Σπουδαίοι δημιουργοί στο Μπενάκη

Σπουδαίοι δημιουργοί στο Μπενάκη

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ. Ενα πρόγραμμα πολυσυλλεκτικό και ενδιαφέρον παρουσιάζει αυτό το φθινόπωρο το Μουσείο Μπενάκη. Με πείσμα αλλά και διάθεση να μας ξανασυστήσει σπουδαίους δημιουργούς που δεν είναι ίσως τόσο γνωστοί στο ευρύ κοινό, διοργανώνει μια σειρά μονογραφιών, εκθέσεων αρχιτεκτονικού και ιστορικού ενδιαφέροντος καθώς και ένα αφιέρωμα στα καλαίσθητα αντικείμενα που έχουν περάσει τα τελευταία 35 χρόνια από το πωλητήριό του. Η έναρξη γίνεται στις 17 Σεπτεμβρίου με ένα σημαντικό αφιέρωμα στον Βάλια Σεμερτζίδη στο κτίριο της οδού Πειραιώς. Πρόκειται για μεγάλη αναδρομική έκθεση σε συνεργασία με τον καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης, κ. Νίκο Χατζηνικολάου, που έχει στόχο να φέρει στο φως γνωστές και άγνωστες πτυχές του έργου ενός καλλιτέχνη.

Ο Ροδίτης Βάλιας Σεμερτζίδης υπήρξε συνειδητός ρεαλιστής ζωγράφος καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας. Θεωρείται ο κατ’ εξοχήν ζωγράφος του ανθρώπινου μόχθου, είναι όμως επίσης και ένας εξαιρετικός τοπιογράφος. Ακολουθεί μια μονογραφική έκθεση για τον γλύπτη Κώστα Κουλεντιανό, η οποία εγκαινιάζεται στις 26 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει 120 έργα του καλλιτέχνη, αντιπροσωπευτικά όλων των περιόδων δημιουργίας του. Από τα πρώτα σπουδαστικά έργα της δεκαετίας του 1940 σε πηλό, έως τα μνημειακά του έργα σε σίδερο των τελευταίων δεκαετιών της ζωής του. Στόχος της είναι η επαναδιαπραγμάτευση του συνόλου της δημιουργίας του καλλιτέχνη. Ακολουθούν δύο εκθέσεις αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. Από τις 8 Οκτωβρίου διοργανώνεται αφιέρωμα στο έργο του Εμμανουήλ Βουρέκα που άφησε τη σφραγίδα του στην αστική μεταπολεμική αρχιτεκτονική. Στην έκθεση παρουσιάζεται μεγάλο τμήμα της δουλειάς του (μονοκατοικίες, πολυκατοικίες, κτίρια γραφείων, δημόσια κτίρια, τράπεζες, ξενοδοχεία, κ.ά.). Ανάμεσα στα πεπραγμένα του είναι το ξενοδοχείο Athens Hilton, οι τουριστικές εγκαταστάσεις στη Γλυφάδα, το Καβούρι, και τη Βουλιαγμένη, που αποτελούν τοπόσημα της πρωτεύουσας και των προαστίων της, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διαμόρφωση της μορφής και του ύφους της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής. Δύο μέρες αργότερα εγκαινιάζεται μια έκθεση που ιχνηλατεί την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.

Ξεριζωμός

Ξεχωριστή θέση στο φθινοπωρινό πρόγραμμα έχει η έκθεση «Δυο φορές ξένος» που ανοίγει στις 18 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μια περιήγηση στις μεγαλύτερες ανταλλαγές και εκτοπισμούς πληθυσμών του 20ού αιώνα, όταν εκατομμύρια άνθρωποι ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους και μεταφέρθηκαν σε μια καινούργια πατρίδα. Βασισμένη σε προσωπικές μαρτυρίες και σπάνιο κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό, η έκθεση φέρνει τον επισκέπτη πρόσωπο με πρόσωπο με όσους έζησαν τα τραυματικά γεγονότα. Από την Ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, ταξιδεύουμε στη μαζική μετακίνηση Γερμανών και Πολωνών μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή