Καθυστερήσεις και αναβολές για τη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου

Καθυστερήσεις και αναβολές για τη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΑΒΟΛΕΣ. Το sms έλεγε: «Εμαθες ότι όλα σε σχέση με τη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης αναβάλλονται για ένα μήνα;» Αναζήτησα μια πρώτη απάντηση στο site του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Υπήρχε μόνο το λογότυπο με τις ημερομηνίες: 9η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 24-27 Μαΐου 2012. Ενα τηλεφώνημα έλυσε τις υπόλοιπες απορίες: «Ναι, πράγματι, η έκθεση μετατέθηκε κατά ένα μήνα. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει επίσημη ανακοίνωση και ενημέρωση». Γιατί; «Γιατί υπήρχαν προβλήματα οργάνωσης με το ΕΣΠΑ, η διαχειριστική αρχή του οποίου, για την πόλη της Θεσσαλονίκης, ανήκει στην περιφέρεια Μακεδονίας.

Χρειάστηκε όμως να γίνουν εξ αρχής μειοδοτικοί διαγωνισμοί για όλα: για ξενοδοχεία, για εισιτήρια, για έντυπα, για τα πάντα. Ηταν αδύνατον να προλάβουμε στις ημερομηνίες που είχαν ανακοινωθεί. Τώρα όλα αρχίζουν να παίρνουν ένα σχήμα», ήταν η απάντηση που ανέδειξε ένα ακόμη πρόβλημα συντονισμού μεταξύ των οργανισμών σ’ αυτή τη χώρα. Στην 9η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, τιμώμενη χώρα φέτος θα είναι η Σερβία, μια χώρα με την οποία υπάρχουν παλιοί και ισχυροί πολιτισμικοί δεσμοί (και στον χώρο του βιβλίου) ενώ η θεματική έκθεση θα προστεθεί στις πολλές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Εκθεση Παιδικού Βιβλίου. Αν όμως η 9η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης μετατέθηκε ένα μήνα αργότερα, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά για την Εκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου που κανονικά θα έπρεπε να… είχε γίνει το περασμένο Σαββατοκύριακο. Μια έκθεση που παρότι είχε μικρή διάρκεια ζωής ήταν πολύ επιτυχημένη. Στους χώρους της Helexpo στο Μαρούσι συγκεντρώνονταν για τρεις μέρες χιλιάδες παιδιά κάθε ηλικίας. «Μάλλον πάει για τον Νοέμβρη» λένε από το ΕΚΕΒΙ και το πρόβλημα βρίσκεται, και πάλι, στη δυσπραγία του Δημοσίου.

Γιατί απαγορεύεται σε κάποιον δημόσιο οργανισμό να ανακοινώσει οποιαδήποτε δράση αν δεν έχει προϋπολογισμό. Και το ΕΚΕΒΙ, αυτή τη στιγμή, επισήμως δεν έχει προϋπολογισμό για το τρέχον έτος. Ετσι η Εκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου φέτος παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Και να σκεφτεί κανείς ότι στο ΕΚΕΒΙ είχαν ήδη κάνει σχέδια, φροντίζοντας να κόψουν όσο περισσότερα από τα έξοδα μπορούσαν.

Ετσι, αν και όταν γίνει η φετινή Εκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου θα κατηφορίσει από τη Helexpo στο Γκάζι, στην Τεχνόπολη, κίνηση που αν και γίνεται αναγκαστικά λόγω οικονομικής στενότητας, φέρνει την έκθεση στο κέντρο της πόλης και την κάνει προσβάσιμη σε πολύ περισσότερα παιδιά. Αναμένοντας τον επίσημο προϋπολογισμό του 2012 λοιπόν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή