Νεες εκδοσεις

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΟΚΙΜΙΟ

ΠΑΣΚΑΛ ΜΠΡΥΚΝΕΡ

Ο γάμος από έρωτα έχει αποτύχει;

μετ. Σώτη Τριανταφύλλου, εκδ. Πατάκη σελ. 124

Λέμε συχνά ότι ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα. Μήπως όμως τελικά ο έρωτας αποδεικνύεται εχθρός του γάμου; Ο θρίαμβος του γάμου από έρωτα στην εποχή μας ήρθε να θεραπεύσει τα δεινά του κλασικού θεσμού του γάμου: ισότητα συντρόφων και προβάδισμα του συναισθήματος έναντι της υποχρέωσης. Κι όμως, εδώ και σαράντα χρόνια, ο γάμος δείχνει να χάνει το κύρος του, τα διαζύγια πολλαπλασιάζονται, οι οικογένειες ανασυντίθενται ή δεν συντίθενται καθόλου: ο αριθμός των μονογονεϊκών οικογενειών έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, όπως και ο αριθμός των ατόμων που ζουν έξω και μακριά από κάθε μορφή γάμου. Πώς ένας εθελοντικός θεσμός μπορεί να μετατραπεί σε πηγή δυστυχίας;

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΡΟΜΠΕΡΤ ΒΑΛΖΕΡ

Γιάκομπ φον Γκούντεν

μετ. Βασίλη Πατέρα, εκδ. Ροές σελ. 256 – 14 ευρώ

Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, ο νεαρός Γιάκομπ φον Γκούντεν εγκαταλείπει το σπίτι του, παραιτείται από οποιαδήποτε «καθωσπρέπει» φιλοδοξία και εγγράφεται στο Ινστιτούτο Μπενζαμέντα – μια σχολή για υπηρέτες. Εμπνευσμένο από τη μαθητεία του ίδιου του Βάλζερ σε μια τέτοια σχολή, το βιβλίο που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα εκατό σημαντικότερα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα, αποτελεί ένα εναλλακτικό «μυθιστόρημα μαθητείας». Δεν είναι τυχαίο ότι στους θαυμαστές του βιβλίου και του Βάλζερ συγκαταλέγονται συγγραφείς όπως ο Φραντς Κάφκα, ο Χέρμαν Εσε, ο Στέφαν Τσβάιχ, ο Ρόμπερτ Μούζιλ και ο Βάλτερ Μπένγιαμιν.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Θέματα Λογοτεχνίας

τεύχος 47-48

εκδ. Γκοβόστη σελ. 286

Μάστορα του λόγου, της μνήμης και της γλώσσας χαρακτηρίζει η Ν. Eideneier τον Χριστόφορο Μηλιώνη στο πλουσιότατο αφιέρωμα του περιοδικού στον Ηπειρώτη μυθιστοριογράφο. Γράφουν, για τον Μηλιώνη ως λογοτέχνη των μεταιχμίων ο Γ. Δ. Παγανός, για τον «χορό των γυναικών» η Γ. Λαδογιάννη, για τον τρόπο που καλλιεργεί το νεοτερικό διήγημα ο Τ. Καλούτσας, για τη νουβέλα του «Το μοτέλ» η Χρ. Αργυροπούλου, για την εμπειρία των συνόρων στο «Καλαμάς και Αχέροντας», η Lucia Marcheselli Loukas, για τα «Φαντάσματα του Γιορκ» η Ερη Σταυροπούλου, για τη λειτουργία της Ιστορίας η Μ. Ν. Ψάχου, για τα μετρημένα του λόγια η Μ. Κ. Πεσκετζή, για τον δοκιμιακό του λόγο ο Θ. Γ. Γόγολος, για το διήγημά του ο H. Tonnet, για το μεταφραστικό του έργο η Θ. Παντίρη και για τη σχέση του με τον Αλαιν-Ρομπ Γκριγιέ η Αρ. Κομνηνέλλη.

ΚΟΜΙΚΣ

ΜΑΪΤΕΝΑ

Απαιχτες 2

μετ. Ελένη Ζαχαροπούλου, εκδ. Bell σελ. 156 – 11 ευρώ

Απαιχτη όπως και οι ηρωίδες της, η Μαϊτένα μας προτείνει να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της καθημερινότητας, μικρές και μεγάλες, υπαρκτές και φανταστικές με το μόνο αποτελεσματικό όπλο, το χιούμορ. Η Αργεντινή σκιτσογράφος είναι μια από τις πιο επιτυχημένες της εποχής μας. Πανέξυπνες, ανατρεπτικές, καυστικές και ανθρώπινες, οι Απαιχτες προσφέρουν πολύ γέλιο εξασφαλίζοντας μέσα από πολλαπλές εκδόσεις και επανεκδόσεις φανατικούς αναγνώστες.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΟΪΛΕΝΤΑΚΗΣ

Δυστυχώς επτωχεύσαμεν

Οι στάσεις πληρωμών 1827, 1893, 1932

εκδ. Παπαζήση σελ. 190 – 10 ευρώ

Από το 1821 η Ελλάδα αναγκάστηκε να προσφύγει επανειλημμένως στον διεθνή δανεισμό. Τρεις όμως φορές επτώχευσε: το 1827, το 1893 και το 1932. Την αιτία των πτωχεύσεων ο συγγραφέας την εντοπίζει στους όρους του δανεισμού και την κακοδιαχείριση κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, καθώς και στον υπερδανεισμό για την εκτέλεση των μεγάλων παραγωγικών έργων το 1893 επί Τρικούπη και το 1932 επί Βενιζέλου. Διαπιστώνει ωστόσο ότι στις διαπραγματεύσεις για την επιβολή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου το 1898 πέτυχε πολλά γιατί ακολούθησε πολιτική ειλικρίνειας, ενώ το 1932, ο υπουργός Οικονομικών Κ. Βαρβαρέσος έλαβε μέτρα που άρχισαν να αποδίδουν ταχέως από το επόμενο έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή