Ο Μπουασονά στην Ελούντα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΘΕΣΗ. Ανάμεσα στο 1911 και το 1913, ο Ελβετός φωτογράφος Φρεντ Μπουασονά (1858-1946) είχε φθάσει στην Κρήτη, όπου έβγαλε μια σειρά φωτογραφιών με την τεχνική που τον καθιέρωσε, αυτήν της ορθοχρωματικής πλάκας. Οι «κρητικές» του φωτογραφίες αποτελούν κομμάτι της δημοφιλούς έκθεσης «Fred Boissonas, Εικόνες της Ελλάδας» που έχει παρουσιάσει σε πολλά σημεία το Ριζάρειο Ιδρυμα. Τώρα, η κρητική ενότητα των φωτογραφιών του Μπουασονά παρουσιάζεται αυτόνομα στην Ελούντα από τις 28 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου με πρωτοβουλία της Βιβλιοθήκης «Μανώλης Φουντουλάκης» και σε συνεργασία με το Ριζάρειο Ιδρυμα και την ελβετική πρεσβεία στην Αθήνα.

Οι φωτογραφίες θα παρουσιαστούν στον παραλιακό εκθεσιακό χώρο του Κοινοτικού Καταστήματος Ελούντας, χώρο που «συνομιλεί» τόσο με τη Σπιναλόγκα (στην οποία κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού φιλοξενείται η εικαστική έκθεση του Κώστα Τσόκλη) όσο και με το Κανάλι της Ελούντας, όπου έχουν τραβηχτεί οι δύο χαρακτηριστικές φωτογραφίες της συλλογής με την παλιά ξύλινη κινητή γέφυρα. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 28 Ιουλίου (ώρα 19.00) από τον πρέσβη της Ελβετίας στην Αθήνα κ. Lorenzo Amberg και το μέλος του συμβουλίου του Ριζαρείου Ιδρύματος κ. Νίκο Χούλη. Θα ακολουθήσει αφιέρωμα στον φωτογράφο και στο έργο του με θέμα «Ο Boissonnas, μετά από έναν αιώνα, επιστρέφει στην Ελούντα», με ομιλητές τον κ. Gad Borel, φωτογράφο από τη Γενεύη, απόγονο και μελετητή του Μπουασονά, και τον κ. Ηρακλή Παπαϊωάννου, επιμελητή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, καθώς και η παρουσίαση των φωτογραφιών και του λευκώματος «Fred Boissonnas – Εικόνες της Ελλάδας», έκδοσης Ριζαρείου Ιδρύματος, που θα διατίθεται κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Τα εκθέματα ανήκουν στο Ριζάρειο Ιδρυμα.

Η Βιβλιοθήκη «Μανώλης Φουντουλάκης» ιδρύθηκε από τα μέλη της οικογένειας και με τη συμπαράσταση των φίλων και υποστηρικτών του αγώνα του αείμνηστου Μανώλη Φουντουλάκη, ο οποίος μέχρι την τελευταία του πνοή δεν έπαψε να μάχεται για την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού των χανσενικών, την αγάπη στον συνάνθρωπο και τη λατρεία του για την ιδιαίτερη πατρίδα του την Ελούντα και την Κρήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή