Σκοτεινή ατμόσφαιρα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το 1973, που ο Ουμπέρτο Εκο παρατήρησε το αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού για τον Μεσαίωνα, ώς το 2011 και το «Game of Thrones» έχουν προβληθεί πολλές μεσαιωνικές ιστορίες στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη. Τόσο πολλές, που σήμερα θεωρείται ότι αποτελούν ένα διακριτό είδος, το οποίο δεν εντάσσεται αναγκαστικά στην κατηγορία της ιστορικής αφήγησης. Και δικαίως ίσως, καθώς ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά τους είναι η ανιστορικότητα, αφού οι δημιουργοί τους σπανίως επιχειρούν να ανασυστήσουν μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. Πιο πολύ ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν «μεσαιωνική» ατμόσφαιρα, η οποία δεν είναι παρά μια ατμόσφαιρα σκοτεινών χρόνων.

Στο «Game of Thrones» συναντάμε όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα σύγχρονο μεσαιωνικό έπος: κλειστοφοβία, απαισιόδοξοι τόνοι, παραμυθένιοι και εξωτικοί κόσμοι, σεξ, βία, πανοπλίες, φανταστικά πλάσματα και αξίες, όπως η τιμή, που η σύγχρονη ζωή έχει αποβάλει, αλλά που επανέρχονται με αξιοσημείωτη επιμονή. Παρ’ όλα αυτά, ο Μεσαίωνας της σειράς έχει πολλά πρόσωπα. Από τον παγωμένο Βορρά στον ηλιόλουστο Νότο, από την ύπαιθρο στα αστικά κέντρα και από τον στεγνό ρεαλισμό της πολιτικής στην πλούσια φαντασία των δράκων, οι δημιουργοί της σειράς μοιάζουν να έχουν βαλθεί να συγκεντρώσουν όλους τους ποπ μύθους για την εποχή.

Οι διαγκωνισμοί και οι μάχες για την εξουσία, που συχνά καταλήγουν σε μάχες για την επιβίωση, είναι το στοιχείο που συνέχει όλες αυτές τις ψηφίδες. Περισσότερο: Είναι εκείνο που διαβρώνει τα πάντα. Ακόμα και οι διαπροσωπικές σχέσεις, ο έρωτας και το σεξ, δεν είναι παρά μέσα για τη διεύρυνση της επιρροής, όπλα για την κατάκτηση του Σιδηρού Θρόνου.

Σε αυτόν τον αγώνα, τελικά, θυσιάζεται και η ίδια η προσωπικότητα του ατόμου. Οι ήρωες καλούνται να εγκαταλείψουν τις ατομικές τους αξίες, να υποταχθούν και να συμμετάσχουν στον αγώνα της φαμίλιας τους. Ακόμα και τα φυσιογνωμικά τους χαρακτηριστικά αφομοιώνονται από ένα σημείο και μετά με εκείνα των συγγενών τους, με αποτέλεσμα οι αριστοκρατικοί οίκοι να μοιάζουν με πολυκέφαλα τέρατα…

Εν κατακλείδι, η απάντηση στο ερώτημα «τι μας λέει το «Game of Thrones»» για τον Μεσαίωνα είναι: «Τίποτα». Οπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, μας λέει πολλά, πάρα πολλά ίσως, για μας σήμερα.

* Ο κ. Φώτης Βασιλείου είναι ιστορικός, ερευνητής στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή