Νέες εκδοσεις

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΑΜΥΘΙ

ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ

Στο κοτέτσι

εικ. Γεωργία Στύλου

εκδ. Τετράγωνο σελ. 56

Ο νεαρός πετεινός Κικιρής, ο φιγουρατζής κόκορας κυρ Βαρδαλαμπούμπας και ο φασαριόζος σκύλος Μουτζούρης είναι οι ήρωές μας. Και τα ανθρώπινα πρόσωπα, η «κοντοφάρδουλη με το φακιόλι» και ο Παναγιώτης ο περιβολάρης. Η ιστορία διαδραματίζεται στο κοτέτσι, στο περιβόλι και στα κλαριά των δέντρων. Την ιστορία έγραψε η Πηνελόπη Δέλτα για την ανιψιά της Ειρήνη, κόρη του Αντώνη Μπενάκη και αργότερα Ειρήνη Καλλιγά. Στόχος της να τη διδάξει πολύ σημαντικές αξίες με τον τρόπο των παραμυθιών.

ΣΟΦΙ ΚΑΡΚΕΝ

Μικρά μαθήματα ζωής

εικ. Μισέλ Μπουσέ

μετ. Νατάσα Παπαδοπούλου

εκδ. Gema σελ. 264 – 12 ευρώ

Δεν είναι εύκολο να μεγαλώσει κανείς… Μπροστά στις σκοτούρες των παιδιών, οι γονείς πελαγώνουν Πώς να τα βοηθήσουν να μη γίνουν τύραννοι ούτε πρόβατα; Πώς να επιβεβαιώσουν τον εαυτό τους ανάμεσα στους άλλους; Τα σαράντα παραμύθια του τόμου, διανθισμένα με χιούμορ και ποίηση, θίγουν όλες τις πλευρές του δεσμού με τον άλλο – από το άγχος του αποχωρισμού μέχρι τη δυσκολία να πούμε όχι. Ηρωες, ο Μιμίκος το ντροπαλό φάντασμα, που κρύβεται μέσα στην πανοπλία ενός ιππότη, δύο αχώριστοι παπαγάλοι, ένας χαμαιλέοντας που ψάχνει για φίλους, η Νοεμί η νεράιδα.

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ

ΜΑΧ WΕΒΕR

Οικονομία και Κοινωνία

Κοινωνιολογία του δικαίου

μετ. Θανάσης Γκιούρας

εκδ. Σαββάλας σελ. 344 – 24,70 ευρώ

Τέταρτος τόμος του κλασικού έργου του Μαξ Βέμπερ «Οικονομία και κοινωνία», περιλαμβάνει δύο κείμενα για τη σχέση ανάμεσα στο δίκαιο και την οικονομία. Μέσα από πυκνές παραθέσεις, οι οποίες παραπέμπουν σε άλλα τμήματα του ευρύτερου του έργου όπως η θρησκεία και η εξουσία, ο Βέμπερ αναλύει τη λογική των αντικειμενικών κλάδων του δικαίου όσο και τις διαφορετικές μορφές θεμελίωσης των υποκειμενικών δικαιωμάτων. Διατηρώντας την ευρεία ιστορική προοπτική που χαρακτηρίζει το συνολικό εγχείρημά του, ο Βέμπερ ανατρέχει εκτός από τον ευρωπαϊκό χώρο σε διαφορετικούς πολιτισμούς όπως της Κίνας, της Ινδίας και του Ισραήλ.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

RΑWΙ ΗΑGΕ

Η κατσαρίδα

μετ. Ελενα Τσουκαλά

εκδ. Πάπυρος σελ. 384

Μια χειμωνιάτικη μέρα στο παγωμένο Μόντρεαλ, ένας κλέφτης προσπαθεί να κρεμαστεί από το κλαρί ενός δέντρου. Μετανάστης από τη Μέση Ανατολή, σώζεται την τελευταία στιγμή παρά τη θέλησή του και υποχρεώνεται να παρακολουθήσει ψυχαναλυτικές συνεδρίες. Εκεί θα αφηγηθεί την παιδική του ηλικία σε μια χώρα πληγωμένη από τον πόλεμο, ενώ στην τωρινή του ζωή κυριαρχεί η θολή ατμόσφαιρα των καφέ όπου συχνάζουν μετανάστες. Σε αντίθεση με τον στατικό ήρωα του Κάφκα, ο ήρωας του Χαζ, που πιστεύει ότι είναι μισός κατσαρίδα, είναι καυστικός και αψηφά τους πάντες θυμίζοντας πρόσωπα του Σελίν, του Ζενέ ή του Μπάροουζ.

ΝΙΚΟΛΑΪ ΛΙΛΙΝ

Σιβηρική Αγωγή

μετ. Μαρία Οικονομίδου

εκδ. Πατάκη σελ. 480 – 19 ευρώ

Ελάχιστοι έχουν ακούσει να γίνεται λόγος για την Υπερδνειστερία, μια περιοχή της πρώην ΕΣΣΔ που διακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1990, αλλά που κανένας δεν την αναγνωρίζει. Γη όλων και κανενός. Εναν τόπο όπου η εγκληματικότητα είναι τόσο διαδεδομένη ώστε τα παιδιά αποκτούν εμπειρία μέσα από τις συγκρούσεις με την αστυνομία ή με τους ανηλίκους των άλλων συμμοριών. Το πρώτο που μαθαίνουν τα παιδιά είναι να είναι «τίμιοι εγκληματίες». Και αυτή η διδασκαλία περνάει μέσα από τους γέρους, τους ηλικιωμένους εγκληματίες. Το έργο μεταφέρεται στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τον Τζον Μάλκοβιτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή