Εφυγε από τη ζωή ο Τζον Λορντ των Deep Purple

Εφυγε από τη ζωή ο Τζον Λορντ των Deep Purple

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΩΛΕΙΑ. Προχθές το βράδυ έφυγε από τη ζωή ο ταλαντούχος κιμπορντίστας, συνιδρυτής των Deep Purple και συνθέτης επιτυχιών όπως το «Smoke on the water», Τζον Λορντ, σε ηλικία 71 ετών.

Μαζί με τον ντράμερ Ιαν Πέις ήταν τα μοναδικά σταθερά μέλη του θρυλικού συγκροτήματος από το 1968 έως το 2002, όταν ο Λορντ συνταξιοδοτήθηκε. Στη διάρκεια της πολυετούς πορείας του, είχε συνεργαστεί με πολλά ακόμα μεγάλα ονόματα της ροκ σκηνής, όπως οι Whitesnake, o Τζορτζ Χάρισον και ο Ντέιβιντ Γκίλμορ, χωρίς ποτέ να εγκαταλείψει την ενασχόλησή του με την κλασική μουσική. Γεννημένος το 1941 στο Λέστερ της Αγγλίας, άρχισε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 5 ετών.

Στα 18 μετακόμισε στο Λονδίνο με σκοπό να γίνει ηθοποιός και για να καλύψει τα έξοδά του έπαιζε πιάνο και όργανο σε κλαμπ της πόλης. Τη δεκαετία του 1960 συμμετείχε σε τζαζ και μπλουζ σχήματα, ενώ το 1967 γνώρισε τον επιχειρηματία Τόνι Εντουαρντς, ο οποίος επεδίωκε να επενδύσει στη μουσική βιομηχανία.

Αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης ήταν η δημιουργία των Deep Purple, τον Μάρτιο του 1968. Ενα χρόνο αργότερα, το «Κονσέρτο για συγκρότημα και ορχήστρα», σε μουσική του Τζον Λορντ και στίχους του Ιαν Γκίλαν, πρωτοπαρουσιάστηκε στο Royal Albert Hall, σε μια σύμπραξη των Deep Purple με τη Βασιλική Φιλαρμονική. Το 2011, όταν διεγνώσθη με καρκίνο στο πάγκρεας, υποσχέθηκε στους θαυμαστές του ότι θα συνεχίσει να γράφει μουσική για «θεραπευτικούς λόγους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή