Σε δυναμική τροχιά το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Σε δυναμική τροχιά το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γλάροι έκαναν γύρους πάνω από το λιμάνι της Καλαμάτας την ώρα που οι δύο χορευτές ξεκινούσαν το ζέσταμά τους πάνω στην εξέδρα που είχε στηθεί ειδικά γι’ αυτούς. Σάββατο βράδυ (14/7) και το δίδυμο των B-Twins, τα αδέρφια Αντυ και Αρντνυ (βραβευμένοι στο εξωτερικό σε πρωταθλήματα break dance) ξεσήκωναν τους περαστικούς που μαζεύονταν δειλά δειλά. Ενα φοβερό δικό τους νούμερο χιπ χοπ, με μουσικές που με έκαναν να ζηλέψω (τόσο ήθελα ν’ ανεβώ στη σκηνή να χορέψω μαζί τους, φαντάζομαι και όλοι όσοι στέκονταν δίπλα μου!) και ύστερα το απίστευτο θέαμα των μικρών που ανέβηκαν για να δοκιμάσουν φιγούρες μαζί τους.

Πιστό κοινό

Τελικά, οι παράλληλες εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας, φέτος στη δέκατη όγδοη χρονιά του, είναι εκείνες που επισφραγίζουν (φυσικά αμέσως μετά τις παραστάσεις) το τι έχει καταφέρει μέσα στα χρόνια ο θεσμός του φεστιβάλ. Ανθρωποι γνωστοί και άγνωστοι, κάτοικοι της πόλης και ειδικοί θεατές που ταξιδεύουν από μακριά, ακόμη και από το εξωτερικό. Το κοινό του Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας είναι πιστό, αφοσιωμένο και περιπετειώδες και το φαινόμενο αυτό είναι κάτι που έχει καλλιεργηθεί μέσα στα χρόνια. Η εξάπλωση της αγάπης για τον χορό, η παιδεία του κοινού μιας επαρχιακής πόλης, η επαφή των Ελλήνων καλλιτεχνών και θεατών με τις τελευταίες τάσεις του σύγχρονου χορού διεθνώς.

Το ένιωσα και πάλι στην πολύ πρωτότυπη παράλληλη εκδήλωση, αργά το βράδυ του Σαββάτου, όταν στην πρόσοψη του Μεγάρου Μουσικής Καλαμάτας μια χορεύτρια της γαλλικής ομάδας Retouramont αιωρήθηκε με σχοινιά και χόρεψε πάνω στον τοίχο, με φόντο μια τεράστια προβολή των κινήσεών της. Το κοινό, σ’ ένα χώρο όλο χώματα που ακόμη βρίσκεται υπό κατασκευήν, την παρακολούθησε σχεδόν υπνωτισμένο, ενώ πολλοί κάτοικοι των γύρω σπιτιών είχαν βγει στα μπαλκόνια τους για να δουν ένα επιβλητικό θέαμα υπό το φως των αστεριών και της τεχνολογίας.

Το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας ξεκίνησε την Πέμπτη που μας πέρασε (12/7) με το εντυπωσιακό «Panorama» της ομάδας του Γάλλου χορογράφου Φιλίπ Ντεκουφλέ. Οι καλύτερες στιγμές από την πορεία του, σ’ ένα ποτ πουρί που διασκέδασε και κράτησε τους θεατές απορροφημένους με την πρωτοτυπία, το χιούμορ και την ποικιλία των σκηνών του από μια ομάδα εξαιρετικών και πολύ νεαρών χορευτών. Ανάμεσά τους και ο «δικός μας» Γιάννης Μίχος, ο οποίος χόρεψε μεταξύ άλλων στο όμορφο ντουέτο (πάλι οι χορευτές αιωρήθηκαν με σχοινιά) των δύο ερωτευμένων που προσπαθούν να φύγουν από τη γη και δεν μπορούν…

Ο κλοιός που σφίγγει

Σε άλλη ατμόσφαιρα, το βράδυ του Σαββάτου (14/7) στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμάτας, ο καινοτόμος Γάλλος χορογράφος (πρώην αθλητής) Pierre Rigal ερμήνευσε το εφιαλτικό, όμως άψογο σόλο του με τίτλο «Press». Εγκλωβισμένος μέσα σ’ ένα κουτί που συνεχώς μικραίνει ο Πιέρ Ριγκάλ ασφυκτιά, αγωνίζεται, προσπαθεί να εξημερώσει όσα τον πιέζουν, να προσαρμοστεί στην κλοιό που σφίγγει γύρω του, ο οποίος όμως εν τέλει θα τον συνθλίψει. Εκπληκτικός!

Οι παραστάσεις του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας συνεχίστηκαν με την εμφάνιση της ομάδας του Νοτιοαφρικανού Γκρέγκορι Μακόμα (15/7) στο Κάστρο και των ομάδων της Σοφίας Μαυραγάνη (fingersix) και της Λίας Χαράκη (Pelma) τη Δευτέρα (16/7). Αύριο Τετάρτη (18/7) θα δούμε την ομάδα Yelp της Μαριέλλας Νέστορα, ενώ την Πέμπτη (19/7) αναμένεται η παρουσίαση του Trio A της Υβόν Ράινερ από την Pat Catterson, καθώς και την παράσταση της ομάδας Αερίτες της Πατρίσιας Απέργη «Era Povera».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή