Εκατό χρόνια παράγουν ταινίες

Εκατό χρόνια παράγουν ταινίες

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2012 είναι μια ξεχωριστή χρονιά για δύο από τα μεγαλύτερα στούντιο της κινηματογραφικής βιομηχανίας, καθώς μέσα στον χρόνο τόσο η Universal όσο και η Paramount κλείνουν τον πρώτο αιώνα λειτουργίας τους. Εκατό χρόνια μετά, η Universal και η -κατά έναν μήνα γηραιότερη- Paramount παραμένουν δύο από τους βασικούς παίκτες της κινηματογραφικής παραγωγής και διανομής και διατηρούν σημαντικό κομμάτι στην πίτα που μοιράζονται οι «έξι ισχυροί» του Χόλιγουντ (τα άλλα τέσσερα στούντιο είναι η Columbia, η Disney, η Warner και η Fox).

Και οι δύο δημιουργήθηκαν από ανθρώπους που αγαπούσαν τον κινηματογράφο, αλλά που επίσης έβλεπαν την κινηματογραφική τέχνη ως μέσο επιχειρηματικής δραστηριότητας και επέκτασης. Μέσα στα εκατό χρόνια που πέρασαν, ο κινηματογράφος στο επίπεδο της παραγωγής πέρασε πολλά στάδια εξέλιξης. Από φθηνή διασκέδαση, που απευθυνόταν κυρίως στους μετανάστες, μέσα από αυτούς αναδείχθηκε σε επιχειρηματική δύναμη και στη συνέχεια σε υπερδύναμη με παγκόσμια επίδραση.

Τα στούντιο, ανάμεσά τους η Universal και η Paramount, αναγκάστηκαν να εξελιχθούν και να προσαρμοστούν στους καιρούς. Από οικογενειακές επιχειρήσεις, πέρασαν στους ανθρώπους της αγοράς και έπειτα από απόπειρες εξισορρόπησης του επιχειρηματικού και του καλλιτεχνικού τους προσώπου, που κάποιες φορές απείλησαν ακόμη και την ύπαρξή τους, σήμερα φαίνεται να έχουν βρει την ισορροπία ανάμεσα στις διαφορετικές τους δραστηριότητες.

Universal

Τα εικονοσκόπια, που ήταν μόδα στις αρχές του αιώνα στις λαϊκές γειτονιές, ήταν η έμπνευση για τη δημιουργία της Universal από τον γεννημένο στη Γερμανία, εβραϊκής καταγωγής, Καρλ Λέμλε. Υπολογίζοντας τους θεατές ενός εικονοσκοπίου, ο Λέμλε θεώρησε ότι θα ήταν επικερδής επιχείρηση. Ετσι αγόρασε μερικά και εγκατέλειψε την αγορά τροφίμων, στην οποία εργαζόταν έως τότε. Μαζί με τους συνεργάτες του, ο Λέμλε προχώρησε στην ίδρυση της Universal, όταν θέλησε να κάνει ο ίδιος την παραγωγή ταινιών και να αποφεύγει να πληρώνει δικαιώματα στον Τόμας Εντισον, στον οποίο ανήκε έως τότε το μονοπώλιο.

Από εκείνη τη χρονιά και μέχρι σήμερα, το λογότυπο της Universal είναι ένα από τα εμβληματικά σήματα του χολιγουντιανού κινηματογράφου. Αυτή τη μεγάλη ιστορία ετοιμάζεται να τιμήσει το στούντιο, με την ψηφιακή αποκατάσταση και την κυκλοφορία σε Blu-Ray δεκατριών από τις σημαντικότερες και πιο αντιπροσωπευτικές ταινίες του καταλόγου της. Μερικές από τις ταινίες που θα κυκλοφορήσουν με νέα επεξεργασία είναι το «Σκιές και σιωπή» του 1962 με τον Γκρέγκορι Πεκ, τα «Πουλιά» (1963) του Αλφρεντ Χίτσκοκ με την Τίπι Χέντρεν, τα «Σαγόνια του καρχαρία» (1975), ο «Ε.Τ. Ο Εξωγήινος» (1982) και η «Λίστα του Σίντλερ» (1993) του Στίβεν Σπίλμπεργκ, το «Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο» (1930) του Λιούις Μαϊλστόουν, το «Κεντρί» (1973) του Τζορτζ Ρόι Χιλ, το «Πέρα από την Αφρική» (1985) του Σίντνεϊ Πόλακ, ο «Φρανκενστάιν» (1931) και «Η νύφη του Φρανκενστάιν» (1935) του Τζέιμς Γουέιλ, τα «Φανταράκια για κλάματα» (1941) με τους Αμποτ και Κοστέλο, το «Pillow Talk» (1959) με την Ντόρις Ντέι και τον Ροκ Χάντσον και οι δύο «Δράκουλες» που γυρίστηκαν το 1931.

Ρaramount

Η Paramount είναι το τελευταίο στούντιο που εξακολουθεί να έχει την έδρα του στην περιοχή του Χόλιγουντ, καθώς όλοι οι άλλοι «ισχυροί» έχουν μετακινηθεί σε άλλες περιοχές του ευρύτερου Λος Αντζελες. Και αυτό το στούντιο άρχισε, όπως και η Universal, με την αγορά εικονοσκοπίων και την παραγωγή ταινιών δικής τους χρήσης. Ιδρυτές ήταν ο ουγγρικής καταγωγής Αντολφ Ζούκορ και τα αδέλφια Ντάνιελ και Τσαρλς Φρόμαν. Η ιδέα τους ήταν να γυρίσουν ταινίες με διάσημους θεατρικούς ηθοποιούς της εποχής. Αυτό ήταν και το πρώτο όνομα της εταιρείας: «Famous Players» με σλόγκαν, «Διάσημοι ηθοποιοί σε διάσημα έργα».

Τα μεγάλα ονόματα και η δημοφιλία των πρωταγωνιστών πάντοτε έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή της Paramount. Ετσι, από τη Μαίρη Πίκφορντ και τον Ντάγκλας Φέρμπανκς μέχρι τον Τομ Κρουζ, τα ονόματα των σταρ καθόριζαν σε μεγάλο βαθμό και το είδος των ταινιών του στούντιο. Ενας μεγάλος αριθμός ταινιών της Paramount θα προβάλλεται με σχολιασμό έως το τέλος της άνοιξης στο μουσείο μοντέρνας τέχνης LACMA του Λος Αντζελες.

Και ψηφιακά

Με τον πιο σύγχρονο τρόπο, με ένα application για το iPad, γιορτάζει το στούντιο της Paramount τα εκατό του χρόνια, έχοντας ήδη αλλάξει και το λογότυπό του. Το application, που έχει τον τίτλο Paramount Pictures 100 Years of Movie Magic (ή Paramount100), είναι μια ψηφιακή περιήγηση στα εκατό χρόνια ιστορίας του χολιγουντιανού στούντιο. Από την πρώτη του επιτυχία, τη «Βασίλισσα Ελισάβετ» του 1912, μέχρι το τελευταίο μπλοκμπάστερ παραγωγής του, το «Επικίνδυνη αποστολή: Πρωτόκολλο φάντασμα», οι χρήστες της εφαρμογής θα μπορούν να δουν φωτογραφίες από τις ταινίες, πολλές από αυτές ανέκδοτες, να παρακολουθήσουν αποσπάσματα και να ακούσουν τμήματα των σάουντρακ που γράφτηκαν για τις ταινίες. Τι άλλο μπορεί να βρει κανείς στην εφαρμογή, που διατίθεται ελεύθερα; Μια περίληψη της ιστορίας του στούντιο, μια εικονική περιήγηση και μια ειδική βερσιόν ενός κινηματογραφικού παιχνιδιού γνώσεων. Ακολουθώντας τις τάσεις της ψηφιακής κοινωνικής δικτύωσης, όλα τα παιχνίδια μπορούν να μοιραστούν μεταξύ φίλων και «φίλων», μέσω email, του Facebook και του Twitter.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή