Ματιες στον κοσμο

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ

Εκθεση

Αlbertina Museum

www. albertina. at

«Magritte». Αφιέρωμα στον Ρενέ Μαγκρίτ (1898-1967), τον Βέλγο σουρεαλιστή ζωγράφο που αναδείχτηκε σε έναν από τους δημοφιλέστερους και με μεγαλύτερη επιρροή καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, αναμειγνύοντας στα έργα του την αλληγορία και το χιούμορ, τον ερωτισμό και την ποίηση, το μυστήριο και την υπαρξιακή αγωνία (εδώ ο περίφημος πίνακας «Αυτό δεν είναι πίπα»). Η έκθεση παρουσιάζει πάνω από 150 έργα -πίνακες, σχέδια, κολάζ, χαρακτικά, φωτογραφίες και φιλμ- τα οποία καλύπτουν όλες τις πτυχές της δημιουργικής διαδρομής του. Τεκμηριώνεται παράλληλα η σχέση ανάμεσα στους πίνακές του και τα πρώιμα γραφιστικά έργα του (όταν βιοποριζόταν σχεδιάζοντας διαφημιστικά πόστερ), καθώς και η αμφίδρομη επιρροή ανάμεσα στον Μαγκρίτ και την ποπ κουλτούρα στα μέσα στου 20ού αιώνα. Εως τις 26 Φεβρουαρίου.

ΛΟΝΔΙΝΟ

ΘΕΑΤΡΟ

Αdelphi Theatre

www. adelphitheatrelondon. com

«One Man, Two Guvnors». Βασισμένος στην κλασική κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι «Υπηρέτης δύο αφεντάδων», ο Ρίτσαρντ Μπιν έχει μεταφέρει την πλοκή του έργου στο Μπράιτον του 1960, όπου ο κεντρικός ήρωας, ο Φράνσις, δουλεύει σε δύο δουλειές για να επιβιώσει, υπηρετώντας δύο αφεντικά με ύποπτες δοσοληψίες και προσπαθώντας να μη μάθει ο ένας τα μυστικά του άλλου. Το αποτέλεσμα είναι μια ντελιριακή κωμωδία που έχει κερδίσει ύμνους από την κριτική, με σκηνοθεσία (από τον Νίκολας Χάιτνερ) που αναμειγνύει δεξιοτεχνικά την αστική φάρσα με την κομέντια ντελ’ άρτε και εξαιρετικές ερμηνείες από τον Τζέιμς Κόρντεν (φωτ.) στον ρόλο του Φράνσις, την Τζεμίνα Ρούπερ και τον Ολιβερ Κρις, που παίζουν τα δύο «αφεντικά».

ΜΟΝΤΡΕΑΛ

ΕΚΘΕΣΗ

Τhe Montreal Museum of Fine Arts

www. mmfa. qc. ca

«Lyonel Feininger: From Manhattan to the Bauhaus». Η έκθεση παρουσιάζει ένα πανόραμα έργων του πολυσχιδούς Αμερικανού καλλιτέχνη, με τη συνοδεία μουσικής που έχει συνθέσει ο ίδιος. Ο Φέινιγκερ (1871-1956) πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Γερμανία, όπου δίδαξε στη σχολή Μπαουχάους. Οταν έργα του, μαζί με έργα πολλών άλλων καλλιτεχνών, κατασχέθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’30 από τους Ναζί και χαρακτηρίστηκαν «έκφυλα», ο Φέινιγκερ επέστρεψε στη γενέτειρά του, τη Νέα Υόρκη. Η έκθεση παρουσιάζει πρώιμα σκίτσα και γελοιογραφίες του, εξπρεσιονιστικούς πίνακες (εδώ το «Καρναβάλι στο Αρκέιγ», 1911), υδατογραφίες και φωτογραφίες που τράβηξε ο ίδιος και οι γιοι του. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 13 Μαΐου.

ΜΟΣΧΑ

ΕΚΘΕΣΗ

Μουσείο Πούσκιν

www. museumpushkin. ru

«Ο Ουίλιαμ Μπλέικ και η βρετανική οραματική τέχνη». Το μουσείο Πούσκιν παρουσιάζει για πρώτη φορά στη Ρωσία χαρακτικά και υδατογραφίες του Αγγλου καλλιτέχνη και ποιητή Ουίλιαμ Μπλέικ (1757-1827). Γνωστός για τις «παράδοξες» συνθέσεις του και τα οραματικά ποιήματά του, ο Μπλέικ υπήρξε ένα τέλειο παράδειγμα «φτωχού καλλιτέχνη», που ωστόσο κατάφερε να επηρεάσει πολλές γενιές ομοτέχνων του. Από τους προ-ραφαηλίτες έως τους σουρεαλιστές, πλήθος μοντέρνοι ζωγράφοι, καθώς επίσης συγγραφείς και μουσικοί, θα μπορούσαν να αναφέρουν τον Μπλέικ ως πηγή έμπνευσης. Οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν την ευκαιρία να δουν φημισμένες υδατογραφίες του Μπλέικ όπως η «Δευτέρα Παρουσία» και ο «Νεύτων», εικόνες εμπνευσμένες από τη Βίβλο («Εδώ το έργο «Δαιμονικά όνειρα του Ιώβ») καθώς και εικονογραφήσεις έργων του Δάντη, του Σαίξπηρ και του Μίλτον. Παράλληλα εκτίθενται έργα πολλών μεταγενέστερων Βρετανών καλλιτεχνών και εικονογράφων, ανάμεσά τους ο Ντάντε Γκάμπριελ Ροσέτι, ο Εντουαρντ Μπερν-Τζόουνς, ο Σάμιουελ Πάλμερ και ο Φράνσις Μπέικον. Εως τις 19 Φεβρουαρίου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

ΘΕΑΤΡΟ

Samuel J. Friedman Theater

www. witonbroadway. com

«Wit». Θεατρική ηθοποιός υψηλού επιπέδου, παρότι έγινε ευρύτερα γνωστή από τη συμμετοχή της στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά Sex and the City, η Σίνθια Νίξον επιστρέφει στο Μπροντγουέι, όπου η ερμηνεία της στο έργο «Rabbit Hole» της χάρισε ένα βραβείο Τόνι το 2006. Πρωταγωνιστεί στην πρώτη παρουσίαση στο Μπροντγουέι του «Wit», του έργου της Μάργκαρετ Εντσον, για το οποίο η συγγραφέας τιμήθηκε με βραβείο Πούλιτζερ το 1995. Ερμηνεύει τη Βίβιαν Μπέρινγκ, μια χαρισματική και ιδιαίτερα απαιτητική καθηγήτρια ποίησης, η οποία πάσχει από καρκίνο και δέχεται να δοκιμάσει μια πειραματική μέθοδο θεραπείας, με την ελπίδα να σώσει τη ζωή της. Στις δύσκολες στιγμές που βιώνει, η Βίβιαν κάνει έναν απολογισμό της διαδρομής της, των σχέσεών της αλλά και του ρόλου που έπαιξε η μελέτη της λογοτεχνίας στη ζωή της, η οποία έχει γίνει τώρα πεδίο έρευνας κάποιου άλλου. Η παραγωγή του έργου είναι του Manhattan Theater Club και η σκηνοθεσία της Λιν Μίντοου.

Ζωγραφίζοντας τοπία της πατρίδας του

Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ, ένας από τους σημαντικότερους ζώντες καλλιτέχνες της Βρετανίας, έγινε ευρύτερα γνωστός τη δεκαετία του ’60, όταν ζωγράφισε τοπία της Καλιφόρνιας όπου έμενε τότε, ιδιαίτερα τα έργα με κεντρικό θέμα τις πισίνες, όπως το «A Bigger Splash». Η έκθεση «David Hockney: A Bigger Picture» (έως 9/4), που του αφιερώνει η Royal Academy στο Λονδίνο, εστιάζει στην πρόσφατη δουλειά του. Από το 2005 ο Χόκνεϊ έχει εγκατασταθεί στο Γιορκσάιρ, την επαρχία της βόρειας Αγγλίας όπου μεγάλωσε, και από τότε ζωγραφίζει έργα εμπνευσμένα από το τοπίο της περιοχής. Στην έκθεση παρουσιάζεται μια σειρά μεγάλων, ζωηρόχρωμων τοπίων του Γιορκσάιρ, που ο Χόκνεϊ εκθέτει για πρώτη φορά, ενώ παρουσιάζονται επίσης παλαιότεροι πίνακές του που αναδεικνύουν τη μακρόχρονη εξερεύνηση της τοπιογραφίας από τον καλλιτέχνη. Εκτίθενται επίσης εκτυπώσεις σχεδίων που έκανε σε iPad και ταινίες multi-screen που τις γύρισε χρησιμοποιώντας 18 κάμερες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή