Ματιες στον κοσμο

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ

Εκθεση

Τate Modern

www. tate. org. uk

«Gerhard Richter: Panorama». Καλύπτοντας σχεδόν πέντε δεκαετίες και συμπίπτοντας με τα 80ά γενέθλια του καλλιτέχνη, η έκθεση αναδεικνύει τις πιο σημαντικές στιγμές της μακρόχρονης καριέρας του Γκέρχαρντ Ρίχτερ και το ευρύτατο φάσμα των ιδεών και τεχνικών του. Περιλαμβάνει ρεαλιστικούς πίνακες βασισμένους σε φωτογραφίες (εδώ η «Αναγνώστρια»), αφαιρετικά έργα, πορτρέτα, τοπία και έργα ιστορικού περιεχομένου. Ο Ρίχτερ είναι ένας από τους πρώτους Γερμανούς καλλιτέχνες που εστίασαν στην ιστορία του εθνικοσοσιαλισμού, ζωγραφίζοντας πορτρέτα μελών της οικογένειάς του που υπήρξαν μέλη ή και θύματα του ναζιστικού κόμματος. Εξακολούθησε να ανταποκρίνεται σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας, δημιουργώντας έργα όπως η σειρά «October 18 1977 1988» με θέμα την ομάδα Μπάαντερ-Μάινχοφ, καθώς και το έργο «September 2005», που αναφέρεται στην επίθεση στους Δίδυμους Πύργους το 2001. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 8 Ιανουαρίου.

Θεατρο

Βush Theatre

www. bushtheatre. co. uk

«The Kitchen Sink». Οι ήρωες του έργου του Τομ Γουέλς είναι μέλη μιας αγγλικής οικογένειας που περνάει δύσκολες μέρες. Τα πεζά προβλήματα της καθημερινότητας -η μικρή επιχείρηση του πατέρα που δεν πάει καλά, το σπίτι που χρειάζεται επισκευές (ο νεροχύτης του τίτλου είναι συνεχής πηγή εκνευρισμού για την Καθ, τη μητέρα) – συνδυάζονται με τις δυσκολίες που συναντούν τα δύο παιδιά στην πραγματοποίηση των ονείρων τους: ο Μπίλι ελπίζει να εξασφαλίσει μια θέση σε καλλιτεχνική σχολή, η Σόφι φιλοδοξεί να γίνει δασκάλα ζίου ζίτσου. Συνδυάζοντας χιούμορ και συγκίνηση, ο συγγραφέας σκιαγραφεί με τρυφερότητα το πορτρέτο μιας σύγχρονης οικογένειας που παλεύει, χωρίς πολλές ελπίδες, για μια καλύτερη ζωή. Η κριτική υποδέχτηκε πολύ ευνοϊκά την παράσταση, που σκηνοθέτησε η Ταμάρα Χάρβεϊ, επαινώντας ιδιαίτερα τις ερμηνείες των ηθοποιών (Λίζα Πάλφρεϊ, Στέφαν Ρόντρι, Ράιαν Σάμπσον, Λία Μπρόδερχεντ).

ΜΟΣΧΑ

Εκθεση

Μουσείο Πούσκιν

www. museumpushkin. ru

«Ο Ουίλιαμ Μπλέικ και η βρετανική οραματική τέχνη». Το μουσείο Πούσκιν παρουσιάζει για πρώτη φορά στη Ρωσία χαρακτικά και υδατογραφίες του Αγγλου καλλιτέχνη και ποιητή Ουίλιαμ Μπλέικ (1757-1827). Γνωστός για τις «παράδοξες» συνθέσεις του και τα οραματικά ποιήματά του, ο Μπλέικ υπήρξε ένα τέλειο παράδειγμα «φτωχού καλλιτέχνη», που ωστόσο κατάφερε να επηρεάσει πολλές γενιές ομοτέχνων του. Από τους προραφαηλίτες έως τους σουρεαλιστές, πολλοί μοντέρνοι ζωγράφοι, καθώς επίσης συγγραφείς και μουσικοί, θα μπορούσαν να αναφέρουν τον Μπλέικ ως πηγή έμπνευσης. Οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν την ευκαιρία να δουν φημισμένες υδατογραφίες του Μπλέικ όπως η «Δευτέρα Παρουσία» και ο «Νεύτων» (φωτ.), καθώς και εικονογραφήσεις έργων του Δάντη, του Σαίξπηρ και του Μίλτον. Παράλληλα, εκτίθενται έργα πολλών μεταγενέστερων Βρετανών καλλιτεχνών και εικονογράφων, ανάμεσά τους ο Ντάντε Γκάμπριελ Ροσέτι, ο Εντουαρντ Μπερν-Τζόουνς, ο Σάμιουελ Πάλμερ και ο Φράνσις Μπέικον. Εως τις 19 Φεβρουαρίου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Θεατρο

Μusic Box Theater

www. private. lives. nyc. com

«Private Lives». Χωρισμένοι εδώ και πέντε χρόνια, η Αμάντα και ο Ελιοτ συναντιούνται τυχαία σε ξενοδοχείο της Γαλλικής Ριβιέρας, όπου περνούν το μήνα του μέλιτος με τους καινούργιους συντρόφους τους. Η συνάντηση αναζωπυρώνει το ερωτικό πάθος που νόμιζαν ότι είχε σβήσει, προκαλώντας φοβερή αναστάτωση σε όλους τους εμπλεκομένους. Η δημοφιλής κομεντί του Νόελ Κάουαρντ, που πρωτοανέβηκε το 1930, γνωρίζει μια επιτυχημένη αναβίωση χάρη στη σκηνοθεσία του Τζον Εϊρ, ο οποίος μεταφέρει πειστικά το έργο στη σημερινή εποχή, αλλά και στις απολαυστικές ερμηνείες της Κιμ Κατράλ (η Σαμάνθα του «Sex and the City») και του Πολ Γκρος.

ΠΑΡΙΣΙ

Εκθεση

Μusee du Quai Branly

www. quaibranly. fr

«Maori: Leurs tresors ont une ame». Πάνω από 250 αντικείμενα προερχόμενα από το μουσείο The Te Papa Tongarewa της Νέας Ζηλανδίας παρουσιάζονται από το παρισινό λαογραφικό μουσείο στην έκθεση «Μαορί: Οι θησαυροί τους έχουν ψυχή». Εστιάζουν θεματικά στην αντίληψη των Μαορί, των αυτοχθόνων της Νέας Ζηλανδίας, για τον αυτοπροσδιορισμό του ανθρώπου και την ικανότητά του να διαχειρίζεται με αυτάρκεια τους πόρους του. Γλυπτά, ιερά αντικείμενα, φωτογραφίες και βίντεο πλαισιώνουν αυτή την εξερεύνηση στις καλλιτεχνικές, πνευματικές και πολιτικές εξελίξεις που διαμόρφωσαν την κουλτούρα των Μαορί. Οι δεσμοί ανάμεσα στους παραδοσιακούς θησαυρούς και στη σύγχρονη τέχνη αποκαλύπτουν μια μεγάλη πολιτιστική αντοχή και ρίχνουν φως στα προβλήματα και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Μαορί. Εως τις 22 Ιουνίου.

Χορευτικοί διάλογοι στο Παρίσι

Η σύνδεση του χορού με τις εικαστικές τέχνες, από τις αρχές του 20ού αιώνα έως σήμερα, είναι το θέμα της έκθεσης «Danser sa vie» που εγκαινιάστηκε στο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι. Μέσα από μια πλούσια ποικιλία εκθεμάτων, δημιουργείται ένας ζωηρός διάλογος ανάμεσα στον χορό και στη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη φωτογραφία και τη video-art. Παρουσιάζονται πίνακες μιας πλειάδας καλλιτεχνών, από τον Ματίς και τον Κίρχνερ μέχρι τον Γουόρχολ και τον Ράουσενμπεργκ, φωτογραφίες που αιχμαλωτίζουν την κίνηση μεγάλων πρωτοπόρων του χορού όπως ο Νιζίνσκι και η Ισιδώρα Ντάνκαν, βίντεο χορογραφιών της Πίνα Μπάους, του Μερς Κάνιγχαμ, της Λουσίντα Τσάιλντς, του Γιαν Φαμπρ και του Ολαφουρ Ελιασον, γλυπτά, εγκαταστάσεις και έργα σε χαρτί του Μπουρντέλ, του Κάλντερ και του Νίκολας Σέφερ, καθώς και μια ανθολογία έργων όπου η χορευτική κίνηση συγχωνεύεται μέσα στην εικαστική δημιουργία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή