Η ελληνική πολυτέλεια πουλάει ακόμα

Η ελληνική πολυτέλεια πουλάει ακόμα

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ξένα δημοσιεύματα που έχω κρατήσει από περιοδικά και εφημερίδες είναι από το 2011 μέχρι και τον Ιούλιο του 2012. Με τίτλους όπως «Greece is the word» και «Ιn the lands of the Gods» στο ελιτίστικο «How to spend it» των Financial Times και Κέρκυρα, Σπέτσες, Παξούς, Μονεμβασιά, Μύκονο να παρουσιάζονται, ακόμη και σήμερα, ως ιδανικοί προορισμοί για τον ψαγμένο ταξιδιώτη, η Ελλάδα των πέντε αστέρων φαίνεται ότι πουλάει ακόμη. Εξω. Αρκεί να το καταλάβουμε κι εμείς. Μέσα.

Η Γκουίνεθ Πάλτροου, ως διάδοχος της Μάρθα Στιούαρτ στο κομμάτι του λαϊφστάιλ, γράφει στις 12 Ιουλίου στο Goop, το προσωπικό της περιοδικό στο Ιντερνετ -στο οποίο, ό,τι αναφέρει, γίνεται ανάρπαστο- αφιέρωμα με τίτλο «Αποδράσεις» και «low-key Greek island hop». Ή πώς να κάνετε ζάπινγκ στα ελληνικά νησιά σε χαμηλούς τόνους. Τι γράφει η βραβευμένη με Οσκαρ ηθοποιός; «Τα ελληνικά νησιά ανέκαθεν υπήρξαν δημοφιλή: ήλιος, παραλίες, θέα, θαλασσινά και λογικές τιμές».

Η Γκουίνεθ Πάλτροου φωτίζει λιγότερο γνωστά νησιά, όπως λέει. Τη Μήλο, «γνωστή για τις παραλίες της». Και σαν πρόταση, το Melian Boutique Hotel. Επόμενο λιμάνι; Σίφνος, «για εξαιρετικά καλή κουζίνα» και Elies Resort. Σέριφος, με πρόταση για διαμονή τα Studios Amfitriti. «Οταν φτάσετε στο λιμάνι, στο Λιβάδι, τσουλήστε τις τσάντες σας σε ένα ουζερί στην άμμο για mezedes και ouzo. Αυτό το ανεπιτήδευτο και χαλαρό κλίμα προσελκύει καλλιτέχνες, μουσικούς και ποιητές να διατηρούν καλοκαιρινά σπίτια στο όμορφο νησί με την καλύτερη αρχιτεκτονική στις Κυκλάδες».

Στη στήλη Travelista του περιοδικού «How to spend it» η Σόφι Ρόμπερτς αναφέρεται στην Κέρκυρα. Αφορμή το Kipseli House, σπίτι για 10 άτομα (www.sjvillas.co.uk) με όλες τις ανέσεις, κάτι που μεταφράζεται σε 14.000 λίρες την εβδομάδα. Και στους Παξούς η Villa Marina (από 17.500 λίρες την εβδομάδα), καινούργια πρόταση για το 2012, «είναι πάνω στο νερό, ιδανική για οικογένειες με τινέιτζερ». Διάβασα όμως και για το Amanzoe στην Πελοπόννησο (από το Amanresorts) με 38 σουίτες και spa, όπως και για το «kayaking in the Aegean» με τον Τζέιμς Χέντερσον να ταξιδεύει καλεσμένος της Trekking Hellas, να κρατάει ημερολόγιο Πέμπτη με Κυριακή, και να γράφει σαν ταξιδιωτικός ανταποκριτής για την Κω, την Κάλυμνο, τη Λέρο.

Στο αφιέρωμα με τίτλο «Greece is the word», η πολυτέλεια συνδέεται με την άγρια ομορφιά. Κάπως έτσι μαθαίνουμε την ιστορία για το πώς γεννήθηκε το ξενοδοχείο «Κυρίμαι» από δύο αδέλφια στον Γερολιμένα, στη Μάνη, και τη συνεργασία τους με τον βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin Γιάννη Μπαξεβάνη. Για το μπουτίκ ξενοδοχείο Kinsterna στη Μονεμβασιά, «που τιμά τις βυζαντινές, βενετσιάνικες και οθωμανικές καταβολές του», για να φτάσουμε στο Costa Navarino, σε 10.000 στρέμματα, στη Μεσσηνία, «το μεγαλύτερο πρότζεκτ ενοποίησης θερέτρων στη Μεσόγειο των τελευταίων χρόνων».

Τι κρατάω από τα κείμενα που εκθειάζουν τη σύγχρονη Ελλάδα; Λέξεις όπως «yefsignostes» και «the kastro», για ταχύρρυθμα μαθήματα. Τη διαπίστωση ότι ντιζάιν και συνθήκες διαμονής έχουν βελτιωθεί αισθητά. Φιλοξενία πέντε αστέρων. Greek chic πέντε αστέρων. Τι διάβασα στο κείμενο με τίτλο «Ιn the lands of the Gods»; Πως σε «λίγα μέρη στον κόσμο είναι οι άνθρωποι τόσο συναισθηματικά δεμένοι με τη γη τους, όπως στην Ελλάδα. Και ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει; Αυτή η γη των 1.400 νησιών είναι σωστά χρεωμένη σαν το σπίτι των ηρώων και των θεών». Και «όταν έχεις κολυμπήσει στο Αιγαίο, δεν μπορείς να κολυμπήσεις ξανά σε καμία άλλη θάλασσα». Για να καταλήξει: «Αυτό το μυθικό σπίτι των θεών και των ηρώων έχει ορισμένες δελεαστικές προτάσεις και για κοινούς θνητούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή