Προκατάληψη χωρίς περηφάνεια: η εικόνα του Ελληνα στο εξωτερικό

Προκατάληψη χωρίς περηφάνεια: η εικόνα του Ελληνα στο εξωτερικό

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ορισμένα πανεπιστήμια και πολυτεχνεία της Αγγλίας στις αρχές της δεκαετίας του ’90 μερικοί Ελληνες φοιτητές το είχαν σύστημα να εξαπατούν τις αρχές, τους «ηλίθιους Εγγλέζους»: το ότι, βάσει καλής πίστης, μπορούσες να τοποθετήσεις τηλεφωνική γραμμή στο διαμέρισμα που ενοικίαζες, μέσω της British Telecom, προσέφερε την ευκαιρία σε κάποιους να μη δίνουν το πραγματικό τους όνομα. Μάλιστα, ορισμένοι έδιναν ονόματα Ελλήνων ποδοσφαιριστών.

Ο γράφων θυμάται έναν Ελληνα φοιτητή στη βορειοανατολική Αγγλία να έχει τηλεφωνική γραμμή ως «Τάσος Μητρόπουλος». Το κόλπο ήταν το εξής: πληρώνεις κανονικά τους λογαριασμούς έως λίγο πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Τότε, τηλεφωνείς με τις ώρες στην Ελλάδα και φεύγεις αφήνοντας τον λογαριασμό απλήρωτο. Ξενοικιάζεις το σπίτι και δεν σε βρίσκουν ξανά. ΄Η έτσι νόμιζαν: μέσω των πανεπιστημίων, σε κάποιες περιπτώσεις, οι ένοχοι εντοπίζονταν. Το βέβαιο ήταν πως από ένα σημείο κι έπειτα η Telecom άλλαξε την πολιτική της για όλους τους φοιτητές, ενώ σε ορισμένα καταστήματά της, όταν έλεγες ότι ήσουν Ελληνας φοιτητής, σε κοιτούσαν με μισό μάτι.

Ευτυχώς, αυτές τις αθλιότητες (και άλλες, για τις οποίες ο χώρος δεν επαρκεί εδώ για να αναφερθούν) τις έκανε η μειοψηφία. Αλλά, φυσικά, την «πλήρωνε» η πλειοψηφία: Ελληνες φοιτητές που δεν παρανομούσαν αλλά συμπεριφέρονταν σοβαρά και υπεύθυνα.

Υπό μία έννοια, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πει κανείς ότι συμβαίνει και σήμερα: οι Ελληνες έχουν βγάλει κακό όνομα στο εξωτερικό εξαιτίας της σαπίλας του πολιτικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης, εξαιτίας δηλαδή κάποιων, λίγων ή λιγότερων πάντως από έναν ολόκληρο λαό που δέχεται πυρά.

Βέβαια, κάπου εδώ οι αναλογίες σταματούν: μεγάλη, τεράστια μερίδα του λαού βολεύτηκε σε αυτή τη μαύρη τρύπα της δημόσιας διοίκησης, συνέπραξε με διεφθαρμένους πολιτικούς της περιοχής, του δήμου, του νομού κ.λπ. Το ψάρι βρωμάει απ’ το κεφάλι πάντοτε, αλλά και η ουρά μια χαρά τα πήγε σε όλο αυτό το όργιο της κατασπατάλησης και της ξιπασιάς.

Σήμερα αποπειραθήκαμε να θίξουμε το ζήτημα αυτό του «κακού ονόματος» των Ελλήνων στο εξωτερικό μετά τα νέα δεδομένα που έφερε η κρίση. Μιλάει ένας επιφανής Αγγλος δημοσιογράφος με ελληνικές ρίζες, καθώς και ένας γνωστός Ελληνας συγγραφέας, ο οποίος μοιράζει τα τελευταία χρόνια τονχρόνο του ανάμεσα στην πατρίδα του και το εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή