To απόλυτο θέαμα της χαράς

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόκειται τελικά για το καλλιτεχνικό γεγονός του φθινοπώρου. Οι συνολικά δώδεκα ημέρες, από τις 3 έως τις 13 Σεπτεμβρίου που το διάσημο Cirque du Soleil (Τσίρκο του Ηλιου) θα βρίσκεται στην Αθήνα εγκατεστημένο στο Ολυμπιακό Κέντρο (ΟΑΚΑ, Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ) για να μεταφέρει τους Ελληνες της κρίσης σε μια άλλη διάσταση.

Ηταν μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει εδώ και χρόνια από την εταιρεία «Λάβρυς», η οποία εν τέλει ευοδώθηκε να πραγματοποιηθεί φέτος, η πρώτη εμφάνιση του Cirque du Soleil στην Ελλάδα με μία από τις πιο δημοφιλείς και πολυταξιδεμένες παραστάσεις του, το «Alegria». Ενα εντυπωσιακό, οικογενειακό θέαμα, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, ψυχαγωγικό μεν αλλά μιας υψηλής αισθητικής. Στην ουσία ένας συνδυασμός της μαγείας του τσίρκου με το θέατρο, την παντομίμα, τον χορό, τη μουσική, τα εικαστικά, την τέχνη των κλόουν, των ακροβατικών, της γυμναστικής. «Alegria» που σημαίνει χαρά στα ισπανικά, στοιχείο που χαρακτηρίζει όλη την παράσταση και συνεπαίρνει το κοινό. Μέσα σ’ ένα γιγάντιο θόλο με κολόνες και κιγκλιδώματα, περίεργοι, παραμυθένιοι χαρακτήρες κόβουν την ανάσα με νούμερα και σκηνές όπως το Μονοπάτι της Δύναμης, ο Χορός των μαχαιριών της φωτιάς, ο Ιπτάμενος άνθρωπος, ο τροχός του Συρ, οι Νύμφες, τα Νοσταλγικά Γέρικα Πουλιά, η Λευκή και η Μαύρη Τραγουδίστρια. Αισθανόμαστε σαν να ζούμε το σκηνικό ενός μπαρόκ πάρτι ή να βρισκόμαστε σε μια χοροεσπερίδα του 17ου αιώνα…

Η ιστορία

Από μια ομάδα είκοσι καλλιτεχνών του δρόμου στο ξεκίνημά του, το 1984, το Cirque du Soleil είναι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές οργανώσεις με έδρα το Κεμπέκ του Καναδά.

Ολα ξεκίνησαν στο Μπε-Σεν-Πολ, μια μικρή πόλη κοντά στο Κεμπέκ. Εκεί, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, μια παρέα πολύχρωμων χαρακτήρων τριγυρνούσε στους δρόμους, περπατώντας πάνω σε ξυλοπόδαρα, κάνοντας ταχυδακτυλουργίες, χορεύοντας, καταπίνοντας φωτιές και παίζοντας μουσική. Ηταν γνωστοί ως Les Echassiers de Baie-Saint Paul (οι Ξυλοπόδαροι του Μπε-Σεν-Πολ), μια ομάδα θεάτρου δρόμου που είχε ιδρύσει ο Gilles Ste-Croix. Οι νεαροί καλλιτέχνες είχαν καταφέρει να εξάψουν την περιέργεια και να εντυπωσιάσουν τους κατοίκους της πόλης, ανάμεσα σ’ αυτούς και τον Guy Laliberte, που ίδρυσε το Cirque du Soleil.

Ο θίασος προχώρησε στην ίδρυση του Club des talons hauts (η Λέσχη των Ψηλών Τακουνιών) και τότε, το 1982 διοργάνωσαν την Fete foraine de Baie-Saint Paul (το Πανηγύρι του Μπε-Σεν-Πολ), ένα πολιτιστικό γεγονός όπου οι καλλιτέχνες του δρόμου απ’ όλα τα μέρη συγκεντρώθηκαν για να ανταλλάξουν ιδέες και να ζωντανέψουν για λίγες μέρες τους δρόμους της πόλης. Η Λέσχη των Ψηλών Τακουνιών τράβηξε την προσοχή του κόσμου και ο Guy Laliberte, ο Gilles Ste-Croix και οι στενοί τους φίλοι άρχισαν να τρέφουν ενδόμυχα ένα τρελό όνειρο: να δημιουργήσουν ένα τσίρκο στο Κεμπέκ και να περιοδεύσουν σαν θίασος σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 1984, το Κεμπέκ γιόρταζε την 450ή επέτειο της ανακάλυψης του Καναδά από τον Jacques Cartier και χρειαζόταν μια εκδήλωση που θα μετέφερε το εορταστικό πνεύμα και στην επαρχία. Ο Guy Laliberte κατάφερε να πείσει τους διοργανωτές, προτείνοντάς τους ένα θέαμα που είχε ονομάσει Cirque du Soleil. Και από εκείνη τη στιγμή, το Τσίρκο του Ηλιου δεν σταμάτησε να παίζει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή