Προ-βολες

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Γιατί είναι κλειστή η Ακρόπολη;» ρωτούσε το ζευγάρι των Σουηδών τουριστών που έφτασε ασθμαίνοντας ώς τον Ιερό Βράχο χθες το μεσημέρι. «Λόγω της μεγάλης ζέστης», τους ενημέρωναν. Γιατί αυτοί δεν είχαν πληροφορηθεί την απόφαση της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) να κλείσει το μνημείο μαζί και τον χώρο του Διονυσιακού Θεάτρου από τις δύο το μεσημέρι, «προκειμένου να προστατευθούν από τη θερμική καταπόνηση τόσο οι επισκέπτες όσο και οι εργαζόμενοι». Οι συνδικαλιστές ανακοίνωσαν την απόφασή τους λίγο μετά τις 10 το πρωί, αλλά γιατί θα έπρεπε να το γνωρίζουν οι τουρίστες;

Ετσι, το μνημείο έκλεισε όχι από το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού -κύριο υπεύθυνο του χώρου-, που θα έλεγε κανείς ότι παρακολουθούσε τα γεγονότα σαν αμήχανος θεατής, αλλά από την ΠΕΥΦΑ η οποία έλαβε σχετική απόφαση σε έκτακτη συνεδρίασή της. Αποφάσισε η επταμελής Εκτελεστική Γραμματεία της.

Ο τουρίστας βέβαια που φτάνει ώς εκεί, αποφασισμένος να δει έστω και για δέκα λεπτά τα μνημεία του Ιερού Βράχου, σε καύσωνα ή πλημμύρα, δεν στέκεται σε τέτοιες λεπτομέρειες και πολύ περισσότερο δεν τις κατανοεί. Ούτε τις εξηγήσεις: «για να προστατευθείτε από τη ζέστη». Αλλωστε, κανείς δεν τον προστάτευσε, εφόσον δεν συμμετείχε σε κάποιο οργανωμένο γκρουπ, από τον κόπο να ανέβει στο λιοπύρι μέχρι εκεί πάνω.

Αυτός άντεξε τον καύσωνα προκειμένου να επισκεφθεί το σημαντικότερο μνημείο μας κι εμείς δεν αντέχουμε αρκετά ώστε να τον υποδεχτούμε.

Την ίδια μέρα, σε αυτές τις δύσκολες για όλους μας συνθήκες, άλλοι εργαζόμενοι (οδοκαθαριστές, υπάλληλοι αποκομιδής απορριμμάτων, εργαζόμενοι του ΟΤΕ κ.ά.) έκαναν τη δουλειά τους όπως μπορούσαν στον δρόμο. Εστω σκάβοντας ο ένας το οδόστρωμα και από πάνω δυο συνάδελφοί του να κρατούν όρθιοι την ομπρέλα, όπως είδα να κάνουν σε δήμο της ανατολικής Αττικής προκειμένου να αποκαταστήσουν μια βλάβη.

Οπως φαίνεται όμως στην Ελλάδα, όταν το θερμόμετρο αγγίζει τους 43 βαθμούς (σύνηθες) η χώρα οφείλει να νεκρώνει. Ετσι το βλέπουν κάποιοι που εργάζονται στον δρόμο και η πολιτεία υποχωρεί μόνο σε αυτούς γιατί δεν έμαθε να τους αντιμετωπίζει. Χώρες με υψηλότερες θερμοκρασίες, όπως λ.χ. η Αίγυπτος, σέβονται περισσότερο τον τουρισμό τους. Με υψηλότερη ζέστη και πολύ πιο δύσκολες συνθήκες επισκεφθήκαμε τις πυραμίδες χρόνια πριν, μεσημεριάτικα, γιατί αμελήσαμε να ακολουθήσουμε τις πρωινές διαδρομές, αλλά τα μνημεία ήταν ανοιχτά, δεν τα έκλεινε κανείς. Σκέφτομαι τι θα λένε οι επισκέπτες που έφτασαν ώς τον Ιερό Βράχο χθες. «Πήγαμε, αλλά η Ακρόπολη ήταν κλειστή λόγω καύσωνα». Η ατάκα που δικαιώνει κάθε Γερμανό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή