«Η νύχτα της Ιγκουάνα» ανεβαίνει στο θέατρο «Αργώ»

«Η νύχτα της Ιγκουάνα» ανεβαίνει στο θέατρο «Αργώ»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ. «Ισως οι άνθρωποι που απέχουν απ’ τη ζωή για όποιο λόγο, ίσως αυτοί τελικά ξέρουν πραγματικά να την εκτιμούν. Και σ’ αυτούς τους ανθρώπους αφιερώνω την όποια παρουσία μου στη «Νύχτα της ιγκουάνα»» λέει η Κερασία Σαμαρά. Εδώ και λίγες μέρες, η ηθοποιός που κάθε χρόνο μας εκπλήσσει με τις πρωτότυπες καλλιτεχνικές της εμφανίσεις πρωταγωνιστεί στο έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Η νύχτα της ιγκουάνα» στο θέατρο «Αργώ» της Αιμιλίας Υψηλάντη. Την παράσταση ανεβάζει η εταιρεία θεάτρου «Υπερίων» σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Κοέν, ενώ δίπλα στην Κερασία Σαμαρά παίζουν οι Βασίλης Μπισμπίκης, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Νίκος Κάπιος, Ιωάννα Αγγελίδη και Εύη Νταλούκα.

«Υπάρχουν άνθρωποι που μαθαίνουν απ’ τον πόνο και άλλοι που τον αποφεύγουν. Η Χάννα τον αποδέχεται σαν μόνιμο συστατικό της ζωής της, αλλά δεν τον αγαπά» αναφέρει σε συνομιλία της με την «Κ» η Κερασία Σαμαρά, μιλώντας για τον ρόλο που ερμηνεύει. Και συμπληρώνει: «Ο έρωτας που της χτυπά ακόμα την πόρτα τη φοβίζει γιατί, όπως η γέννηση και ο θάνατος, έτσι και αυτός δεν μπορεί να ελεγχθεί. Η Χάννα το ξέρει αυτό και δεν επιτρέπει στον εαυτό της να εμπλακεί σε συναισθηματική τρικυμία που θα της διατάρασσε τον χώρο ασφαλείας, όπου η ψυχή της έχει βρει καταφύγιο».

«Η νύχτα της ιγκουάνα» εκτυλίσσεται κάτω από το εκτυφλωτικό φως του Μεξικού με τα έντονα εναλλασσόμενα καιρικά φαινόμενα. Σ’ αυτό το τοπίο ο συγγραφέας δείχνει για μια ακόμη φορά να κινείται μεταξύ του φόβου και του ελέους. Εχει ενδιαφέρον, διότι με τη «Νύχτα της ιγκουάνα» ο Ουίλιαμς κλείνει το 1961 τη σειρά των μεγάλων θεατρικών επιτυχιών του, που είχε ξεκινήσει με τον «Γυάλινο κόσμο» το 1945.

Στο έργο αυτό συνθέτει μια επιτομή της θεματολογίας και της φιλοσοφίας της όλης δημιουργίας του, ενώ συγχρόνως αναπτύσσει τις καταλήξεις της ζωής γνωστών ηρώων του από προηγούμενα έργα. «Ο,τι δεν μπορείς να το αλλάξεις, απλώς δέξου το» λέει η Χάννα, ηρωίδα στη «Νύχτα της ιγκουάνα» και συνεχίζει να κατευνάζει τους δικούς της πόνους με καπνό και με τσάι παπαρούνας, περιμένοντας καρτερικά να διανύσει κάπως έτσι τον χρόνο που της δόθηκε να ζήσει.

Ας σημειωθεί πως το έργο παρουσιάστηκε στην Αθήνα μόνο μια φορά, το 1964, από το Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν. Στο θέατρο Αργώ παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στις 6 μ.μ. και Δευτερότριτα στις 9 μ.μ. Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5201684

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή