Εικόνες βρετανικής εξοχής στο Στάδιο

Εικόνες βρετανικής εξοχής στο Στάδιο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρκετές εκπλήξεις περιλαμβάνει η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, που το κόστος της ανέρχεται σε 27 εκατ. λίρες (34,44 εκατ. ευρώ). Ηδη έχουν έρθει στο φως αρκετές λεπτομέρειες, ικανές να διεγείρουν τη φαντασία περίπου ενός δισεκατομμυρίου τηλεθεατών, που αναμένεται να παρακολουθήσουν το «μεγαλύτερο σόου επί της Γης».

Βαρύ το φορτίο που πέφτει στους ώμους του Βρετανού σκηνοθέτη Ντάνι Μπόιλ, ιδίως όταν έχει προηγηθεί το φαραωνικών διαστάσεων αλλά και εκπληκτικής τεχνικής υπερθέαμα του Πεκίνου, τον Αύγουστο του 2008, που έφερε την υπογραφή του Ζανγκ Γιμού. Η πρώτη σκηνή τιτλοφορείται «Πράσινη και τερπνή» (Green and Pleasant) και είναι μια αναπαράσταση της ειδυλλιακής βρετανικής υπαίθρου. Το σκηνικό, που εκτείνεται σε όλο τον αγωνιστικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου, περιλαμβάνει λιβάδια, αγρούς και ποτάμια, αληθινό γρασίδι, μία βελανιδιά και «σύννεφα» που θα αιωρούνται με σύρματα πάνω από το στάδιο. Οικογένειες θα κάνουν πικνίκ στο χορτάρι, αγρότες θα οργώνουν, ενώ έντονη θα είναι η παρουσία των οικόσιτων ζώων: 70 πρόβατα, 12 άλογα, δύο αγελάδες, 10 κοτόπουλα, 10 πάπιες, εννέα χήνες και τρία τσοπανόσκυλα.

Πηγή έμπνευσης του τελετής είναι η «Τρικυμία» του Σαίξπηρ. Την έναρξη του θεάματος θα αναγγείλει η μεγαλύτερη καμπάνα στον κόσμο, βάρους 23 τόνων, που έχει εγκατασταθεί μέσα στο στάδιο και στο εσωτερικό της βρίσκεται χαραγμένη μία φράση από το σαιξπηρικό έργο: «Μη φοβάσαι, το νησί είναι γεμάτο θορύβους». Οπως εξηγεί ο Μπόιλ: «Οι καμπάνες στο Λονδίνο χτύπησαν για να σημάνουν το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, γι’ αυτό κι εμείς θα αρχίσουμε τους αγώνες μας με ένα σύμβολο της ειρήνης».

Δέκα μόλις ημέρες πριν από τους Αγώνες, ο Ντόιλ δέχτηκε εντολή να συντομεύσει την τελετή κατά 30 λεπτά, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή αποχώρηση των θεατών από το στάδιο καθώς τα λεωφορεία θα εκτελούν δρομολόγια μέχρι τις δυόμισι το πρωί. Ετσι, θα κοπούν ολόκληρα κομμάτια, όπως κάποια ακροβατικά με ποδήλατα – μια απογοήτευση για τον σκηνοθέτη, ύστερα από τις διετείς πρόβες που προηγήθηκαν. Πάντως, δεν προβλέπεται να κοπεί ο Τζέιμς Μποντ (Ντάνιελ Κρεγκ), που θα κατεβεί με μια ανεμόσκαλα από ελικόπτερο στο στάδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή