Η αλήθεια περί φθόγγων, φωνηέντων και συμφώνων

Η αλήθεια περί φθόγγων, φωνηέντων και συμφώνων

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειδή έγινε πολύς ντόρος με την… αποκάλυψη ότι η Γραμματική της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού εξαφάνισε και έφαγε για κολατσιό… τρία φωνήεντα και δύο σύμφωνα, πρέπει να τονιστούν τα εξής νηφάλια προς αποκατάσταση της αλήθειας.

Η Γραμματική της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού εμφανίζει πέντε φ θ ό γ γ ο υ ς (διακριτούς ήχους) φωνηέντων [a], [e], [i], [o], [u] που παράγει το ελληνικό στόμα, σε αγαστή συνύπαρξη με τα γνωστά επτά (7) φωνήεντα α, ε, η, ι, ο, υ, ω. Οι πέντε (5) αυτοί φ θ ό γ γ ο ι δεν είναι τίποτε άλλο παρά αφενός οι μόνο τέσσερις (4) διακριτοί φθόγγοι των επτά (7) φωνηέντων και αφετέρου ο φθόγγος του «ου».

Η ίδια Γραμματική εμφανίζει τους εξής δεκαοκτώ φθόγγους (διακριτούς ήχους) συμφώνων που παράγει το ελληνικό στόμα: [k], [p], [t], [g], [b], [d], [n], [m], [s], [z], [r], [l], [θ], [f], [x], [δ], [v], [γ]. Ναι, το ελληνικό στόμα παράγει και [d] και [b] και [g]. Χρησιμοποιώ τόσο για τους φθόγγους φωνηέντων όσο και για τους φθόγγους συμφώνων λατινικά (και τρία ελληνικά) γράμματα διότι το παρόν περιβάλλον δεν είναι σχολικό βιβλίο ώστε να μπορούν να ισχυριστούν οι διαμαρτυρόμενοι ότι… αφελληνίζεται ο τρυφερός μαθητής, αλλά είναι κείμενο προς κατά τεκμήριο ώριμους πολίτες οι οποίοι όμως πρέπει να πληροφορηθούν ότι υπάρχει το Διεθνές Φωνητικό Αλφάβητο (International Phonetic Alphabet, IPA) με το οποίο αποδίδονται στο χαρτί οι φθόγγοι και οι προφορές όλων των γλωσσών του κόσμου, άρα και της Κοινής Νεοελληνικής (πρωτοπόρο σ’ αυτό το θέμα με την προφορά των ελληνικών λημμάτων είναι το ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών).

Το Διεθνές Φωνητικό Αλφάβητο περιέχει προφανώς και τους ακραιφνώς ελληνικούς φθόγγους [γ], [δ] και [θ], άρα δεν είναι αυτό που θα μας… αφελληνίσει. Τα ξ και ψ, που ισχυρίζονται οι διαμαρτυρόμενοι ότι αφαιρέθηκαν από τα σύμφωνα, απλώς δεν αφαιρέθηκαν! Υπάρχουν μια χαρά στα σύμφωνα, που παραμένουν 17 και είναι τα β, γ, δ, ζ, θ, κ, λ, μ, ν, ξ, π, ρ, σ, τ, φ, χ, και ψ. Δεν υπάρχουν όμως στους παραπάνω φθόγγους συμφώνων διότι απλούστατα δεν υπάρχει «αυτόνομος» φθόγγος ούτε [ξ] ούτε [ψ]! Τα ξ και ψ δομούνται ηχητικά με δύο φθόγγους το καθένα. Το ξ με τους διαδοχικούς φθόγγους [κ] και [s] και το ψ με τους διαδοχικούς φθόγγους [p] και [s].

*Ο κ. Θεόφιλος Βαμβάκος είναι διπλ. Μ-Η μηχανικός ΕΜΠ και δημιουργός της ομάδας «ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ» στο Facebook.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή