Ατζέντα

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΠΕΡΑ

«Μανόν» από τη Μετροπόλιταν Οπερα

Με το έργο του Μασνέ «Μανόν» που προβάλλεται απόψε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συνεχίζεται το πρόγραμμα «The Met: Live in HD» με ζωντανές αναμεταδόσεις μεγάλων παραστάσεων της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης. Η παράσταση με πρωταγωνίστρια την Anna Netrebko στη νέα παραγωγή του Laurent Pelly για τη Μητροπολιτική Οπερα έχει ήδη παρουσιαστεί στη Βασιλική Οπερα του Κόβεντ Γκάρντεν με μεγάλη επιτυχία. Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα προβληθεί τη Μ. Τρίτη (10/4), ενώ απόψε θα μεταδοθεί παράλληλα με το Μέγαρο της Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, στο Κινηματοθέατρο Αχίλλειον Βόλου, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου, στον Δημοτικό Κινηματογράφο Καβάλας κ. α.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Η ποίηση των Προσφυγικών εκ των έσω

Την ιστορική, αλλά και αρχιτεκτονική σημασία των Προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας αναδεικνύουν οι καλλιτεχνικές φωτογραφίες της Κλεοπάτρας Χαρίτου, που εκτίθενται ώς τις 6 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο οδού Πειραιώς). Η φωτογράφος αποτύπωσε με τον φακό της το εσωτερικό των 228 διαμερισμάτων, όπου διακρίνονται ακόμα τα σημάδια κατοίκησης και ορισμένα αντικείμενα των παλαιών ενοίκων, καθώς και τα κλιμακοστάσια των πολυκατοικιών. Τα κτίρια οικοδομήθηκαν το 1933 με σκοπό να στεγάσουν Μικρασιάτες πρόσφυγες και εγκαταλείφθηκαν το 2001, μετά την πώλησή τους στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Το πρώτο δείγμα λαϊκής πολυκατοικίας στην Αθήνα, αποτελούν και αντιπροσωπευτικό δείγμα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Η Κλεοπάτρα Χαρίτου σπούδασε φωτογραφία στη Νέα Υόρκη, την Αθήνα και το Λονδίνο. Μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με εκδόσεις, κινηματογραφικούς παραγωγούς, ΜΜΕ και άλλους φορείς, έχει πραγματοποιήσει επτά ατομικές εκθέσεις και έχει εκδώσει τρία λευκώματα.

ΧΟΡΟΣ

Το Nederlands Dans Theater στο Μέγαρο

Δύο τελευταίες παραστάσεις δίνει απόψε και αύριο στην Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών η κορυφαία ολλανδική ομάδα σύγχρονου χορού Nederlands Dans Theater. Σε πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα θα δούμε δύο κομμάτια σε χορογραφία των Πολ Λάιτφουτ και Σολ Λεόν με τίτλους «Πόθος» και «Πεταλούδα». Τα έργα θα χορέψει η μεγάλη ομάδα του Nederlands η NDT 1, την οποία στελεχώνουν καταξιωμένοι χορευτές.

Η μουσική για τις δύο χορογραφίες είναι των Μπετόβεν, Max Richter και The Magnetic Fields, τα σκηνικά των Λάιτφουτ – Λεόν, τα κοστούμια των Γιόκε Φίσερ και Χερμάιν Χολάντερ, οι φωτισμοί του Τομ Μπεφόρτ.

– Μέγαρο Μουσικής. Ωρα έναρξης 8 μ.μ. (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη).

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

– Ο βιολονίστας Λευτέρης Παπανικολάου και η πιανίστρια Ελένη Ράπτη, σήμερα στο Athenaeum (Αδριανού 3), στις 8 μ.μ.

– Ξενάγηση στην έκθεση «Χρίστος Καράς» σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στο Ιδρυμα Θεοχαράκη. Και πρόσκληση σε μικρούς και μεγάλους να εμπνευστούν από τα έργα του ζωγράφου και να εκφράσουν τις δικές τους εικόνες σε iPad.

– Αφιερωμένη στον Εζρα Πάουντ η ποιητική βραδιά που διοργανώνουν ο Οργανισμός Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων και ο Κύκλος Ποιητών τη Δευτέρα 9/4, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).

– «Το Σπιρτόκουτο», η κυπριακή θεατρική εκδοχή της ταινίας του Γ. Οικονομίδη, παρουσιάζεται στο Ιδρυμα «Μιχ. Κακογιάννης», σήμερα και αύριο, από την Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού. Η σκηνοθεσία είναι του Μηνά Τίγκιλη.

– Αναγνώσεις νεοελληνικών έργων ξεκινούν από αύριο, 8/4, οι Μορφές Εκφρασης (Αλκμήνης 13, Κάτω Πετράλωνα). Εναρξη με το έργο του Νίκου Περέλη «Φελάχα Γιουλαλάμ». Στις 6 μ.μ., είσοδος ελεύθερη. Τηλ. κρατήσεων 210-34.64.903.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Γλυπτά και βίντεο

Στην έκθεση «Γλυπτική» (γκαλερί Batagianni), ο Φώτης Ραφτόπουλος παρουσιάζει μια σειρά από γλυπτά καθώς και μια εγκατάσταση βίντεο, δημιουργώντας διαλεκτική σχέση ανάμεσα στη γλυπτική και την ψηφιακή τέχνη. Ηρακλείτου 3, έως 11/4.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Συναυλίες οργάνου

Αύριο θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συναυλία του ανοιξιάτικου κύκλου οργάνου στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου (Φιλλελήνων 27), με τη συμμετοχή των Αγγλων μουσικών Richard Brasier (όργανο) και Nathan Richards (τρομπέτα). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη Σονάτα σε ρε ματζόρε του Henry Purcell, τη Fantasia του Μότσαρτ, καθώς και έργα των Giuseppe Torelli, C.P.E. Bach, Flor Peeters και John Cheetham. Ωρα έναρξης 8.30 μ.μ.

ΘΕΑΤΡΟ

«Ρόουζ»

Παρατείνονται ώς τις 6 Μαΐου οι παραστάσεις του έργου «Ρόουζ» του Martin Sherman με τη Ζωή Λάσκαρη στον ρόλο μιας ηλικιωμένης Εβραίας, που επέζησε από το Ολοκαύτωμα παραμένοντας κρυμμένη στους υπονόμους της Βαρσοβίας. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Adolf Shapiro και την απόδοση στα ελληνικά η Μιμή Ντενίση. Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στη θεατρική σκηνή «Ζωή Λάσκαρη» (Καστοριάς 34-36).

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Requiem Fragments

Το έργο του συνθέτη και αρχιμουσικού Νίκου Βασιλείου με τίτλο «Requiem Fragments», στα λιτά μουσικά μέρη του οποίου παρεμβάλλονται συναισθηματικά φορτισμένοι στίχοι της ποιήτριας Μπίλλυς Βέμη, παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή στο πλαίσιο της εβδομάδας θρησκευτικής μουσικής. Σολίστ οι Μαρία Κόκκα και Βάγια Κωφού, ενώ σόλο τσέλο παίζει η Μαρίνα Κολοβού. Σήμερα στις 6 μ.μ., στο φουαγιέ του Θεάτρου Ολύμπια, με ελεύθερη είσοδο. Το πρόγραμμα συνεχίζεται αύριο την ίδια ώρα, με συναυλία μουσικής δωματίου από τους κορυφαίους μουσικούς της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΛΣ στα έγχορδα και ξύλινα πνευστά, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν έργα Μότσαρτ και Μπετόβεν.

ΧΟΡΩΔΙΑ

Νεαροί μουσικοί

Στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138) θα βρίσκονται απόψε τα μουσικά σχήματα του διάσημου σχολείου St Andrew’s Cathedral School του Σίδνεϊ, στο πλαίσιο της καθιερωμένης εαρινής περιοδείας τους. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των χωρωδιών του Ωδείου Kodaly και υπό τη διεύθυνση των μαέστρων Chris Belshaw και Μιχάλη Πατσέα. Στις 7 μ.μ. Είσοδος 7 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή