Ματιες στον κοσμο

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λονδινο

Θεατρο

Τricycle Theatre

www.tricycle.co.uk

«The Riots». Θέμα του έργου της Τζίλιαν Σλόβο είναι οι ταραχές που αναστάτωσαν το Λονδίνο και άλλες πόλεις της Αγγλίας το περασμένο καλοκαίρι. Εχοντας συγκεντρώσει πλήθος μαρτυρίες -από tweets οδηγών ταξί μέχρι ανακοινώσεις της αστυνομίας και συνεντεύξεις με πολιτικούς, δασκάλους, δικηγόρους, νέους που πήραν μέρος στην εξέγερση, θύματα των λεηλασιών όσο και απλούς παρατηρητές- η συγγραφέας χρησιμοποιεί το πρωτογενές αυτό υλικό για να περιγράψει τι έγινε και να αναλύσει τις αιτίες που οδήγησαν σ’ αυτό το απροσδόκητο ξέσπασμα, καθώς και τις προτάσεις για κοινωνικές αλλαγές που θα απέτρεπαν κάτι παρόμοιο στο μέλλον. «Ενα εκπληκτικά παρουσιασμένο έργο που σε κάνει να σκεφτείς χωρίς να σου δίνει έτοιμες απαντήσεις», έγραψε η εφημερίδα Independent. Η παράσταση έρχεται να προστεθεί στη σειρά από θεατρικά έργα-ντοκουμέντα (όπως το «Γκουαντάναμο») που έχει παρουσιάσει με επιτυχία το Tricycle και ο διευθυντής του, ο σκηνοθέτης Νίκολας Κεντ.

Νεα Υoρκη

Θεατρο

Vivian Beaumont Theater

www.lct.org

«War Horse». Το αγαπημένο άλογο ενός αγοριού πουλιέται στο βρετανικό ιππικό στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ταξιδεύει από τα πράσινα λιβάδια της Αγγλίας στα πεδία μάχης της Γαλλίας και της Γερμανίας. Ο Τζόι, όπως είναι το όνομά του, παγιδεύεται ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά, «υπηρετεί» και στις δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις και καταφέρνει να επιβιώσει μετά από τρομακτικές περιπέτειες. Το αγόρι, νεαρός άνδρας πια, ξεκινάει ένα ριψοκίνδυνο ταξίδι αναζητώντας τον φίλο του. Θεατρική διασκευή του παιδικού βιβλίου του Τζέιμς Μορπούνγκο, το «Πολεμικό άλογο» είναι μια εντυπωσιακή παράσταση, όπου συμμετέχουν άλογα-μαριονέτες φυσικού μεγέθους και δεκάδες ηθοποιοί. Μετά την επιτυχημένη παρουσίασή του αρχικά στην Αυστραλία και κατόπιν στο Λονδίνο, μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη όπου γνώρισε τον θρίαμβο, κερδίζοντας πέντε βραβεία Τόνι.

Παρiσι

Εκθεση

Μusee du Louvre

www.louvre.fr

«Au royaume d’ Alexandre le Grand: La Macedoine antique». Μεγάλο αφιέρωμα στην ιστορία της Μακεδονίας, από τους μυκηναϊκούς χρόνους μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή, με εκθέματα που προέρχονται από ελληνικά μουσεία και τη συλλογή του Λούβρου. Εστιάζοντας στο πρόσωπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ιχνηλατεί τη διαδρομή της ζωής και τις πτυχές του μύθου του, παράλληλα με την εποποιία των στρατιωτικών του κατακτήσεων και την πολιτιστική πολιτική του, που οδήγησαν στη συγκρότηση του ελληνιστικού κόσμου. Ο πλούτος των εκθεμάτων είναι εντυπωσιακός: γλυπτά, ανάγλυφα και ψηφιδωτά (που περιλαμβάνουν απεικονίσεις του Αλεξάνδρου και του Φιλίππου), αμφορείς, σαρκοφάγοι, επιτύμβιες στήλες. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης μια αναπαράσταση του ανακτόρου του Φιλίππου του Β΄, καθώς και αναφορές στην κοινωνική και οικονομική ζωή της αρχαίας Μακεδονίας. Εως τις 16 Ιανουαρίου.

Σαν Φρανσiσκο

Εκθεση

De Young Museum

www.deyoung.famsf.org

«Masters of Venice: Renaissance Painters of Passion and Power from the Kunsthistorisches Museum, Vienna». Οι Βενετοί ζωγράφοι της Αναγέννησης, επηρεασμένοι από την ατμόσφαιρα της λιμνοθάλασσας, δημιούργησαν μια ιδιαίτερη εικαστική γλώσσα που τη χαρακτηρίζουν τα λαμπερά χρώματα και η αισθησιακή διάθεση. Η έκθεση παρουσιάζει πενήντα πίνακες -πορτρέτα, θρησκευτικές και μυθολογικές σκηνές- ζωγράφων όπως ο Τισιανός, ο Τζορτζόνε, ο Μαντένια, ο Βερονέζε και ο Τιντορέτο. Τα εκθέματα προέρχονται όλα από τη συλλογή του Μουσείου Kunsthistorisches της Βιέννης, που περιλαμβάνει μερικά από τα πιο φημισμένα αριστουργήματα της βενετσιάνικης Αναγέννησης, όπως η «Δανάη» (φωτ.) και ο «Αγιος Σεβαστιανός» του Τισιανού και η «Αλληγορία του Αρη, της Αφροδίτης και του Ερωτιδέα» του Μπορντόνε. Εως τις 12 Φεβρουαρίου.

Φρανκφουρτη

Εκθεση

Stadel Μuseum

www.stadelmuseum.de

«Ο Μπέκμαν και η Αμερική». Το 1937, τέσσερα χρόνια μετά την άνοδο στην εξουσία των ναζί, ο Μαξ Μπέκμαν (1884-1950) έφυγε από τη Φρανκφούρτη, όπου είχε ήδη μια επιτυχημένη καλλιτεχνική διαδρομή, και εγκαταστάθηκε στο Αμστερνταμ. Δέκα χρόνια αργότερα μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όπου τον καλωσόρισαν ως τον «σημαντικότερο Γερμανό εξπρεσιονιστή». Στη διάρκεια των τριών τελευταίων χρόνων της ζωής του, ο Μπέκμαν ζωγράφισε 85 περίπου έργα -πορτρέτα, νεκρές φύσεις, θρησκευτικά και μυθολογικά θέματα- από τα οποία η έκθεση παρουσιάζει μια ανθολογία, συνολικά 41 έργα στα οποία περιλαμβάνονται και μερικά προγενέστερων εποχών. Η παραμονή στην Αμερική δεν άλλαξε τον ζωγράφο, ο οποίος επέμεινε στο ρεαλιστικό/αλληγορικό στυλ του σε μια περίοδο όπου ο αμερικανικός αφηρημένος εξπρεσιονισμός είχε ανέβει στο καλλιτεχνικό προσκήνιο. «Η Νέα Υόρκη είναι υπέροχη, μόνο που μυρίζει καμένο λίπος, σαν κάποιοι άγριοι να ψήνουν τον ηττημένο εχθρό τους», είχε σχολιάσει ο ζωγράφος. Εως τις 8 Ιανουαρίου.

Οι καλλιτέχνες του Αλφρεντ Στίγκλιτς

Ο πρωτοπόρος Αμερικανός φωτογράφος Αλφρεντ Στίγκλιτς (1864-1946) ήταν επίσης ένας επίμονος ανιχνευτής ταλέντων, τόσο στη φωτογραφία όσο και στη ζωγραφική, τη γλυπτική και τη χαρακτική. Ανοιξε την γκαλερί «261» στη Νέα Υόρκη για να παρουσιάσει φωτογραφίες του κινήματος Photo-Seccession, που προώθησε την ιδέα της καλλιτεχνικής φωτογραφίας, και σύντομα κατάφερε να κάνει γνωστούς Ευρωπαίους καλλιτέχνες στην Αμερική, ενώ παράλληλα υποστήριζε νεωτερικούς Αμερικανούς καλλιτέχνες. Η έκθεση «Stieglitz and his Artists: Matisse to O’ Keefe», στο Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης, παρουσιάζει περίπου 200 έργα Ευρωπαίων καλλιτεχνών, όπως οι Ματίς, Ροντέν, Καντίνσκι, Μπρανκούζι, καθώς και Αμερικανών μοντερνιστών. Ιδιαίτερη θέση στην έκθεση έχει μια σειρά έργων της ζωγράφου Τζόρτζια Ο’ Κιφ (εδώ το «Κρανίο αγελάδας», 1931), στην οποία ήταν αφιερωμένη η τελευταία έκθεση της γκαλερί «291», το 1917, και η οποία παντρεύτηκε τον Στίγκλιτς το 1924.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή