Ο δημοφιλής υπερήρωας σε τρυφερή νεανική ιστορία αγάπης

Ο δημοφιλής υπερήρωας σε τρυφερή νεανική ιστορία αγάπης

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

The Amazing Spider-Μan***1/2

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ (2012)

Σκηνοθεσία: Μαρκ Γουέμπ

Ερμηνείες: Αντριου Γκάρφιλντ, Εμα Στόουν, Ρις Αϊφανς, Σάλι Φιλντ, Μάρτιν Σιν, Ντένις Λίρι.

ΚΡΙΤΙΚΗ. Reboot ή επανεκκίνηση. Είναι μια λέξη που ακούγεται όλο και συχνότερα στο Χόλιγουντ, όπου γνωστές ιστορίες, μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες, ξαναγυρίζονται επιδιώκοντας τη νέα αρχή μιας εμπορικής επιτυχίας.

Πέντε μόλις χρόνια μετά τον «Spider-Man 3» του Σαμ Ράιμι, το στούντιο της Sony ξαναρχίζει την ιστορία του δημοφιλούς υπερήρωα της Marvel, αναθέτοντας το σχέδιο του «The Amazing Spider-Man» στον Μαρκ Γουέμπ, έναν καλό σκηνοθέτη, ο οποίος, όμως, ποτέ δεν είχε ασχοληθεί με εμπορικό σινεμά ή με ταινίες αυτού του μεγέθους. Κατάφερε, όμως, να γυρίσει μια περιπέτεια που να λειτουργεί και ως θέαμα, αλλά και να δίνει έμφαση στο ανθρώπινο στοιχείο, με την τρυφερή νεανική ιστορία αγάπης ανάμεσα στον Πίτερ Πάρκερ – Σπάιντερμαν και την Γκουέν, κόρη του αστυνομικού που τον καταδιώκει.

Ο Γουέμπ μπόρεσε να διατηρήσει την εφηβικότητα του ήρωα, αφαιρώντας την περιττή, καρτουνίστικη υπερβολή. Και ενώ ο Σπάιντερμαν πετάει στις κορυφές των κτιρίων της Νέας Υόρκης, είναι πιο γήινος και πιο ανθρώπινος.

Κλασικές επανεκδόσεις

Δύο ταινίες, κλασικές η καθεμία στο είδος της, επανεκδίδονται αυτή την εβδομάδα. Το «Νοτόριους» (*****) του Αλφρεντ Χίτσκοκ είναι ένα υποδειγματικό νουάρ θρίλερ με έντονα, ειδικά για το 1946 που γυρίστηκε, τα στοιχεία του ερωτισμού και της σεξουαλικής έντασης ανάμεσα στους πρωταγωνιστές, την Ινγκριντ Μπέργκμαν και τον Κάρι Γκραντ. Εκείνη, μετά τον θάνατο του πατέρα της δέχεται να γίνει διπλή πράκτορας και να αποκαλύψει το κύκλωμα των φίλων των ναζί. Εκείνος είναι ο Αμερικανός πράκτορας που την ελέγχει. Μια από τις διασημότερες σκηνές του «Νοτόριους» είναι το δίλεπτο φιλί των πρωταγωνιστών. Ο κώδικας λογοκρισίας δεν επέτρεπε τα χείλη να αγγίζουν πάνω από λίγα δευτερόλεπτα. Ομως ο πονηρός Χίτσκοκ «έκλεψε» τη σκηνή, διακόπτοντας το φιλί με λίγες λέξεις κάθε τόσο. Μαζί και η κλασική κομεντί «Οι άντρες προτιμούν τις ξανθές» (****) του Χάουαρντ Χοκς, με την Τζέιν Ράσελ, πρώτο όνομα τότε, και τη Μέριλιν Μονρόε να κλέβει την παράσταση.

Προβάλλονται, τέλος, η καλή νορβηγική περιπέτεια «Κυνηγοί κεφαλών» (***) και το ισραηλινό «Γράψε λάθος» (**) που ήταν υποψήφιο για το Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Η πρώτη ταινία είναι ένα σύγχρονο, γρήγορο και συναρπαστικό, παρά τις υπερβολές του, αστυνομικό θρίλερ, με ήρωα έναν άντρα που ισορροπεί το κόμπλεξ για το ύψος του ληστεύοντας έργα τέχνης, θα βρεθεί όμως σε μια μεγάλη περιπέτεια. Το «Γράψε λάθος» είναι η ιστορία αντιπαλότητας δύο ακαδημαϊκών, πατέρα και γιου. Οταν ο πατέρας ειδοποιηθεί ότι θα παραλάβει ένα μεγάλο βραβείο, θεωρεί ότι ήρθε η εποχή της δικαίωσης. Ομως το βραβείο προορίζεται για τον γιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή