Αειφόρος ανάπτυξη, μια καίρια αποτίμηση

Αειφόρος ανάπτυξη, μια καίρια αποτίμηση

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΔΟΣΗ. Ενδεχομένως, ένας από τους παράγοντες που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση, είναι η απουσία οιασδήποτε διάθεσης για ευποιία από την τάξη των εύπορων Ελλήνων. Οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες και σε αυτές θα πρέπει να κατατάξουμε τον Κώστα Καρρά. Ο ιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και του Πολιτισμού, ο οποίος με προσωπικές μάχες προσπαθεί τα τελευταία 40 χρόνια να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τη χλωρίδα, την πανίδα, τα μνημεία, δεν είναι από εκείνους που το βάζουν κάτω. Το απέδειξε πολλές φορές σε ζητήματα όπως η προστασία του τοπίου του Μαραθώνα και η εκτροπή του Αχελώου, με την ακατάβλητη πίστη του, ότι η Ελλάδα πρέπει να αναπτυχθεί με ριζικά διαφορετικό τρόπο από εκείνον που προωθεί η πολιτική τάξη.

Το ολοκληρωμένο σκεπτικό του για το τι έφταιξε και πώς μπορούμε να το διορθώσουμε, παραθέτει μέσα από τα κείμενα του βιβλίου του «Ημιτελές Τοπίο», το οποίο μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ωκεανίδα. Η αφήγηση ξεκινά από το 1973, σε μια από τις πρώτες του τοποθετήσεις για τον τουρισμό και το περιβάλλον στην Ελλάδα και ολοκληρώνεται με τον επίλογο που έχει τίτλο «Μετά την κατάρρευση», μια καίρια διεισδυτική αποτίμηση για τις ημέρες μας. Η πλειονότητα των κειμένων εστιάζει στην κρίσιμη περίοδο των τελευταίων ετών, μεταξύ του 2000 και του 2008, όταν είχε πλέον διαμορφωθεί η οικολογική συνείδηση στη χώρα μας.

Η παρουσίαση του πονήματος έγινε προχθές το βράδυ στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς από μια πλειάδα ξεχωριστών ομιλητών, που ο καθένας έχει διακριθεί στον τομέα του. Ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης, ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Αλεβιζάτος μίλησαν για τον ιδρυτή της Ελληνικής Εταιρείας, την πολύτιμη συνοδοιπόρο σύζυγό του Λυδία Καρρά και τους αγώνες τους. Περιέγραψαν τις προσπάθειές τους για την αειφόρο ανάπτυξη σε μια εποχή που οι οικολόγοι ήταν σχεδόν περιθωριοποιημένοι, χαρακτηρίζονταν «ψώνια, «τρελάρες», όπως επεσήμανε ο Απόστολος Δοξιάδης ή «μάστιγα εναντίον των επενδύσεων» όπως έχουν πει συχνά Ελληνες πολιτικοί. Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο αντιλαμβάνεται κανείς ότι το σημαντικότερο χάρισμα του Καρρά δεν είναι ότι μπορεί να πέφτει μέσα στις προβλέψεις του, αλλά ότι έχει μια καθαρή στρατηγική ανάδειξης και προστασίας των πολυτιμότερων αγαθών της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή