Πρώτο μέλημα η θωράκιση των μουσείων

Πρώτο μέλημα η θωράκιση των μουσείων

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θωράκιση των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων -σε συνεργασία με τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη αλλά και Εσωτερικών- η ορθή λειτουργία τους με διευρυμένο ωράριο ώς τις 8 μ.μ. και η επίσπευση των 450 έργων ενταγμένων στο ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό 600 εκατ., είναι ορισμένοι από τους βασικούς στόχους του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστα Τζαβάρα.

Φορτσάτος ήρθε ο νέος υπουργός, ο οποίος θέλει να εντείνει, όπως είπε, τους ρυθμούς των έργων του ΕΣΠΑ, τα οποία αναθέτει στη γ.γ. του υπουργείου Λίνα Μενδώνη. Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι προχώρησε πράγματα στο ΥΠΠΟ και ότι θα παραμένει στη θέση της: «Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε, προς το παρόν». Ενημερωμένος για τα ζητήματα του υπουργείου του, στη χθεσινή συνάντηση γνωριμίας στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ασφάλειας των μουσείων, έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου για νέα κρούσματα παραβατικότητας -«θα πληθαίνουν καθημερινά»- και ανακοίνωσε πως σχεδιάζει την επιτήρηση των αρχαιολογικών χώρων από περιπολικά.

Σε έξι μήνες το Φιξ

Ο κ. Τζαβάρας, όπως είπε και στην ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, σκοπεύει να λύσει το στεγαστικό ζήτημα του υπουργείου και τη διασπορά των υπηρεσιών του σε 17 διαφορετικά κτίρια με κόστος 3.500.000 ευρώ!

Ετσι δρομολογεί τη μεταστέγασή τους σε τρία κτίρια, δηλαδή στο υπάρχον στην Μπουμπουλίνας, σε άλλο που δεν αποκάλυψε και στο «Ακροπόλ» επί της οδού Πατησίων. Κι αν αυτή τη στιγμή το ρημαγμένο «Ακροπόλ Παλλάς» είναι μπλεγμένο σε δικαστική διαμάχη, εκείνος δήλωσε αισιόδοξα: «Θα το ξεμπλοκάρουμε κι αυτό».

Γρήγορα σχεδιάζει να κινηθεί και με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Φιξ, το κτίριο του οποίου θα ολοκληρωθεί «σε έξι με επτά μήνες», ώστε να λειτουργήσει το 2013. Στόχος και η επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης. Ανακοίνωσε, μάλιστα, την ανανέωση της θητείας της κ. Μαρίνας Λαμπράκη -Πλάκα «ώστε να συνεχίσει τη δραστηριότητα που έχει ξεκινήσει». «Ας είναι όσα χρόνια θέλει», είπε χαρακτηριστικά. Ανανέωσε, όμως, και τη θητεία του κ. Δ. Παντερμαλή στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, τις εκκρεμότητες του οποίου παραδέχτηκε χωρίς σχόλια. Αντίθετα, ομιλητικότατος ήταν για θέματα του κινηματογράφου και συγκεκριμένα του νέου νόμου που σχεδιάζει να βελτιώσει. «Εχει πολλά ελαττώματα», είπε χαρακτηριστικά. «Είναι ανεπίτρεπτες και δεν δεσμεύουν κανέναν οι προκηρύξεις» (για τη θέση του γ. διευθυντή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), δήλωσε με νόημα στην προεκλογική περίοδο και έκλεισε το θέμα υπογραμμίζοντας πως θα γίνει καινούργια προκήρυξη. Καθησύχασε όσους αγωνιούν για τη συγχώνευση των δύο υπουργείων, Παιδείας και Πολιτισμού, «αυτή η συνένωση δεν θα μειώσει την αξία του πολιτισμού ως αντικειμένου κυβερνητικής πολιτικής», εξηγώντας πως η Γραμματεία Πολιτισμού θα είναι διακριτή από το Παιδείας.

Αν κάποιοι επιχορηγούμενοι φορείς αγωνιούν με όσα ακούγονται περί οικονομίας, η ροή χρηματοδοτήσεων στο Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ και τη Λυρική Σκηνή εξασφαλίστηκε πριν από λίγες ημέρες. Παρότι η προβολή και αξιοποίηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς (πνευματικής, αξιακής και λαϊκής) φαίνεται να είναι το προσωπικό στοίχημα του κ. Τζαβάρα σε αυτό το υπουργείο, με την ελληνική γλώσσα, τη μυθολογία, τη ρητορική μέχρι και τα θεατρικά δρώμενα να είναι οι τομείς στους οποίους θέλει να επενδύσει για να δείξει «τη διαφορετικότητά μας», έκλεισε το μάτι και στον σύγχρονο πολιτισμό: «Και θα τον ενθαρρύνω και θα τον ενισχύσω».

Ολους θέλησε να τους ικανοποιήσει ο αναπληρωτής υπουργός, ενώ δεν χαρίστηκε στους προηγούμενους: «Κληρονομώ μια δυσχέρεια. Οι πριν από μένα λειτουργούσαν ως Αγιοι Βασίληδες».

Δήλωσε «επιφυλακτικός στις προσλήψεις μέσω των ΜΚΟ», θετικός στον θεσμό του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων που μπορεί να προσφέρει χρήματα στον πολιτισμό, ενώ δεν απέκλεισε το κλείσιμο φορέων που αλληλοκαλύπτονται. Πώς θα τα καταφέρει ο κ. Τζαβάρας έχοντας ένα υπουργείο που έχει εξαντλήσει το 48% του προϋπολογισμού; «Εχουμε δέσμευση να κυμαινόματε στο 8% κάθε μήνα», είπε αισιόδοξα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή