Ενα αστυνομικό θρίλερ από τη Νορβηγία

Ενα αστυνομικό θρίλερ από τη Νορβηγία

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

JO ΝΕSΒΟ

Ο λυτρωτής

μετ. Γωγώ Αρβανίτη

εκδ. Μεταίχμιο

Τα τελευταία χρόνια οι σκανδιναβικές χώρες ανταγωνίζονται με επιτυχία τις αγγλοσαξονικές στο αστυνομικό είδος. Πολλοί συγγραφείς, με δυναμισμό, επέτυχαν να διεισδύσουν σε απαιτητικές αναγνωστικές αγορές και να κερδίσουν κριτικούς και αναγνώστες. Ο Στιγκ Λάρσον, ο Χένινγκ Μάνκελ, ο Αρναλντουρ Ιντρίντασον, η Ιρσα Σιγκουρδαρντότιρ είναι μερικοί από αυτούς που ξεχώρισαν, καθώς επέτυχαν να προσαρμόσουν τα χαρακτηριστικά του είδους, είτε υιοθετώντας στοιχεία από αυτό που ονομάζεται hardboiled είτε -λιγότερο- από το whodunit, στις ιδιαιτερότητες των κοινωνιών τους. Διαπλοκή πολιτικών, επιχειρηματιών και του Τύπου, οικονομικά εγκλήματα, γενετική, διαφθορά σε δημόσιες υπηρεσίες, ψυχικές διαταραχές είναι μερικές από τις θεματικές από τις οποίες αντλούνται οι υποθέσεις των ιστοριών τους.

Σ’ αυτήν την πλούσια παραγωγή δεν είναι δυνατόν να υστερεί η Νορβηγία, ένας μικρός παράδεισος στον οποίο συνοδοιπορούν ο πλούτος με την τάξη και τον σεβασμό στους κανόνες της αλληλεγγύης. Μολονότι η εγκληματικότητα είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο και ο πρωθυπουργός της χώρας κυκλοφορεί με το ποδήλατό του στο κέντρο της πόλης, οι αστυνομικές ιστορίες μαρτυρούν ότι ακόμα και σ’ αυτήν τη γωνιά της Γης υποβόσκει η βία, κάτι που φάνηκε με τον πιο ακραίο και παράλογο τρόπο το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν ένας νεαρός άνδρας σκόρπισε τον θάνατο και την καταστροφή πρώτα στο Οσλο και έπειτα στο νησί Ουτόγια.

Ανακάτεμα της τράπουλας

Οι «κυρίες» του είδους στη Νορβηγία, η Karin Fossum και η Anne Holt, αλλά και ο Gunnar Staalesen, όπως και ο Jo Nesbo (Οσλο, 1960), μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες και αποδεικνύουν ότι η παγκοσμιοποίηση στη λογοτεχνία, όταν συνδυαστεί με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εκάστοτε τόπου, είναι δυνατόν να προσδώσει φρεσκάδα στις ιστορίες, αλλά και να ανακατανείμει τα χαρτιά της τράπουλας.

Ο επιθεωρητής Χάρι Χόλε, ο ήρωας του Jo Nesbo, ένας μοναχικός τύπος που ξεπερνάει ώς ένα σημείο τον αλκοολισμό του, εγκαταλελειμμένος από την αγαπημένη του και κυνηγημένος από τον θάνατο της συνεργάτιδός του, προσπαθεί να ισορροπήσει στο χιονισμένο Οσλο και να διαλευκάνει μια περίεργη δολοφονία, που έγινε παραμονές Χριστουγέννων στην καρδιά της πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια συναυλίας, με θύμα ένα μέλος του Στρατού Σωτηρίας. Στο αστυνομικό τμήμα έχουν ήδη γίνει ανακατατάξεις λόγω της συνταξιοδότησης του προϊσταμένου του και οι σχέσεις του Χόλε με τον καινούργιο αρχηγό βρίσκονται σε δοκιμασία. Η έρευνα, που πραγματοποιείται στους κόλπους του Στρατού Σωτηρίας, φέρνει στο φως ανθρώπινες αδυναμίες οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία ούτε και σε κοινότητες όπου λειτουργούν αυστηροί θρησκευτικοί κανόνες.

Ο αποκλεισμός ενός ατόμου στο αεροδρόμιο λόγω της κακοκαιρίας και ορισμένες ενδείξεις θα οδηγήσουν τον Χόλε στα ίχνη ενός «επαγγελματία δολοφόνου», που έρχεται στο Οσλο από την Κροατία για να σκοτώσει βάσει συμβολαίου. Μ’ αυτή την αφορμή, γίνονται εκτενείς αναφορές σε μετανάστες, σε γεγονότα κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, καθώς και στη μετάλλαξη πολλών αγωνιστών της οι οποίοι συνδέουν το παρελθόν και το παρόν του υπόπτου.

Ευρήματα

Το μυθιστόρημα «Ο λυτρωτής» διαθέτει συναρπαστική πλοκή, δράση, ανατροπές, έξυπνα ευρήματα, με αποτέλεσμα, ακόμα και αν ορισμένες σκηνές είναι παρατραβηγμένες ή δεν γίνεται διόλου πειστική η στάση του επιθεωρητή στο τέλος απέναντι στον επαγγελματία δολοφόνο, να μην αφήνει το βιβλίο ο αναγνώστης από τα χέρια του, κάτι που δεν νομίζω να συμβαίνει με άλλα μυθιστορήματα του συγγραφέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή