγκιάδες. Την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 1943, και ενώ ακόμα δεν έχει χαράξει, οι προβολείς και το πυροβολικό του γερμανικού στρατού κατοχής είναι στραμμένα στο χωριό. Εξι καμιόνια με Γερμανούς καταδρομείς ανηφορίζουν προς τα εκεί. Υστερα από λίγες ώρες το χωριό θα έχει σβηστεί από τον χάρτη. Και 82 κάτοικοι -κυρίως γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι- δεν θα προλάβουν να ρωτήσουν σε τι έφταιξαν. Ο συγγραφέας δίνει τον λόγο στα θύματα και ψάχνει στη Γερμανία να βρει τους θύτες.

ΕΦΗΒΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΣΚΟΤ ΓΟΥΕΣΤΕΡΦΕΛΝΤ

Εxtras

μετ.: Καίτη Οικονόμου

εκδ. Μεταίχμιο

σελ. 448 – 16,60 ευρώ

Λίγα χρόνια μετά την ανατροπή του καθεστώτος των ειδικών από την επαναστάτρια Τάλι Γιάνγκμπλαντ, μια πολιτιστική αναγέννηση σαρώνει τον κόσμο. «Τεχνοκέφαλοι» επιδεικνύουν τα τελευταία γκάτζετ τους, «αναρτιστές» διαδίδουν κουτσομπολιά και μόδες με ακραίες επεμβάσεις. Η δημοτικότητα είναι η κινητήρια δύναμη της κοινωνίας και όλοι λαχταρούν να γίνουν διάσημοι. Η δεκαπεντάχρονη Αγια Φουζ δεν αποτελεί εξαίρεση. Αλλά η προσωπική της κατάταξη είναι τόσο χαμηλή, ώστε η Αγια είναι ένα τίποτα. Μία «έξτρα». Μοναδική της ελπίδα να γίνει διάσημη είναι να αναρτήσει ένα πρωτότυπο συγκλονιστικό ρεπορτάζ.

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΧΟΡΧΕ ΜΠΟΥΚΑΪ

Ο δρόμος της ευτυχίας

(Φύλλα πορείας ΙV)

μετ.: Κωνσταντίνα Επισκοποπούλου

εκδ. Οpera

σελ. 256 – 18 ευρώ

Η αυτονομία, ο έρωτας, ο πόνος, η ευτυχία και η πνευματικότητα είναι οι πέντε δρόμοι τους οποίους χαράζει ο Χόρχε Μπουκάι στον χάρτη που οδηγεί στην ολοκλήρωση και τη συνειδητοποίηση του ανθρώπου. Πέντε διαδρομές που θα πρέπει ο καθένας μας να διανύσει μέσα από προσωπικές εμπειρίες και με τον δικό του τρόπο. Χρησιμοποιώντας το γνώριμο διασκεδαστικό του ύφος, ο διάσημος Αργεντινός ψυχίατρος προειδοποιεί: «Η αναζήτηση της ευτυχίας δεν είναι απλώς δικαίωμα ορισμένων. Είναι, κατά τη γνώμη μου, φυσική υποχρέωση όλων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή