Οικονομικά βιώσιμο, με σεβασμό στην Ιστορία

Οικονομικά βιώσιμο, με σεβασμό στην Ιστορία

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποιοι ανησυχούν μήπως αυτή η ανάδειξη καταλήξει σε κάποιον καινούργιο κρατικοδίαιτο φορέα σαν εκείνους που κλείνουν τον τελευταίο καιρό. Πρέπει να είναι ένας φορέας ευέλικτος που θα απασχολεί έμπειρο προσωπικό και όχι αποσπασμένους υπαλλήλους, σημειώνουν γνώστες αρχιτέκτονες.

Για κτήμα οικονομικά βιώσιμο, αλλά με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική φυσιογνωμία του μιλάει και ο Σύλλογος Φίλων, ο οποίος διαφωνεί με όσους ονειρεύονται συνεδριακά κέντρα και κλειστούς χώρους πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Οι δικές του προτάσεις ανάδειξης περιλαμβάνουν τη δημιουργία μουσειακής ενότητας, σκέλος φιλοξενίας, άθλησης και γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Ο κ. Β. Κουτσαβλής σημειώνει πως σχεδιάζονται τρία μουσεία. «Συγκεκριμένα στο κτίριο του ανακτόρου (κειμήλια της τέως βασιλικής οικογένειας), στα γκαράζ (Μουσείο Αμαξών και Αμαξιών) και στο φυλάκιο του κοιμητηρίου (έκθεση που σχετίζεται με τη ζωή και το έργο της οικογένειας, καθώς και τη διασύνδεσή τους με τους βασιλικούς οίκους της Ευρώπης). Προτείνεται ίδρυση εστιατορίου και χώρου εκδηλώσεων στο κτίριο των στρατώνων, καφέ και πωλητηρίου στο οίκημα των μαγειρείων δίπλα στο ανάκτορο, μονάδων φιλοξενίας στο κτίριο του ξενοδοχείου «Τατόιον» και όλων των γύρω κτιρίων (διευθυντηρίου, δασονομείου, οικίας αξιωματικών φρουράς) κατά τα πρότυπα του κτήματος Chatsworth. Το διοικητικό κέντρο μεταφέρεται στα κτίρια του υπασπιστηρίου και του προσωπικού, το ιατρείο χωροθετείται στην οικία φροντιστή, ενώ σε χώρο διαμονής καλεσμένων μετατρέπεται η οικία Στουρμ.

Στην αγροκτηνοτροφική μονάδα προβλέπεται η 100% επαναλειτουργία όλων των εγκαταστάσεων: οινοποιείου, νέου βουστασίου, ιπποστασίου, ελαιοτριβείου χοιροστασίου. Αναδεικνύονται ο ελαιώνας, τα αμπέλια, τα θερμοκήπια και ο οπωρώνας, επαναλειτουργεί το γαλακτοκομείο, δημιουργείται ορνιθώνας, ενώ θα πωλούνται -όπως στο παρελθόν- τα προϊόντα του κτήματος. Η εκτροφή κουνελιών σχεδιάζεται στις εγκαταστάσεις δίπλα στο ιπποστάσιο, η μελισσοκομία επεκτείνεται σε όλο το κτήμα, ενώ τα προϊόντα του δάσους (ξύλα, κάρβουνα, ρετσίνι) θα διατίθενται προς πώληση. Η παραγωγή του κτήματος να ενισχυθεί από την αξιοποίηση – επαναλειτουργία του πρώην βασιλικού κτήματος Πολυδενδρίου στη Λάρισα, που ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο. Αξιοποιούνται, επίσης, όλες οι δυνατότητες για άθληση στο κτήμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή