«Καινούργιο φυσιολογικό» σε TV και Λευκό Οίκο

«Καινούργιο φυσιολογικό» σε TV και Λευκό Οίκο

4' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολιτικές αποφάσεις που αλλάζουν δεδομένα πολλών δεκαετιών έχουν, όπως αποδεικνύεται, ευρύτερη επίδραση ακόμη και στην ποπ κουλτούρα, ακόμη και στις τηλεοπτικές σειρές. Οι υποστηρικτές της ισότητας των δικαιωμάτων ανεξάρτητα από την έκφραση της σεξουαλικότητας -και ανάμεσά τους βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα της βιομηχανίας του θεάματος- χαιρέτισε με ανακούφιση και ικανοποίηση την αλλαγή της στάσης του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε σχέση με τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Η κίνηση του Ομπάμα έρχεται την ίδια στιγμή που την αμερικανική τηλεόραση κατακλύζουν νέες σειρές με βασικούς χαρακτήρες γκέι ζευγάρια και τις οικογένειές τους, αλλά και γκέι χαρακτήρες που έχουν κεντρικό ρόλο στην πλοκή. Είναι σαν να υπήρχε συνεννόηση ανάμεσα στους προγραμματιστές των καναλιών και στον Λευκό Οίκο ή, απλώς, τόσο η πολιτική όσο και η τηλεοπτική αλλαγή δείχνουν ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή.

Φυσικά, δεν εμφανίζονται για πρώτη φορά γκέι χαρακτήρες στην αμερικανική τηλεόραση, στην οποία το 1997 ανακοίνωσε τη σεξουαλικότητά της, τόσο ως ηρωίδα του σόου της όσο και ως προσωπικότητα, η Ελεν ντε Τζένερις. Ο τρόπος που παρουσιάζονται όμως πια στις σειρές είναι εντελώς διαφορετικός από εκείνον που είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα. Ο τίτλος ενός νέου σίτκομ, του πιο αναμενόμενου ίσως της σεζόν που θα αρχίσει το φθινόπωρο, εκφράζει απολύτως τη νέα κατάσταση: «The New Normal»· το καινούργιο φυσιολογικό.

Οι παρατηρητές της τηλεόρασης μιλούν για μια έκρηξη σειρών με γκέι θεματική, που διαδέχεται την έκρηξη παρουσίας Αφροαμερικανών χαρακτήρων μετά την εκλογή του Ομπάμα στην προεδρία. «Gay is the new Black» είναι η φράση που συναντά κανείς διαρκώς διαβάζοντας αναλύσεις για το τηλεοπτικό 2012. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι το νέο φυσιολογικό ή το νέο μαύρο παρουσιάζεται χωρίς τα κλισέ που επικρατούσαν έως τώρα. Και αν υπάρχουν κλισέ, είναι αυτά τα οποία έχει εντάξει, αποδεχτεί και προβάλει από μόνη της η γκέι κοινότητα.

Στερεότυπα

Στο παρελθόν, σειρές όπως το «Queer as Folk» και το «The L Word» δημιουργήθηκαν και προβλήθηκαν από καλωδιακά κανάλια ως «ειδικά» προϊόντα για ειδικό κοινό. Το «Will & Grace», που πρωτοβγήκε στον αέρα στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ήταν το πρώτο σίτκομ για ένα ευρύτατο κοινό, που είχε ανάμεσα στους βασικούς χαρακτήρες δύο γκέι άντρες. Ο Γουίλ σοβαρός, ο άλλος, ο Τζακ, επιβεβαίωνε όλα τα κλισέ της «τρελής», και όσο αστεία και αν ήταν η σειρά, λίγα έκανε για να αλλάξει την αντίληψη του μεγάλου κοινού για το πώς μπορεί να είναι η ομοφυλόφιλη ζωή, πέρα από τα στερεότυπα. Εβαλε όμως τους χαρακτήρες μέσα στην τηλεόραση και μέσα στα σπίτια, και αυτό ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Οπως άλλωστε δήλωσε και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, το «Will & Grace» εκπαίδευσε την αμερικανική κοινή γνώμη περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο μέχρι τότε. Φαντάζεται άραγε κανείς δήλωση Ελληνα πολιτικού σε αντίστοιχη θέση για, π.χ., τους «Απαράδεκτους»;

Η σειρά που άλλαξε ουσιαστικά τα πράγματα ήταν το «Modern Family», που έχει αποσπάσει ήδη δύο διαδοχικά Emmy καλύτερης κωμικής σειράς. Το «Modern Family» είναι γυρισμένο σαν ριάλιτι σόου και εστιάζεται σε τρεις οικογένειες που αποτελούν μία μεγαλύτερη. Η σειρά παρακολουθεί διαφορετικές εκδοχές της σύγχρονης οικογένειας, ανάμεσά τους και εκείνης του Κάμερον και του Μίτσελ, ενός γκέι ζευγαριού με ένα υιοθετημένο κοριτσάκι. Οι δυο τους μπορεί να αγαπούν τα μιούζικαλ, να ξέρουν απ’ έξω ατάκες από ταινίες και να είναι οι καλύτεροι στην οργάνωση των οικογενειακών πάρτι, αλλά κατά τα άλλα είναι δύο κανονικοί άνθρωποι, μακριά από την εικόνα των αποτριχωμένων γυμνασμένων σωμάτων ντυμένων με φανελάκια, που είχε για παράδειγμα το «Queer as Folk». Το «Modern Family» είναι μια αστεία σειρά, αλλά είναι και μια δίκαιη σειρά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους ήρωές της. Γι’ αυτό και άνοιξε όχι απλώς δρόμο, αλλά λεωφόρο για ό,τι συμβαίνει σήμερα.

Πρεμιέρα για επτά

Η γκέι θεματολογία είναι βασικό στοιχείο της πλοκής σε έξι – επτά σειρές που έκαναν πρόσφατα ή πρόκειται να κάνουν πρεμιέρα στην αμερικανική τηλεόραση. Και οι περισσότερες από αυτές είναι στα μεγάλα δίκτυα και όχι στην καλωδιακή τηλεόραση. Το «The New Normal» περιγράφεται σαν η σειρά που θα είχαν ο Κάμερον και ο Μίτσελ χωρίς την υπόλοιπη οικογένεια. Με πρωταγωνιστές τον (βραβευμένο για το «The Book of Mormon», μιούζικαλ των δημιουργών του «South Park») Αντριου Ράνελς και τον Τζάστιν Μπάρθα του «Hangover», η σειρά που ανέπτυξε ο δημιουργός του gay friendly «Glee» Ράιαν Μέρφι αφηγείται τη σχέση ενός ζευγαριού αντρών με τη γυναίκα που έχουν επιλέξει ως παρένθετη μητέρα για να κάνουν τη δική τους οικογένεια. Στο καστ, ως συντηρητική μητέρα της παρένθετης συμμετέχει και η Ελεν Μπάρκιν.

Πολλές ακόμη σειρές βρίσκονται στην ίδια ομάδα, όπως το «Smash» που έχει πέντε ανοιχτά γκέι ήρωες, το «Partners», το «Scandal», με τον διευθυντή προσωπικού του Λευκού Οίκου να είναι γκέι, ενώ ακόμη και στις δημοφιλέστερες σειρές, όπως το «Grey’s Anatomy», υπήρξε πρόσφατα γάμος μεταξύ γυναικών.

Η τάση βρίσκεται στην άνθησή της και μέχρι το τέλος του χρόνου είναι βέβαιο ότι θα ανακοινωθούν πολλά ακόμη παρόμοια τηλεοπτικά σχέδια.

Ο νέος ρόλος της Τζ. Λόπεζ

Ανάμεσα σε εκείνους που αντιμετωπίζουν τους γκέι χαρακτήρες σαν τη νέα μόδα στην τηλεόραση, είναι και η Τζένιφερ Λόπεζ. Η διάσημη τραγουδίστρια και ηθοποιός σκοπεύει να παραμείνει στην τηλεόραση, ακόμη και μετά την αποχώρησή της ως κριτής από το σόου «American Idol», αλλά με διαφορετικό ρόλο. Οπως έχει γίνει γνωστό, η Λόπεζ έχει αναλάβει την ανάπτυξη μιας δραματικής σειράς για το δίκτυο ABC, όπου οι κεντρικοί χαρακτήρες θα είναι ένα λεσβιακό ζευγάρι και η οικογένειά του. Το ζευγάρι έχει τρία παιδιά, ένα βιολογικό και δύο υιοθετημένα, ενώ ένα ακόμη κορίτσι που βρίσκεται στην εφηβεία έρχεται να ζήσει μαζί τους. Η Λόπεζ θα έχει τον ρόλο του παραγωγού στην ατιτλοφόρητη ακόμη σειρά, ενώ πρόκειται να παίξει έναν μικρότερο ρόλο σε κάποια επεισόδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή