Ατζέντα

4' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΘΕΣΗ

Ο καλλιτέχνης απέναντι στην Ιστορία

Το παρελθόν της Αθήνας συνομιλεί με το παρόν της στον υπόγειο χώρο του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης, όπου σώζεται ένα τμήμα του αρχαίου τείχους της πόλης. Μολονότι τα εκθέματα της μόνιμης συλλογής του χρονολογούνται έως το 19ο αιώνα, το Μουσείο δεν σταματά να ανανεώνεται με περιοδικές εκθέσεις και αξιόλογες δράσεις, όπως η εικαστική εγκατάσταση της Αθηνάς Ιωάννου με τίτλο «Who’s afraid of the walls?», που διερευνά τους τρόπους, με τους οποίους ένας σύγχρονος καλλιτέχνης αντιμετωπίζει την Ιστορία, με φόντο το τείχος του 4ου π.Χ. αιώνα. Για κάθε της έργο, η διακεκριμένη καλλιτέχνις, η οποία ζει μόνιμα στη Γερμανία και πραγματοποιεί την πρώτη της ατομική έκθεση στην Ελλάδα, παρατηρεί έναν συγκεκριμένο χώρο και τελικά «καθοδηγείται» από αυτόν.

Η εγκατάσταση θα παραμείνει στο υπόγειο του κτιρίου έως τις 16 Σεπτεμβρίου (Αγ. Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12, τηλ. 210 32.51.311).

ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Η «Τόσκα» για τέσσερις παραστάσεις στο Ηρώδειο

Τη δεύτερη, μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή της παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή στο Ηρώδειο. Η δημοφιλής «Τόσκα» του Τζάκομο Πουτσίνι θα παρουσιαστεί στις 26, 27, 28 και 29 Ιουλίου στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη και με τη σκηνοθεσία του διάσημου Αργεντινού σκηνοθέτη Ούγκο Ντε Ανα, ο οποίος υπογράφει και τα σκηνικά και τα κοστούμια. Η «Τόσκα», ως μία από τις πιο αγαπητές όπερες του ιταλικού βερισμού, έχει συνδεθεί με μεγάλες πρωταγωνίστριες του λυρικού θεάτρου (διάσημη είναι η άρια «Vissi d’ arte) και στην Ελλάδα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1942 από τη Λυρική Σκηνή, με την 19χρονη Μαρία Κάλλας (τότε Καλογεροπούλου) στον ομώνυμο ρόλο. Από τότε, έχει παρουσιαστεί πολλές φορές. Στη νέα παραγωγή της Λυρικής, τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει η διάσημη Ιταλίδα σταρ της Οπερας, Ντανιέλα Ντεσί (στις παραστάσεις της 26ης και 28ης Ιουλίου). Στις άλλες δύο παραστάσεις (27 και 29 Ιουλίου), την Τόσκα ερμηνεύει η Τσιλέα Κοστέα (που είχε εντυπωσιάσει στον πρόσφατο «Τροβατόρε»). Συμμετέχει η Ορχήστρα και η Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος) και η Παιδική Χορωδία Rosarte. Στους άλλους ρόλους οι Κάρλο Τάνερ – Τζανκάρλο Μονσάλβα (Μάριο Καβαραντόσι), Λάντο Ατανέλι – Γκεόργκε Γκαγκίντζε (Βαρόνος Σκάρπια), Τάσος Αποστόλου, Δημήτρης Κασιούμης, Παύλος Σαμψάκης, Χρήστος Αμβρλάζης, Ζαχαρίας Τσούμος.

ΠΡΟΒΟΛΗ

«Ο μεγάλος ύπνος» στο Μοναστηράκι

Το κλασικό φιλμ νουάρ του Χάουαρντ Χοκς «Ο μεγάλος ύπνος» (1946), με πρωταγωνιστές τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Λορίν Μπακόλ και Μάρθα Βίκερς, προβάλλεται απόψε στο art bar «Ποιήματα και εγκλήματα» των εκδόσεων Γαβριηλίδη (Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι). Το σενάριο της ταινίας, που βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ρέιμοντ Τσάντλερ, υπογράφει ο νομπελίστας συγγραφέας Ουίλιαμ Φόκνερ, μαζί με τους Λι Μπράκετ και Ζιλ Φέρθμαν. Στην προσπάθειά του να διαλευκάνει την υπόθεση εκβιασμού της επιπόλαιης κόρης ενός στρατηγού, ο ντετέκτιβ Φίλιπ Μάρλοου (Μπόγκαρτ) αποκαλύπτει τη διαφθορά της «υψηλής κοινωνίας» του Λος Αντζελες και ερωτεύεται τη μεγάλη αδελφή της Κάρμεν, Βίβιαν (Μπακόλ). Ωρα έναρξης 9.15 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

– Η παράσταση «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη παρουσιάζεται Δευτέρα και Τρίτη στο Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου. Στις 9 μ.μ. Θα ακολουθήσει το Βεάκειο του Πειραιά (25/7) και το Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι (26 και 27/7).

– Η θρυλική «Αγγέλα Παπάζογλου» παρουσιάζεται αύριο Κυριακή στο 2ο Φεστιβάλ Θεάτρου του Δήμου Αίγινας. Με την Αννα Βαγενά.

– Την Πέμπτη 26/7 θα κάνει στάση στο Θέατρο Βράχων του Βύρωνα η παράσταση «Ιππής» του ΚΘΒΕ, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ στη Σκιά των Βράχων.

– Δεύτερη παράσταση απόψε στον αύλειο χώρο του Badminton με συναυλία του Κώστα Μακεδόνα. Στις 9 μ.μ. Οσο για την άλλη μεγάλη παραγωγή του Badminton «Αναζητώντας τον Αττίκ» απόψε θα βρίσκεται στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου, αύριο και μεθαύριο, 22 και 23/7 στον Βόλο, στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα».

– Σήμερα και αύριο, στην Κυψέλη (Αγίας Ζώνης 1) η έκθεση Tutti Frutti της Stefanie Mann.

– Στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας απόψε η πρώτη Συναυλία εκτός Εδρας του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και τρεις ταλαντούχους Ελληνες καλλιτέχνες.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ο χορός των βετεράνων

Από αύριο Κυριακή, 22/7, ώς και την Τρίτη 24/7 θα φιλοξενηθεί στην κεντρική σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206) η παράσταση «Ηρακλής μαινόμενος» του Ευριπίδη, από το Aquila Theatre της Νέας Υόρκης, σε σκηνοθεσία Desiree Sanchez. Η καινοτομία της παράστασης είναι ότι στη θέση του χορού χρησιμοποιεί αληθινούς Αμερικανούς βετεράνους διαφόρων πολέμων.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Διονύσης Σαββόπουλος

Ενα αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι έχει ετοιμάσει για το καλοκαίρι ο Διονύσης Σαββόπουλος, συνδυάζοντας δικά του κείμενα με 27 τραγούδια του μεγάλου συνθέτη. Μαζί του εμφανίζονται ο Τάκης Φραζής, ο Γιάννης Αναστασάκης, ο Γιώτης Κιουρτσόγλου κ.ά., πλαισιωμένοι από την ορχήστρα νυκτών εγχόρδων Δήμου Πατρέων και τη νεανική πολυφωνική χορωδία Πατρέων. Την Πέμπτη 26 Ιουλίου στο θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη.

ΘΕΑΤΡΟ

Παπαδιαμαντικός

Αμερικάνος

Είναι από τα λιγότερο γνωστά διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Ο Αμερικάνος». Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Θανάσης Σαράντος το ζωντανεύει και στα καλοκαιρινά φεστιβάλ της Αττικής. Ετσι, την Τρίτη 24 Ιουλίου θα βρίσκεται στον Βύρωνα, στο Φεστιβάλ στη Σκιά των Βράχων. Στις 9 μ.μ., με τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ. Μια ωραία παράσταση.

ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ

«Ιππής» στην Επίδαυρο

Δεύτερη παράσταση σήμερα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος στην Επίδαυρο με τους «Ιππής» του Αριστοφάνη και τους Πέτρο Φιλιππίδη και Γιάννη Ζουγανέλη να υποδύονται τον Αλλαντοπώλη και τον Παφλαγόνα αντίστοιχα. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Σταμάτης Φασουλής, τα σκηνικά ο Μανόλης Παντελιδάκης, τα κοστούμια η Ντένη Βαχλιώτη, τη μουσική ο Γιώργος Χριστιανάκης, τους στίχους η Λίνα Νικολακοπούλου. Η πιο μαχητική σάτιρα του Αριστοφάνη.

ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ

Στην Ελευσίνα

Ηδη έχουν ξεκινήσει τα Αισχύλεια 2012, στον υπέροχο χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου, στην Παραλία της Ελευσίνας, όπου φιλοξενείται η Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία. Αυτή την εβδομάδα παρουσιάζεται «Η τρυφερή σου μολότοφ» (23/7), οι «Ορνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Τζ. Κακουδάκη (25/7) και η παράσταση Dig, βασισμένη στον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Μάξιμου Μουμούρη. Μια ωραία εκδρομή, με πολλές προτάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή