Η Αθήνα ως διεθνές κέντρο μελέτης του αρχαίου δράματος

Η Αθήνα ως διεθνές κέντρο μελέτης του αρχαίου δράματος

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΑΤΡΟ. Σε σημείο αναφοράς για σπουδαστές και μελετητές του αρχαίου δράματος φιλοδοξεί να μετατρέψει την Αθήνα το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, εγκαινιάζοντας ένα τριετές πρόγραμμα συνεργασίας με μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και κάθε χρόνο τέτοια εποχή, καθηγητές και φοιτητές πανεπιστημίων, όπως το Στάνφορντ και το Leeds, θα έρχονται στην Ελλάδα με σκοπό να ανεβάσουν παραστάσεις, αλλά και να ανταλλάξουν εμπειρίες, απόψεις και προσεγγίσεις με σπουδαστές ελληνικών δραματικών σχολών, στους οποίους θα προσφέρεται η δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν σεμινάρια και εργαστήρια. Αλλωστε, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, που διενεργήθηκε από την εταιρεία McKinsey για λογαριασμό του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, οι κλασικές σπουδές είναι ένας από τους δύο δευτερεύοντες κλάδους, η ανάπτυξη των οποίων θα μπορούσε να συμβάλει στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας. Το πρόγραμμα, που τιτλοφορείται «Αρχαίο Δράμα: Επιρροές και σύγχρονες προσεγγίσεις», συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Η αρχή θα γίνει στις 12 Σεπτεμβρίου με την άφιξη του διεθνούς φήμης Stanford Summer Theater, που θα παρουσιάσει την παράσταση «Wanderings of Odysseus», σε θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία του καθηγητή του Πανεπιστημίου  του Στάνφορντ και καλλιτεχνικού διευθυντή του Summer Theater, Rush Rehm. Το έργο βασίζεται στο πρώτο μέρος της «Οδύσσειας» και πρωτοπαρουσιάστηκε το 1992 στο Μουσείο Getty, στο Μαλιμπού, σε σκηνοθεσία Rush Rehm. Το 2010, μία νέα εκδοχή του για εξαμελή θίασο με τη συνοδεία ενός κρουστού κέρδισε κοινό και κριτικούς στο Θερινό Φεστιβάλ «Γύρω από τη Φωτιά», στο Σαν Φρανσίσκο.

Το Stanford Summer Theater ιδρύθηκε το 1997 με στόχο να αποτελέσει σύνδεσμο μεταξύ του επαγγελματικού θεάτρου και της πανεπιστημιακής κοινότητας του Στάνφορντ, ενώ στις παραστάσεις του ετήσιου φεστιβάλ του συμμετέχουν τόσο φοιτητές όσο και επαγγελματίες ηθοποιοί. Κάποιοι από αυτούς θα βρίσκονται στο Ιδρυμα Κακογιάννης από τις 5 Σεπτεμβρίου, για να διδάξουν στο σεμινάριο και τα εργαστήρια για τη δραματουργική προσέγγιση του αρχαίου έπους. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι σπουδαστές και απόφοιτοι δραματικών σχολών, θεατρολογικών τμημάτων και σχολών κλασικής και παιδαγωγικής κατεύθυνσης (πληροφορίες: 210- 34.18.579 και www.mcf.gr).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή