ΣΑΒΒΑΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν δώσω ραντεβού στην πλατεία Συντάγματος το κάνω έξω από την είσοδο της «Μεγάλης Βρεταννίας». Ετσι αποφεύγεις την πολυκοσμία στις σκάλες του μετρό ή στην αρχή του πεζόδρομου της Ερμού. Επίσης, στην περίπτωση που ο φίλος σας δεν είναι συνεπής στην ώρα του, το σημείο προσφέρεται για παρατηρήσεις κοινωνιολογικού και ανθρωπολογικού περιεχομένου.

Και τώρα το καλοκαίρι, αν σταθείτε στο ύψος της περιστρεφόμενης εισόδου, μπορεί να σας «πάρουν» οι ριπές δροσερού αέρα από το κλιματιζόμενο λόμπι. Νομίζω σας έπεισα.

Αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός του σημερινού μας σημειώματος. Την τελευταία φορά που έδωσα ραντεβού στην πολύπαθη γωνία συμφωνήσαμε με την παρέα μου να εκπλήξουμε τους εαυτούς μας. Οχι δεν θα ξεχυνόμασταν στα καφέ και στα μπαρ της μόδας, στις πλατείες των χίπστερ.

Κάναμε μεταβολή και σαν υπνωτισμένοι μπήκαμε στο ιστορικό ξενοδοχείο. Καθώς ήταν η αρχή του καύσωνα αρκούσε η θερμοκρασιακή διαφορά για να μας ξεφύγει ένας αναστεναγμός ανακούφισης. Κατεβήκαμε στη μεγάλη σάλα του Winter Garden. Οσοι αναγνώστες είναι πιστοί θαμώνες, ας κρίνουν με επιείκεια τον ενθουσιασμό μας. Είχα ξαναπάει στο Winter Garden αλλά ποτέ μια ήσυχη ώρα, μετά το μεσημέρι. Ο χώρος είναι βγαλμένος από βιεννέζικο παραμύθι. Τα μαρμάρινα δάπεδα, τα καλοδουλεμένα βιτρό στην οροφή, το αίθριο με τους φοίνικες, το μεγάλο ανθοδοχείο στο κέντρο της αίθουσας, οι πιατέλες με τα γλυκίσματα, η διακόσμηση, όλα παραπέμπουν σε αυτό που εκπροσωπεί η «Μεγάλη Βρεταννία» στην Αθήνα, ένα κομμάτι παλιάς Ευρώπης στο κέντρο μιας πόλης που δείχνει να απεχθάνεται τη γαλήνη και το καλό γούστο. Αν είστε τυχεροί, στο πιάνο θα βρίσκεται ένας εξαιρετικός μουσικός. Σας διαβεβαιώνω γιατί το αισθάνθηκα: για μερικά δευτερόλεπτα θα νομίζετε ότι βρίσκεστε σε διακοπές.

Οταν θα έρθει η ώρα να παραγγείλετε, προτείνουμε το απογευματινό τσάι, ακριβής απομίμηση της αγγλικής ιεροτελεστίας, που εκτός από το ρόφημα (μπορεί να είναι και καφές) περιλαμβάνει ποικιλία από σάντουιτς, φρεσκοψημένα σκονς με σταφίδα, σερβιρισμένα με μαρμελάδα και κρέμα, καθώς και γλυκά και κέικ από το ζαχαροπλαστείο της «Μεγάλης Βρεταννίας».

Δεν θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό αν μάθετε ότι οι τιμές είναι υψηλές. Προσωπικά το είδα σαν ένα δώρο στον εαυτό μου. Φεύγοντας, ελπίζω, να με θυμηθείτε. Για όλους τους καλούς λόγους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή