Αποδόμηση της «δόξας» του πολέμου

Αποδόμηση της «δόξας» του πολέμου

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νταβiντε Καλi, Σερζ Μπλοκ

Ο εχθρός

εκδ. Πατάκη, 2011

Είναι βιβλίο που παίζει σε πολλά ταμπλό: ιδανικό και για αρχάριους αναγνώστες, καθώς περιλαμβάνει ελάχιστο κείμενο και δυνατή εικονογράφηση, δεν έχει, ωστόσο, ηλικιακό «πλαφόν». Θέλει να το έχει κοντά του, να το ξεφυλλίσει και να το απολαύσει, και ο ενήλικας. Αποδομεί την έννοια του «εχθρού», αποκαλύπτει τη χειραγώγηση που υφίστανται οι απλοί άνθρωποι προκειμένου να επιτεθούν, μισώντας, ο ένας στον άλλον. Κυρίως όμως απομυθοποιεί τον πόλεμο ως πράξη δόξας, επέλασης, ενεργητικής έξαρσης, συλλογικής συγκίνησης.

Χρησιμοποιώντας (ο βραβευμένος εικονογράφος-σκιτσογράφος Σερζ Μπλοκ) μιαν αισθητική που παραπέμπει εξίσου στον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο όπως και σε σύγχρονές μας συγκρούσεις, επικεντρώνει την προσοχή στην έλλειψη κάθε ηρωικού ντεκόρ, ακολουθώντας το ευφυές σενάριο του -επίσης βραβευμένου- Νταβίντε Καλί. Χρησιμοποιούμε τον όρο «σενάριο» γιατί το βιβλίο έχει πολλά στοιχεία κόμικς. Το σκηνικό δεν είναι, λοιπόν, κάποια πεδιάδα ούτε κάποιο ύψωμα, κατάλληλα για ενθουσιαστικά, θριαμβευτικά πλάνα. Είναι το χαράκωμα. Η έρημος. Η βροχή. Ο μονόλογος του στρατιώτη μέσα στη γήινη τρύπα, όπου παραμένει σχεδόν θαμμένος ζωντανός, υποβάλλει, χωρίς μεγάλα λόγια, την απελπισία που κορυφώνεται μέρα τη μέρα.

Πρόκειται για μεταγραφή σε παιδικό ανάγνωσμα μοτίβων γνωστών από τα σπουδαία αντιπολεμικά έπη της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως του Ρεμάρκ (Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο) ή του δικού μας Γιάννη Μπεράτη (Το Πλατύ Ποτάμι). Η ανθρώπινη απόγνωση και η εξαθλίωση στην οποία οδηγούν ο πόλεμος, που κάποιοι επιχειρούν να εξωραΐσουν, γίνεται ολοφάνερη με ηπιότητα, με χιούμορ, αλλά χωρίς νοηματικούς συμβιβασμούς.

Κατά τούτο, το βιβλίο αυτό θα αποτελούσε και μέσα στο σχολείο ιδανικό εισαγωγικό ανάγνωσμα για τα μεγάλα ζητήματα που πραγματεύεται (εχθρός, πόλεμος, στρατιωτική ζωή). Η αισθητική του κόμικς και το έξυπνο σενάριο θα το βοηθούσαν να γίνει αποδεκτό ακόμη και από παιδιά μεγάλων ηλικιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή