Το στοιχειωμένο Τατόι ζωντανεύει

Το στοιχειωμένο Τατόι ζωντανεύει

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απαγορευτική κορδέλα προβάλλει επιδεικτικά μπροστά μας, όπως και το περιπολικό στην κεντρική κλειστή πύλη, που αποτρέπει κάθε κυριακάτικο επισκέπτη να μπει στο ανεπίσημα επισκέψιμο κτήμα Τατοΐου. Οχι ότι χρειάζεται κανείς άδεια. Τα ανοίγματα στους θάμνους δεξιά και αριστερά μοιάζουν παιχνίδι για τους εκδρομείς που αναζητούν σανίδες και πέτρες για να ξεπεράσουν τα εμπόδια της φύσης. Οι τακτικοί γνωρίζουν τα κατατόπια: «από ‘δω ελάτε».

Κάποιοι υψώνουν τον παιδικό εξοπλισμό για να μην πέσει στις λάσπες και άλλοι παίρνουν τα ποδήλατα στα χέρια προκειμένου να φτάσουν στον κεντρικό δρόμο του κτήματος που οδηγεί στο φυλάκιο. Που λέει ο λόγος φυλάκιο. Κανείς δεν περιμένει κανέναν. Είναι όμως το σημείο που συνωστίζονται όλοι, διστάζοντας αν θα στρίψουν για το ανάκτορο ή θα συνεχίσουν προς τους στάβλους. Νεαρόκοσμος αποφασισμένος για δυνατό τζόκινγκ, μπερδεύεται με ομάδες έμπειρων ποδηλατών, μικρότερων αδέξιων που αποχωρίζονται την παιδική σιγουριά και τις βοηθητικές ρόδες, ενώ μεγάλες παρέες τρέχουν για πικ νικ. Ο καπνός ανησυχεί κάποιους, όχι όμως την παρέα που ψήνει. Δεν είναι η μόνη που αδιαφορεί για τις απαγορευτικές ταμπέλες. Αυτή ακριβώς η άναρχη εικόνα που επαναλαμβάνεται τα Σαββατοκύριακα από τη στιγμή που άνοιξε ο καιρός και η όρεξη των Αθηναίων, είναι που ανησυχεί τον Ομιλο Φίλων του Δάσους. Η ανάγκη του κόσμου να απομακρυνθεί από το κέντρο και η οικονομική διασκέδαση δημιουργούν αυτές τις καταστάσεις στην περιοχή Βαρυμπόμπης – Τατοΐου – Κατσιμιδίου – Κρυονερίου που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της μοναδικής εστίας πρασίνου. «Σκεφτείτε, το ενδεχόμενο του τι θα μπορούσε να συμβεί, εάν εκδηλωθεί μια μικρή πυρκαγιά στην περιοχή αυτή» κρούουν των κώδωνα κινδύνου μπροστά στον φόβο της Πρωτομαγιάς. Αλλά τι γίνεται ακριβώς με το κτήμα Τατοΐου, αυτή τη σημαντική περιουσία του ελληνικού Δημοσίου που απαξιώνεται -λόγω έλλειψης συνεννόησης και αγκυλώσεων- χρόνια τώρα; Τα υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) προσπαθούν να ξεμπλοκάρουν την υπόθεση, με μεγαλύτερη ζέση λίγο πριν από τις εκλογές, ώστε να γίνει κάτι με τα έργα στο κτήμα. Μοχλός πίεσης φαίνεται να στάθηκε το ενδιαφέρον του κόσμου σε πολλαπλά επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή