Πολιτιστική Ολυμπιάδα, το Λονδίνο στις φλόγες

Πολιτιστική Ολυμπιάδα, το Λονδίνο στις φλόγες

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν δύο ειδών «κληρονομιές» που άφησε στις επόμενες διοργανώτριες πόλεις η Αθήνα του 2004. Η πρώτη είναι διάσημη πια: αναφερόμαστε στην έλλειψη προγραμματισμού για την μεταολυμπιακή χρήση των περισσότερων αθλητικών εγκαταστάσεων. Οκτώ χρόνια μετά υπάρχουν ακόμα αθλητικά συγκροτήματα που σαπίζουν. Εχοντας το κακό προηγούμενο της Αθήνας, τόσο το Πεκίνο όσο και το Λονδίνο αξιοποίησαν τους αδέξιους ελληνικούς χειρισμούς για να κάνουν το ακριβώς αντίθετο. Δυστυχώς η δεύτερη συνεισφορά της Αθήνας του 2004 στον ολυμπισμό γνώρισε πολύ μκρότερη δημοσιότητα. Πρόκειται για την καθιέρωση της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και η Ελλάδα έπαιξε δυνατά αυτό το χαρτί για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την ταυτότητα μιας χώρας που αναβαπτίζει ένα εμπορευματοποιημένο προϊόν με αξίες που (υποτίθεται) κοντεύουμε να ξεχάσουμε.

Το Πεκίνο πήρε τη σκυτάλη για να ακολουθήσει από το 2008 η Πολιτιστική Ολυμπιάδα του Λονδίνου. Πρόκειται για μια εξαιρετικά φιλόδοξη και πληθωρική διοργάνωση που κορυφώνεται τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι Αγώνες αρχίζουν σε μια εβδομάδα από σήμερα.

Πολλά συμβαίνουν «στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας», όμως αν βγούμε στον δρόμο και ρωτήσουμε τον απλό κόσμο «τι ακριβώς είναι η «Πολιτιστική Ολυμπιάδα» δεν ξέρω τι απαντήσεις θα πάρουμε. Πάντως ο κριτικός τέχνης του «Γκάρντιαν» Τζόναθαν Τζόουνς σε προχθεσινό του άρθρο χύνει κανονικό δηλητήριο (τίτλος: «Πολιτιστική Ολυμπιάδα: πού είναι ο πολιτισμός;»). Βέβαια η οργανωτική επιτροπή απαντάει με νούμερα. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 169.000 άνθρωποι έχουν παρακολουθήσει τα 8.300 εργαστήρια, ενώ 3,7 εκατομμύρια έλαβαν μέρος στις εκδηλώσεις των Open Weekend. Ομως το μεγαλύτερο επιχείρημα των διοργανωτών είναι ότι η Πολιτιστική Ολυμπιάδα «βγάζει» τους Αγώνες εκτός Λονδίνου με πλήθος εκδηλώσεων σε όλη τη Βρετανία. Ενα από τα πιο επιβλητικά project είναι αυτό του Τζέρεμι Ντέλερ στoν αρχαιολογικό χώρο του Στόουνχεντζ.

«Υπό την αιγίδα»

Επίσης, το Λονδίνο δεν είναι Αθήνα. Κάθε εβδομάδα η πολιτιστική ατζέντα του Λονδίνου είναι ικανή να γεμίσει το πρόγραμμα μιας Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Μια σειρά από σπουδαίες εκθέσεις και συναυλίες αυτών των ημερών τελούν υπό την αιγίδα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Και η μεγάλη συναυλία της Μαντόνα στο Χάιντ Πάρκ ήταν ενταγμένη στο ίδιο πρόγραμμα. Και χάρη στους πόρους της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας πραγματοποιούνυαι ή υλοποιούνται πιο εύκολα μεγάλα project όπως το φεστιβάλ Σαίξπηρ στο θέατρο Globe όπου ανέβηκαν και συνεχίζουν να ανεβαίνουν τα 38 έργα του μεγάλου Βρετανού δραματουργού σε διαφορετικές γλώσσες.

Η λονδρέζικη Πολιτιστική Ολυμπιάδα κορυφώνεται με το Φεστιβάλ του Λονδίνου, που εγκαινιάζεται αύριο και θα «τρέχει» μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή