Νέες εκδόσεις

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΜΙΣΕΛ ΚΡΥΜΠΕΛΛΙΕ & ΠΙΕΡ ΠΕΛΛΕΓΚΡΕΝ

Αριστοτέλης: ο φιλόσοφος και οι επιστήμες

μετ. Ελένη Περδι Βιβλιοπωλείον της Εστίας

σελ. 456 – 35 ευρώ

Ο Αριστοτέλης αποκαθιστά τις επιστημονικές αξιώσεις της προσωκρατικής φιλοσοφίας και ιδρύει τους περισσότερους από τους μαθησιακούς κλάδους που ισχύουν ακόμη για μας. Η μελέτη προσεγγίζει όλο το έργο του Αριστοτέλη από τη σκοπιά των επιστημών, της επιστημολογίας και της μεθοδολογίας. Σε αντίθεση με τον Πλάτωνα, ο Αριστοτέλης αποδέχεται την ακατάσχετη πολλαπλότητα της πραγματικότητας και φιλοδοξεί να ιδρύσει τόσες επιστήμες όσες και τα επιμέρους αντικείμενα που αναγνωρίζει σε αυτήν.

ΚΛΑΣΙΚΟΙ

ΡΑΪΝΕΡ ΜΑΡΙΑ ΡΙΛΚΕ

Η Δευτέρα Παρουσία

Από το σημειωματάριο ενός μοναχού

μετ. Κώστας Κουτσουρέλης

εκδ. Κίχλη σελ. 24 – 5,50 ευρώ

Πρωταγωνιστής του δραματικού μονολόγου είναι ένας μοναχός που προσεύχεται. Ο θεός, ωστόσο, στον οποίο απευθύνεται δεν έχει τίποτα το κοινό με τον βλοσυρό και παντοδύναμο θεό των Γραφών. Ο θεός του ποιήματος είναι γυμνός και περίτρομος. Διότι η έγερση των νεκρών που επαγγέλθηκε δεν οδηγεί στην Ανάσταση αλλά στη φρίκη. Στη φρίκη που γεννά η μάταιη ελπίδα. Δίπλα σ’ αυτόν τον θεό, μόνος σύντροφος μπορεί να σταθεί όποιος τον πίστεψε. Γιατί μόνον εκείνος που κάποτε πίστεψε μπορεί να αναλογιστεί το μέγεθος της αποτυχίας της πίστης. Η αδυναμία του θεού αναδεικνύεται στο μέτρο της ανθρώπινης αδυναμίας.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

GΕΟRGΕ ΒΕΑΗΜ

επιμ. Εγώ, ο Steve Jobs Με τα δικά του λόγια

μετ. Αλέξης Καλοφωλιάς

εκδ. Πατάκη σελ. 176 – 5,5 ευρώ

Μέσα από συνεντεύξεις, ανακοινώσεις και δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, το βιβλίο παρουσιάζει τις πιο γόνιμες και διορατικές απόψεις του Steve Jobs, τον οποίο η Wall Street Journal χαρακτήρισε την προσωπικότητα της δεκαετίας. Εxουν συγκεντρωθεί οι πιο διάσημες, οι πιο αξιομνημόνευτες και οι πιο ενδιαφέρουσες σκέψεις του όπως έχουν αποτυπωθεί σε κείμενά του και σε συνεντεύξεις του τα τελευταία τριάντα χρόνια. Τα πάνω από διακόσια αποσπάσματα που ανθολογούνται αποτελούν πηγή έμπνευσης, όχι μόνο για όσους αναζητούν καινοτόμους επιχειρηματικές λύσεις, αλλά και για κάθε άνθρωπο που αναζητεί μια δημιουργική διέξοδο στις σύγχρονες προκλήσεις.

ΠΟΙΗΣΗ

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΓΑΡΑΝΤΟΥΔΗΣ

Ονειρεύτηκα τη Genova

εκδ. Μελάνι σελ. 96 – 10,65 ευρώ

Δεύτερη ποιητική συλλογή του Ευριπίδη Γαραντούδη, περιλαμβάνει 62 ποιήματα κατανεμημένα σε πέντε συνθετικές ενότητες: «Δέκαθλο», «Ο γύρος του θριάμβου», «Μ (έπταθλο)», «Ψάμμυθος» και «Ιντερμέδια». Το βιβλίο διακρίνεται για την πολυθεματικότητα (αρκετά ποιήματα συνεχίζουν τη γραμμή της λυρικής ερωτικής ποίησης ενώ άλλα δοκιμάζουν μια έκφραση πιο εσωστρεφή και αφαιρετική) και την πολυμορφία του (η μορφή των ποιημάτων κυμαίνεται από τον αυστηρά έμμετρο στίχο σε σονέτα μέχρι τα πεζόμορφα ποιήματα). Οπως και η προηγούμενη συλλογή, «Μεθεόρτιο ή Lyrica», ο ποιητής αναπτύσσει τη διαλογική, συχνά ειρωνική σχέση με κορυφαίους σταθμούς της νεότερης ελληνικής ποιητικής παράδοσης.

ΙΣΤΟΡΙΑ

GΙUSΤΟ TRAINA 428 μ.Χ.

Ιστορία μιας χρονιάς

μετ. Νίκος Κούρκουλος

εκδ. του Εικοστού Πρώτου σελ. 274 – 19,17 ευρώ

Μέσα από μια ιδιαίτερα ζωντανή αφήγηση, το βιβλίο προσφέρει μια νέα οπτική πάνω στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του 5ου αιώνα, γεφυρώνοντας το ιστοριογραφικό χάσμα ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Η ιδέα είναι εξαιρετικά απλή: μια πανοραμική άποψη του μεσογειακού κόσμου και των προεκτάσεών του, από το Ιράν ώς τη Βρετανία, σε μια συνηθισμένη χρονιά, το 428 μ.Χ. Η ανάλυση του περίπλοκου δικτύου των κοινωνικών, θρησκευτικών και πολιτικών διασυνδέσεων σε όλη αυτή την έκταση μας δίνει την ευκαιρία να επανεξετάσουμε τη δυναμική της ύστερης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή