Από τα ημερολόγια της ΑΓΕΤ στο Μουσείο Μπενάκη

Από τα ημερολόγια της ΑΓΕΤ στο Μουσείο Μπενάκη

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΘΕΣΗ. Σχεδόν ακέραιο το φάσμα των Ελλήνων ζωγράφων που σφράγισαν το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει ο επισκέπτης της έκθεσης των έργων που κόσμησαν τα ημερολόγια της ΑΓΕΤ Ηρακλής, η οποία εγκαινιάζεται την 1η Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη). Λίγα είναι -κατ’ αναλογίαν- τα σημαντικά ονόματα που λάμπουν διά της απουσίας τους, όπως λ. χ. η Νίκη Καραγάτση, ο Ανδρέας Φωκάς ή ο Γιώργος Μαυροΐδης.

Από το 1956 μέχρι και το 2009 εξήντα και πλέον καλλιτέχνες φιλοτέχνησαν 1.472 έργα που προορίζονταν να αναδείξουν τις σελίδες του ημερολογίου της ΑΓΕΤ. Η τακτική παρουσίαση έργου ενός ή μιας σειράς καλλιτεχνών για πάνω από μια πεντηκονταετία εδραίωσε στη συνείδηση ενός ευρύτατου κοινού τη σύγχρονη νεοελληνική τέχνη, θεσπίζοντας ταυτοχρόνως και μια «παράδοση». Η ενιαύσια κυκλοφορία του ημερολογίου υπήρξε για χρόνια πολυαναμενόμενο πολιτιστικό γεγονός, ενώ η παρουσία στις σελίδες του, σηματοδοτούσε την καθιέρωση, τρόπον τινά, ενός καλλιτέχνη στο πανελλήνιο. Ο διευθυντής του μουσείου Αγγελος Δεληβορριάς τόνισε ότι πολλά από τα έργα που συμπεριλαμβάνονται στα ημερολόγια αποτελούν δείγματα της κορύφωσης του ζωγραφικού έργου του δημιουργού τους. Αυτό ισχύει για ζωγράφους και από τις τέσσερις χρονολογικές περιόδους, στις οποίες χωρίζεται χονδρικά η συλλογή της ΑΓΕΤ.

Τον Αγήνορα Αστεριάδη λ. χ. από τους γεννηθέντες στα τέλη του 19ου, τον Τσαρούχη και τον Πεντζίκη από τους γεννηθέντες μέχρι το 1919, τη Μαρία Πωπ για μέχρι το 1939 και τον Αλέκο Λεβίδη και τον Χρήστο Μποκόρο για τους μετά το 1940. Στην τωρινή έκθεση παρουσιάζονται 82 έργα 52 καλλιτεχνών, με τη χρονολογική σειρά της κυκλοφορίας των ημερολογίων. Οπως επεσήμανε ο κ. Δεληβορριάς, η παραχώρηση της συλλογής γίνεται για δεκαεννέα αρχικώς χρόνια, ύστερα από τη δέσμευση του μουσείου να πραγματοποιεί μία κατ’ έτος έκθεση με εκθέματα από τη συλλογή. Η τωρινή αποτελεί μια πρώτη «ανασκόπηση» του περιεχομένου της συλλογής, την οποία αναμένεται να ακολουθήσουν άλλες, είτε ατομικές είτε θεματικές, εκθέσεις, όπως π. χ. μια έκθεση έργων του Δημήτρη Γαλάνη και της Βάσως Κατράκη και του Λάμπρου Οργανού για την ανάδειξη της νεοελληνικής χαρακτικής. Η έκθεση θα διαρκέσει ώς τις 4 Δεκεμβρίου του 2011.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή