«Κάντο Χενεράλ», 40 χρόνια μετά, με Φαραντούρη και Πανδή

«Κάντο Χενεράλ», 40 χρόνια μετά, με Φαραντούρη και Πανδή

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΥΣΙΚΗ. Πέρασαν τέσσερις δεκαετίες από τότε που ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε τα πρώτα τραγούδια του «Κάντο Χενεράλ» σε ποίηση του νομπελίστα Χιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούδα, και 38 χρόνια από την πρώτη παρουσίαση του ολοκληρωμένου ορατόριου στην Ελλάδα. Πεπεισμένοι ότι το έργο, που υμνεί την ελευθερία και καταδικάζει κάθε μορφής καταπίεση, παραμένει επίκαιρο στις μέρες μας, οι αυθεντικοί ερμηνευτές του, Μαρία Φαραντούρη και Πέτρος Πανδής, ενώνουν τις φωνές τους σε μία επετειακή συναυλία στο Ηρώδειο την Τρίτη 17 Ιουλίου. Πλαισιωμένοι από δεκαπενταμελή ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, θα ερμηνεύσουν δέκα αποσπάσματα από το ορατόριο – όπως τα «Voy a vivir» («Εγώ θα ζήσω»), «Los Libertadores» («Οι ελευθερωτές») και «America insurrecta» («Ξεσηκωμένη Αμερική»).

Στην ορχήστρα μετέχουν, μεταξύ άλλων, οι σολίστ Αριστείδης Χατζησταύρου (κιθάρα), Μαρία Καρυτινού (πιάνο), Βαγγέλης Ζωγράφος (μπάσο), Σύνθια Μπαγιώκου (κρουστά) και Ελένη Καμβύση (τύμπανα). Μαζί τους στο αρχαίο ωδείο θα βρίσκεται η Χορωδία της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Μπουζάνη και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων υπό τον Σταύρο Μπερή. Στίχους του Νερούδα, ο οποίος πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του διωκόμενος από τις χιλιανές αρχές -επικηρυγμένος πρώτα από τον Γκονζάλες Βιδέλα και αργότερα από το καθεστώς Πινοσέτ- θα διαβάσει ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας, σε απόδοση στα ελληνικά της Δανάης Στρατηγοπούλου.

Ο ίδιος ο συνθέτης, που έδωσε το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της συναυλίας, υποστήριξε ότι το Κάντο Χενεράλ («Γενικό τραγούδι») συνδέει τον πολιτισμό της Νοτίου Αμερικής με τον ελληνικό και περιέγραψε την ποίηση του Νερούδα ως «την υψηλότερη της εποχής του», αλλά ταυτόχρονα «κατανοητή ακόμα και στον απλό αγρότη». Οι δύο άνδρες γνωρίστηκαν το 1964, όταν ο ποιητής ζούσε ως παράνομος στο Παρίσι και ξανασυναντήθηκαν λίγα χρόνια αργότερα, όταν πλέον ο Πάμπλο Νερούδα ήταν πρεσβευτής της Χιλής και ο Μίκης Θεοδωράκης εξόριστος στη γαλλική πρωτεύουσα. Ο ποιητής είχε παρακολουθήσει τις πρώτες πρόβες του έργου και σχεδίαζε να παραστεί στη συναυλία, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Χιλή το φθινόπωρο του 1973 με τη συμμετοχή των Μαρίας Φαραντούρη και Πέτρου Πανδή. Ωστόσο, το πραξικόπημα του Πινοσέτ τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους είχε ως συνέπεια τη ματαίωση της συναυλίας, ενώ ακολούθησε ο θάνατος του Νερούδα. Το συμφωνικό «Κάντο Χενεράλ» ολοκληρώθηκε το 1981 και από τότε το έργο έχει παρουσιαστεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εισιτήρια για τη συναυλία της 17ης Ιουλίου, που αποτελεί παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής και εντάσσεται στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών, προπωλούνται στα εκδοτήρια του Φεστιβάλ και του Μεγάρου Μουσικής, τα ταμεία του Ηρωδείου, τα καταστήματα Παπασωτηρίου και Public και τις ιστοσελίδες www.greekfestival.gr και www.tickethour.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή