Νέες εκδοσεις

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΡΧΑΝ ΠΑΜΟΥΚ

Ο Τζεβντέτ μπέη και οι γιοι του

μετ. Στέλλα Βρετού

εκδ. Ωκεανίδα, σελ. 792 – 24 ευρώ

Ιδιοκτήτης μικρού εμπορικού καταστήματος, ο Τζεβντέτ μπέη είναι ένας από τους πρώτους μουσουλμάνους εμπόρους που έχει φιλοδοξία να γίνει πλούσιος και να αποκτήσει μια σύγχρονη οικογένεια «δυτικού» τύπου και νοοτροπίας. Στο πανοραμικό αυτό μυθιστόρημα περιγράφονται τα εσωτερικά των σπιτιών, ο καινούργιος τρόπος ζωής στις πολυκατοικίες, τα κυριακάτικα απογεύματα γύρω από ραδιόφωνο, οι βόλτες για ψώνια στα μαγαζιά στο Μπέγιογλου και οι αγάπες και τα πάθη της ανερχόμενης αστικής τάξης της τουρκικής κοινωνίας. Η ιστορία καλύπτει τη ζωή τριών γενιών από τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του σουλτάνου Αμπντουλχαμίτ ώς τις μέρες μας.

ΠΙΤΕΡ ΜΕΪ

Οι κυνηγοί των Χάιλαντς

μετ. Μάρω Φιλίππου

εκδ. Κέδρος, σελ. 464 – 22 ευρώ

Ο επιθεωρητής Φιν Μακλάουντ επιστρέφει ύστερα από 18 χρόνια στο νησί Σαιντ Λούις, όπου γεννήθηκε, για να διερευνήσει έναν φόνο. Και στο ανεμοδαρμένο αυτό νησί της Σκωτίας συναντάει τους πρωταγωνιστές της παιδικής του ηλικίας: τον καλύτερό του φίλο Αρτερ, που ζει με τη Μάρσελι, τον πρώτο έρωτα του Φιν. Και ακόμα τον τυραννικό αρχηγό της παλιάς παρέας, Εϊντζ. Ο πατέρας του Αρτερ είχε χάσει τη ζωή του προσπαθώντας να σώσει τον Φιν στη διάρκεια κάποιας εξόρμησης στον αφιλόξενο βράχο του Αν Σγκέιρ. Τι συνέβη τότε και ποιο μυστικό βαραίνει τους άντρες αυτούς;

ΝΙΚΟΛ ΚΡΑΟΥΣ

Οταν όλα καταρρέουν

μετ. Ιωάννα Ηλιάδη

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 400 – 16,60 ευρώ

Στη Νέα Υόρκη, ένας Χιλιανός ποιητής περνάει το τελευταίο βράδυ του στην πόλη με μία συγγραφέα. Και της εμπιστεύεται προς φύλαξη το γραφείο του, ένα παλιό βαρύ έπιπλο με πολλά συρτάρια. Λίγο αργότερα, ο ποιητής εξαφανίζεται από τη μυστική αστυνομία του Πινοσέτ. Στο Λονδίνο, ένας άντρας φροντίζει την ετοιμοθάνατη γυναίκα του και ανακαλύπτει ανάμεσα στα χαρτιά της μια μπούκλα, που θα του αποκαλύψει ένα τρομερό μυστικό. Στην Ιερουσαλήμ, ένας αντικέρ συλλέγει τα έπιπλα του γραφείου του πατέρα του το οποίο λεηλατήθηκε από τους ναζί στη Βουδαπέστη το 1944. Ενα κομμάτι, όμως, λείπει. Η Νικόλ Κράους γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1974.

ΜΕΛΕΤΗ

DΕSΜΟΝD ΜΟRRΙS

Ανθρώπινος ζωολογικός κήπος

μετ. Λαοκρατία Λάκκα

εκδ. Κέδρος, σελ. 320 – 16,50 ευρώ

Το σύγχρονο ανθρώπινο ζώο δεν ζει πλέον σε φυσιολογικές συνθήκες. Φυλακισμένο όχι από κάποιον κυνηγό ζώων για ζωολογικούς κήπους, αλλά από την ίδια του την εγκεφαλική νοητική ευφυΐα, έχει εγκλειστεί σε ένα τεράστιο ανυπόφορο θηριοτροφείο, όπου βρίσκεται σε συνεχή κίνδυνο να καταρρεύσει εξ αιτίας της υπερκόπωσης. Στον «Γυμνό πίθηκο», ο συγγραφέας τοποθέτησε τον άνθρωπο στην πραγματική του θέση ανάμεσα στα 192 άλλα είδη πιθήκων. Στον «Ανθρώπινο ζωολογικό κήπο», ο Μόρις τοποθετεί τον άνθρωπο στο αστικό περιβάλλον, ένα περιβάλλον οικείο και εξωτικό, φιλόξενο και ταυτόχρονα επικίνδυνο.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

«Εκατό χρόνια πέρασαν κι ένα καράβι»

Ο ελληνικός υπερρεαλισμός και η κατασκευή της παράδοσης

εκδ. Αγρα, σελ. 376 – 20 ευρώ

Οι τρεις Ελληνες υπερρεαλιστές της περιόδου 1930-1945, Αντρέας Εμπειρίκος, Νίκολας Κάλας και Νίκος Εγγονόπουλος, σε διάλογο με τον μαρξισμό και την ψυχανάλυση στοχάστηκαν πάνω σε καίρια ζητήματα του καιρού τους: Προσέγγισαν τον γλωσσικό θετικισμό, συνέβαλαν στην αναδιάταξη των συστημάτων σκέψης με την πρακτική της αυτόματης γραφής και την ανάδειξη του ασυνειδήτου, υιοθέτησαν πνεύμα διεθνιστικό, συζήτησαν εκ νέου τη θέση της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη, έλαβαν απόσταση από το σχήμα της εθνικής συνέχειας. Διατύπωσαν, τέλος, ένα πρωτότυπο σχήμα λογοτεχνικής παράδοσης διαφορετικό από τις θέσεις του Σεφέρη, του Τσάτσου, του Καραντώνη και του Δημαρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή