Το Μεγάλο μας Τσίρκο, ίδιο έργο, άλλη ματιά

Το Μεγάλο μας Τσίρκο, ίδιο έργο, άλλη ματιά

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην παράσταση του 1973, ανάμεσα στους χιλιάδες θεατές που παρακολούθησαν το θρυλικό πια «Μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη ήταν και οι γονείς της ηθοποιού Μαρίνας Ασλάνογλου. Τριάντα εννέα χρόνια μετά, η Μαρίνα Ασλάνογλου έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ίδια παράσταση που ήδη παρουσιάζει με πολύ μεγάλη επιτυχία το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε περιοδεία ανά την Ελλάδα. Παίζει το Ρωμιάκι και την Πυθία, ρόλους που σ’ εκείνη την πρώτη παράσταση είχε ερμηνεύσει η Τζένη Καρέζη. «Οταν ανακοίνωσα στους γονείς μου ότι θα παίξω σ’ αυτό το έργο, η μητέρα μου έβαλε τα κλάματα»…

Τηλεφωνικώς συνομιλήσαμε με τη Μαρίνα Ασλάνογλου. Τη βρήκαμε στην Πάτρα και το πρώτο πράγμα που είπε, με μεγάλο ενθουσιασμό και πολλή συγκίνηση, ήταν για τις αντιδράσεις του κοινού.

«Το κοινό είναι εξαιρετικό, χειροκροτεί ενδιάμεσα στις σκηνές, σηκώνεται όρθιο, τραγουδάει τα τραγούδια. Αρκετοί από αυτούς έχουν δει την παράσταση και το ’73, και η σύγκριση είναι αναπόφευκτη. Ομως το κοινό μας δίνει πολλή ενέργεια. Χθες στην Πάτρα συγκινήθηκα πάρα πολύ. Στο τέλος που ακούγεται το »Ορέστη απ’ τον Βόλο, Μαρία απ’ τη Σπάρτη», ένας ηλικιωμένος θεατής έκλαιγε…». Τη ρωτάω αν τη δυσκόλεψε αυτή η αναπόφευκτη σύγκριση. Δεν αρνείται ούτε στιγμή το δέος που ένιωσε. Ομως πιστεύει, «ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για να παιχθεί αυτό το έργο. Πιάνουμε τον τωρινό παλμό της κοινωνίας. Το 1973 το έργο λειτούργησε σαν μια μαζική πολιτική διαδήλωση. Σήμερα είναι ένας τρόπος αφύπνισης. Ετσι κι αλλιώς ο σκηνοθέτης μας, ο Σωτήρης Χατζάκης, δεν ήθελε ν’ αλλάξει τίποτα από το έργο. Αποφασίσαμε να κάνουμε το ίδιο έργο με μια άλλη ματιά και κουβαλώντας ο καθένας τον δικό του χαρακτήρα. Και φαίνεται ότι τα έχουμε καταφέρει».

Οση ώρα μιλάμε μού μεταδίδει τον ενθουσιασμό και τη συγκίνησή της για τη συμμετοχή της σ’ αυτό το έργο που είναι πια κλασικό. «Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που είναι ο Σταύρος Ξαρχάκος μαζί μας και διευθύνει. Γιατί όταν ένας τόσο σημαντικός συνθέτης έχει περάσει από εκείνη τη θρυλική παράσταση, το να είναι με μας, με νέους ηθοποιούς που δεν μας γνώριζε, είναι σπουδαίο». Και επισημαίνει ένα στοιχείο που δεν μοιάζει να ειπώθηκε για λόγους αβρότητας. «Είμαστε πολύ δεμένοι μεταξύ μας στον θίασο. Φτιάχνουμε μια συσπείρωση, μια συλλογικότητα που δεν την έχω ξαναζήσει. Και πρέπει να σας πω ότι είμαστε πάρα πολλά άτομα επί σκηνής. Περίπου 35 άτομα».

Ποια είναι η πιο συγκινητική στιγμή της παράστασης; «Οταν βγαίνουμε όλοι σαν παράβαση, σηκώνονται όρθιοι και οι μουσικοί και ο Ξαρχάκος και ακούγεται το «Φίλοι κι αδέλφια» με τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη».

Τον ερχόμενο χειμώνα η Μαρίνα Ασλάνογλου θα τον περάσει στη Θεσσαλονίκη, αφού ο Σωτήρης Χατζάκης της έκανε πρόταση να συνεχίσει σε παραγωγές του ΚΘΒΕ και μετά το «Μεγάλο μας τσίρκο». Και δηλώνει πολύ ευχαριστημένη με την επιλογή της.

– Ο θίασος έρχεται τις επόμενες μέρες στην Αττική για περιοδεία. Το πρόγραμμα είναι: 18/7: Κατράκειο Νίκαιας, 19/7: Ηλιούπολη, 20/7: Πετρούπολη, 21/7: Λαύριο, 31/7: Βύρωνας και 2 Αυγούστου: Χαλάνδρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή