Ματιες στον κοσμο

4' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΣΙΛΕΙΑ

ΕΚΘΕΣΗ

Fondation Beyeler

www.beyeler.com

«Pierre Bonnard». Οι επιμελητές της έκθεσης είχαν μια πρωτότυπη ιδέα. Διακόσμησαν ένα φανταστικό σπίτι με έργα του Γάλλου ζωγράφου Πιερ Μπονάρ (1867-1947), χρησιμοποιώντας συνολικά περίπου 60 έργα. Από την εξωτερική πρόσοψη (αφίσες και εικόνες από τους παρισινούς δρόμους, όπως ο πίνακας «Καλοκαίρι 1917»), ο επισκέπτης προχωράει στην τραπεζαρία, με έργα όπως «Ο καφές, 1915») και φτάνει στο μπάνιο της συζύγου του ζωγράφου, σκηνικό πολλών έργων του («Γυμνό στην μπανιέρα, 1931», «Γυμνό στο λουτρό, 1936-38») και τέλος βγαίνει έξω στον κήπο («Η ηλιόλουστη βεράντα, 1939-46»). Η αντίθεση ανάμεσα στον διακριτικό, προσωπικό τόνο των σκηνών εσωτερικού χώρου και τη ζωηρότητα των εικόνων από τον κήπο κάνει την επίσκεψη στην έκθεση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, αναδεικνύοντας παράλληλα το σύνολο της διαδρομής του ιδιόρρυθμου αυτού ζωγράφου. Εως τις 13 Μαΐου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

ΕΚΘΕΣΗ

Μuseum of Modern Art

www.moma.org

«Diego Rivera: Murals for the Museum of Modern Art». Το 1931, επιθυμώντας να αφιερώσει μια μονογραφική έκθεση στον Ντιέγκο Ριβέρα και τις περίφημες τοιχογραφίες του, το ΜΟΜΑ κάλεσε τον Μεξικανό ζωγράφο στη Νέα Υόρκη και του πρόσφερε χώρο εργασίας για να ζωγραφίσει μια σειρά «φορητών» τοιχογραφιών. Ογδόντα χρόνια μετά, το μουσείο παρουσιάζει πέντε από αυτές τις τοιχογραφίες (εδώ ο «Ξεσηκωμός») αναδεικνύοντας την οδυνηρή επικαιρότητα της κοινωνικής κριτικής που χαρακτηρίζει τα έργα του μεγάλου Μεξικανού ζωγράφου (1886 – 1957). Η έκθεση περιλαμβάνει και άλλα έργα του – ακουαρέλες με αστικά τοπία της Νέας Υόρκης, σκίτσα που έκανε ο ζωγράφος στη Μόσχα, καθώς και προσχέδια για την τοιχογραφία με τον Λένιν που είχε ετοιμάσει για το Κέντρο Ροκφέλερ, αλλά τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Εως τις 14 Μαΐου.

ΘΕΑΤΡΟ

Βooth Theater

www.booth-theatre.com

«Other Desert Cities». Μια «άσωτη» κόρη επιστρέφει στο πατρικό της ύστερα από μακρά απουσία και ανακοινώνει ότι θα δημοσιεύσει ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο στο οποίο θα αποκαλύψει ένα τραγικό γεγονός της οικογενειακής ιστορίας, σχετικό με τη ζωή και τον θάνατο του αδελφού της. Οι γονείς της, των οποίων οι αναμνήσεις για τον άτυχο γιο τους διαφέρουν από αυτές της Μπρουκ, την εκλιπαρούν να μην φέρει στο φως την ιστορία του ύστερα από 30 χρόνια. Το έργο του Τζον Ρόμπιν Μπέιτς, ανατομία προβληματικών οικογενειακών σχέσεων δοσμένη με αφηγηματική σβελτάδα και χιούμορ, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Τζόε Μαντέλο, με πρωταγωνιστές την Ρέιτσελ Γκρίφιθς, τον Τόμας Σαντόσκι, τον Στέισι Κιτς και την Στόκαρντ Τσάνινγκ.

Longacre Theater

www.chinglishbroadway.com

«Chinglish». Ενας Αμερικανός επιχειρηματίας ταξιδεύει σε μια κινεζική επαρχία, προσδοκώντας να συνάψει μια επικερδή συμφωνία για την οικογενειακή του εταιρεία. Γρήγορα όμως ανακαλύπτει ότι οι δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος ξεπερνούν τις αναμενόμενες διαφορές γλώσσας και εθίμων, για να θέσουν υπό αμφισβήτηση τα πιο βασικά δεδομένα της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Η κωμωδία του Ντέιβιντ Χένρι Χουάνγκ, που παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία στο Goodman Theater του Σικάγου, μεταφέρθηκε στο Μπροντγουέι σκηνοθετημένη από τον Λι Σίλβερμαν. Η παράσταση, όπου οι ηθοποιοί μιλούν αγγλικά αλλά και κινέζικα (με υπερτίτλους), είναι διοργανωμένη σε επεισόδια που μοιάζουν με κόμικ-στριπ. Πρωταγωνιστούν ο Γκάρι Γουίλμς (στον ρόλο του επιχειρηματία), η Τζένιφερ Λιμ (ερμηνεύει μια πεισματάρα Κινέζα αξιωματούχο) και πολλοί ακόμα ηθοποιοί κινεζικής καταγωγής.

ΠΑΡΙΣΙ

ΕΚΘΕΣΗ

Μusee du Quai Branly

www.quaibranly.fr

«Maori: Leurs tresors ont une ame». Πάνω από 250 αντικείμενα προερχόμενα από το Μουσείο The Te Papa Tongarewa της Νέας Ζηλανδίας παρουσιάζονται από το παρισινό λαογραφικό μουσείο στην έκθεση «Μαορί: Οι θησαυροί τους έχουν ψυχή». Εστιάζουν θεματικά στην αντίληψη των Μαορί, των αυτοχθόνων της Νέας Ζηλανδίας, όσον αφορά τον αυτοπροσδιορισμό του ανθρώπου και την ικανότητά του να διαχειρίζεται με αυτάρκεια τους πόρους του. Γλυπτά, ιερά αντικείμενα, φωτογραφίες και βίντεο πλαισιώνουν αυτή την εξερεύνηση των καλλιτεχνικών, πνευματικών και πολιτικών εξελίξεων που διαμόρφωσαν την κουλτούρα των Μαορί. Οι δεσμοί ανάμεσα στους παραδοσιακούς θησαυρούς και τη σύγχρονη τέχνη αποκαλύπτουν μια μεγάλη πολιτιστική αντοχή και ρίχνουν φως στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Μαορί. Εως τις 22 Ιουνίου.

ΤΟΡΟΝΤΟ

ΕΚΘΕΣΗ

Royal Ontario Museum

www.rom.on.ca

«Maya: Secrets of their Ancient World». Η έκθεση εστιάζει στην Κλασική Περίοδο των Μάγια (250-900 μ.Χ.), η οποία τελείωσε έξι αιώνες περίπου πριν από τη μυστηριώδη κατάρρευση αυτού του εκπληκτικού πολιτισμού της Κεντρικής Αμερικής, τα αίτια της παρακμής τους απασχολούν ακόμα τους αρχαιολόγους και μεταξύ των υποθέσεων που προβάλλονται είναι εκείνη της οικολογικής καταστροφής. Πάνω από 250 εκθέματα -γλυπτά, κεραμικά, μάσκες, κοσμήματα, φωτογραφίες και μακέτες κτιρίων- αναδεικνύουν τον τρόπο κοινωνικής οργάνωσης, τον ρόλο των ηγετών, τα επιτεύγματα των Μάγια στην αρχιτεκτονική και την πολεοδομία, το σύστημα γραφής τους και τις τόσο ενδιαφέρουσες θρησκευτικές και κοσμολογικές αντιλήψεις τους, ιδιαίτερα επίκαιρες καθώς εισήλθαμε στο 2012, «μοιραία» χρονιά σύμφωνα με το θρυλικό «Ημερολόγιο των Μάγια». Εως τις 9 Απριλίου.

Ο μαγικός κόσμος του Σαγκάλ

Η Μαδρίτη φιλοξενεί ένα πανόραμα του έργου του Μαρκ Σαγκάλ, σε δύο εκθέσεις που παρουσιάζονται στο Μουσείο Τύσεν-Μπορνεμίσα και στην πινακοθήκη της Fundacion Caja Madrid. Ποιητής του φανταστικού, ο Σαγκάλ (1887-1985) υπήρξε ένας από τους πρώτους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα που διερεύνησε τον κόσμο του ονείρου και των συμβόλων, συνδυάζοντας στη ζωγραφική του το ρεαλιστικό με το παράλογο, την ακρίβεια της εμπειρικής περιγραφής με το μεταφυσικό όραμα. Γεννημένος στη Ρωσία από Εβραίους γονείς, εγκαταστάθηκε στη Γαλλία και ήρθε σ’ επαφή με όλα τα ρεύματα της αβάν γκαρντ, ακολούθησε όμως έναν ανεξάρτητο δρόμο, διατηρώντας στοιχεία από την παράδοση του εβραϊκού μυστικισμού και της ρωσικής λαϊκής τέχνης (εδώ, ο πίνακας «Ο κόκορας»). Στα έργα του είναι πάντα φανερή η αγάπη για τον άνθρωπο, η κατάφαση στη ζωή, παρά τις εμπειρίες των διωγμών και των πολέμων που έζησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή