Γιώργος Μούτσιος, σπουδαίος καλλιτέχνης με ξεχωριστή φωνή

Γιώργος Μούτσιος, σπουδαίος καλλιτέχνης με ξεχωριστή φωνή

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγαπητός και ευέλικτος καρατερίστας, αλλά και εξαιρετικός τραγουδιστής με ξεχωριστή και ιδιαίτερα καλλιεργημένη φωνή, ήταν ο Γιώργος Μούτσιος, ο οποίος χθες έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών, έπειτα από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια.

Η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του ήταν η ερμηνεία των τραγουδιών και η διδασκαλία του Χορού στους «Ορνιθες» του Κάρολου Κουν, όπου τη μουσική είχε γράψει ο Μάνος Χατζιδάκις. Είχαν προηγηθεί για τον Μούτσιο, που γεννήθηκε το 1932 στην Καλαμάτα, χρόνια σπουδών στο Εθνικό και το Ελληνικό Ωδείο καθώς και ανώτερες σπουδές φωνητικής, θεάτρου και σκηνοθεσίας στη Βιέννη, στη μουσική ακαδημία Reinhardt Seminar. Από το τραγούδι άλλωστε άρχισε η καριέρα του, με συναυλίες στο εξωτερικό και στο Φεστιβάλ Αθηνών. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1951, προσελήφθη ως τραγουδιστής από το Εθνικό Θέατρο, όπου συμμετείχε στον «Οιδίποδα Τύραννο» ως μέλος του Χορού.

Παράλληλα, άρχισε να εμφανίζεται και στον κινηματογράφο. Πρώτος του κινηματογραφικός ρόλος ήταν στη μουσική κομεντί «Ριρίκα» του Φρίξου Ηλιάδη, ενώ μία από τις πρώτες του εμφανίσεις είναι στο δράμα «Η Αγνή του λιμανιού». Ακολούθησαν πολλές ταινίες, περισσότερες από πενήντα, στις περισσότερες από τις οποίες ο Μούτσιος είχε παίξει ρόλους είτε κομψού τζέντλεμαν είτε «κακού».

Ταυτόχρονα, συνέχισε τις εμφανίσεις του στο θέατρο, συμμετέχοντας σε πλήθος θιάσων και παίζοντας ρόλους σε κάθε είδος. Μετά τις συμμετοχές του στις παραστάσεις αρχαίου δράματος με το Εθνικό Θέατρο, η πρώτη του εμφάνιση στην πρόζα ήταν το 1963 με τον θίασο «Νέα Σκηνή» και το έργο «Δέκα μικροί νέγροι».

Ο Γιώργος Μούτσιος συνεργάστηκε και με την Εθνική Λυρική Σκηνή σε παραστάσεις οπερέτας όπως, μεταξύ άλλων, η «Πριγκίπισσα του Ιπποδρομίου» (1956-57), οι «Απάχηδες των Αθηνών» (2000-01), το «Φιόρο του Λεβάντε» (2001-02), το «Κορίτσι της Γειτονιάς» (2003-04) και ο «Γενικός γραμματέας» (2003-04). Για πολλά χρόνια ο Γιώργος Μούτσιος ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Δέσποινα Νικολαΐδου, με την οποία για ένα διάστημα είχαν σχηματίσει τον δικό τους θίασο. Η κηδεία του γίνεται σήμερα στις 5.30 το απόγευμα στο νεκροταφείο Ζωγράφου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή