Σε πρωτο πλανο…

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 11 υποψηφιότητες προηγούνται ο «Αδικος κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου και το «Γάλα» του Γιώργου Σιούγα στη διεκδίκηση των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Αναλυτικά, ο «Αδικος κόσμος» διεκδικεί τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, α΄ αντρικού ρόλου, β΄ αντρικού και γυναικείου ρόλου, μουσικής, σκηνογραφίας, ενδυματολογίας και ήχου, ενώ το «Γάλα» τα βραβεία καλύτερης ταινίας, πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, α΄ και β΄ αντρικού και γυναικείου ρόλου, φωτογραφίας, μοντάζ, σκηνογραφίας, ήχου και μακιγιάζ. Στην κατηγορία καλύτερης ταινίας συνυποψήφιες ταινίες είναι η «Πόλη των παιδιών», οι «Τρεις μέρες ευτυχίας» και το «Fish n’ Chips»…

… Σε ηλικία 70 ετών πέθανε στο Παρίσι ο Γάλλος σκηνοθέτης Κλοντ Μιλέρ, από τους συνεπείς κινηματογραφιστές του γαλλικού σινεμά. Σκηνοθέτης των Γάλλων σταρ, ο Μιλέρ από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 εργαζόταν ως βοηθός σκηνοθέτη. Το 1975 γύρισε την πρώτη του ταινία, το «La meilleure facon de marcher» το 1975 με πρωταγωνιστή τον Πατρίκ Ντεβέρ. Συνεργάστηκε με ονόματα όπως οι: Λίνο Βεντούρα, Ρόμι Σνάιντερ, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Ιζαμπέλ Ατζανί, Σαρλότ Γκένσμπουργκ. Αυτό το διάστημα βρισκόταν στην προετοιμασία της ταινίας του «Therese Desqueyroux» με πρωταγωνίστρια την Οντρέ Τοτού…

… Δραστηριοποιούνται στην Κρήτη οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και τα τελευταία χρόνια έχουν δώσει σημαντικά έργα σε όλα τα πεδία της επιστημονικής σκέψης. Ολο τον Απρίλιο, τα βιβλία των ΠΕΚ θα βρίσκονται στο βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία» (Γραβιάς 3-5, πλ. Κάνιγγος) με έκπτωση 30% επί της αρχικής τιμής. Πρόκειται φυσικά για τα βιβλία που είναι παλαιότερα των δύο ετών και δεν υπόκεινται στον νόμο περί ενιαίας τιμής. Είναι σίγουρο ότι θα βρούμε θησαυρούς που θα θέλαμε να έχουμε στη βιβλιοθήκη μας!

… Δράση καλλιτεχνική εκτός Εθνικού Θεάτρου για τον σκηνοθέτη Γιάννη Χουβαρδά, αφού το καλοκαίρι θα σκηνοθετήσει το κλασικό έργο του Ερρίκου Ιψεν «Αρχιμάστορας Σόλνες», που γράφτηκε το 1891 με πρωταγωνιστές τον Ακύλλα Καραζήση και τον Νίκο Χατζόπουλο. Μια παράσταση που θα κάνει πρεμιέρα στις 8 Ιουνίου στον Ελληνικό Κόσμο της οδού Πειραιώς και θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες. Και κάτι ακόμα: θεατές και ηθοποιοί θα μοιραστούν την Κεντρική Σκηνή του Ελληνικού Κόσμου. Οι ηθοποιοί θα παίζουν και οι θεατές θα παρακολουθούν από απόσταση αναπνοής.

… Εντελώς ξαφνικά έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Χρήστος Πάρλας, σε ηλικία 76 ετών, την περασμένη Τρίτη. Πνευμονική ανεπάρκεια διέγνωσαν οι γιατροί στο «Αμαλία Φλέμινγκ» όπου μεταφέρθηκε. Είχε γεννηθεί στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και άρχισε να εργάζεται στο θέατρο το 1957. Εξι χρόνια αργότερα μπήκε και στα κινηματογραφικά πλατό, παίζοντας μικρούς αλλά χαρακτηριστικούς ρόλους σε πολλές ταινίες. Τελευταίος του «ρόλος», σε διαφήμιση κινητής τηλεφωνίας όπου υποδύθηκε τον «κύριο διευθυντή». Τα παιδιά του, οι φίλοι και οι συνάδελφοί του τον αποχαιρέτισαν την περασμένη Πέμπτη.

… Αύριο Κυριακή των Βαΐων και η ατμόσφαιρα στο Μουσείο Μπενάκη της Κουμπάρη θα είναι εντελώς πασχαλινή. Με αφορμή τα αντικείμενα του μουσείου, μικροί (από έξι ετών) αλλά και μεγάλοι θα μπορούν να φτιάξουν μια δική τους πρωτότυπη λαμπάδα στο εργαστήριο «Πασχαλινά Τυπώματα» όπου θα σχεδιάσουν, θα χρωματίσουν και τελικά θα τυπώσουν το στολίδι της λαμπάδας τους. Από τις 10 έως τις 12 το μεσημέρι και από τις 11.30 έως τη 1.30 το μεσημέρι θα διαρκέσουν οι δύο ομάδες, ενώ η συμμετοχή είναι στα 5 ευρώ. Εννοείται ότι η μέρα θα πρέπει να ολοκληρωθεί με μια βόλτα στο πολύ όμορφο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Κριεζώτου (στο κτίριο Γκίκα). Με ιδέες για δώρα, πασχαλινά, ανοιξιάτικα…

… Και μια είδηση που μας ανεβάζει ενόψει του καλοκαιριού. Ο λόγος για τις πέντε παραστάσεις του Μπαλέτου Μπεζάρ της Λωζάννης, ομάδα που φέτος γιορτάζει τα είκοσι πέντε της χρόνια και φέρνει στην Αθήνα, συγκεκριμένα στο θέατρο Badminton, από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου τα έργα του Μπεζάρ, «Bolero», «Dionysos» και «Syncope». Αξίζει να πάμε όχι μόνο για να δούμε την εξέλιξη του συγκροτήματος, αλλά και για να τιμήσουμε τη μνήμη του Μορίς Μπεζάρ, αυτού του μεγάλου χορογράφου και φίλου της Ελλάδας που τόσο αγαπήθηκε στη χώρα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή