Νεες εκδοσεις

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΑΜΑΝΤΑ ΧΟΤΖΚΙΝΣΟΝ
Οδός Μπριτάννια, αριθμός 22
Μυρτώ Καλοφωλιά

εκδ. Πατάκη σελ. 462

Η Σιλβάνα και ο επτάχρονος γιος της Ορεκ ανεβαίνουν στο πλοίο που θα τους μεταφέρει από την Πολωνία στην Αγγλία, στον Γιάνους τον σύζυγό της, τώρα που ο πόλεμος τελείωσε. Ομως, εκείνη δεν είναι σίγουρη αν είναι γυναίκα κάποιου – αν είναι γυναίκα πια. Υστερα από τα χρόνια που έζησε μακριά από τον πολιτισμό, μέσα στο άγριο δάσος, το μόνο που ξέρει τώρα είναι πως εκείνη και ο Ορεκ κατάφεραν να επιβιώσουν. Στο Ιπσουιτς, ο Γιάνους ετοιμάζει το σπίτι που θα υποδεχτεί τη γυναίκα και το παιδί του. Εχει έξι χρόνια να τους δει αφ’ ότου έφυγε κρυφά από την Πολωνία ως λιποτάκτης. Ομως, τα έξι χρόνια πολέμου που μεσολάβησαν τους έκαναν να μην είναι κανένας ο ίδιος.

ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ

ΑΝΝΑ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ
Λόγος και πράξις στην ψυχανάλυση

εκδ. Ικαρος σελ. 178

Η ψυχαναλυτική προσέγγιση της ανθρώπνης ψυχής προσέφερε τη δυνατότητα μιας διαδρομής που αντιμετωπίζει το άγχος του άγνωστου και τις συχνά τραυματικές συναντήσεις με ό, τι μας είναι ξένο. Εδειξε επίσης ότι η βία που συνοδεύει τα πρώτα χρόνια της ζωής μας και καλύπτεται από ανάγκες σχέσεων και κοινωνίας δεν χάνεται από την ψυχική σκηνή. Ομως ο ψυχαναλυτικός λόγος δεν αφορά μόνο στα άτομα, αλλά και στις κοινότητες τις οποίες συγκροτούν. Οι μορφές που συγκροτούνται στον κοινωνικό βίο -πολιτιστικές, πολιτικές, θρησκευτικές και άλλες- δεν είναι άσχετες προς την δυναμική που διέπει τα άτομα τα οποία τις πλάθουν. Γι’ αυτό και η ψυχαναλυτική ακρόαση και όσα τη συγκροτούν αφορά σε προβληματισμούς που αγγίζουν και χώρους πολύ ευρύτερους από τους χώρους των ψυχαναλυτών.

RΙCΗΑRD W. ΒULLΙΕΤ
Κυνηγοί, βοσκοί και χάμπουργκερ
Το παρελθόν και το μέλλον των σχέσεων μεταξύ ανθρώπων και ζώων

μετ. Νίκος Κούρκουλος, εκδ. του Εικοστού Πρώτου σελ. 400 – 21,30 ευρώ

Με αφετηρία τον απροσδόκητο συσχετισμό ανάμεσα στη γοητεία που ασκούν οι σεξουαλικές και αιματηρές φαντασιώσεις και την ψυχολογική και σωματική μας αποξένωση από τα ζώα που μας θρέφουν και μας ντύνουν, ο συγγραφέας διαπιστώνει ότι έχει ανατείλει μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και ζώων – μια αλλαγή που έγινε μπροστά στα μάτια μας και δεν έχει ακόμη βρει τον θεωρητικό της. Σε αντιστάθμισμα για την απομάκρυνση από τα παραγωγικά ζώα, ο «μεταοικοσιστισμός» ευνοεί νέες ευαισθησίες που εκφράζονται από τη μια με τη λατρεία και τον εξανθρωπισμό των ζώων συντροφιάς και από την άλλη με το ενδιαφέρον για τα άγρια ζώα και την προστασία τους.

ΚΛΑΣΙΚΟΙ

ΛΕΟΝΙΝΤ ΑΝΤΡΕΓΙΕΦ
Ερεβος

μετ. Σταυρούλα Αργυροπούλου, εκδ. Ροές σελ. 144 – 6 ευρώ

Στα χρόνια της τσαρικής Ρωσίας, ένας νεαρός ιδεαλιστής επαναστάτης, νιώθοντας τον κλοιό των χαφιέδων και της αστυνομίας να σφίγγει γύρω του, βρίσκει καταφύγιο σε ένα πορνείο. Το ότι ο ίδιος «δεν έχει πάει ποτέ με γυναίκα» θα αποτελέσει ένα μόνο από τα προβλήματά του, καθώς στην επαφή του με έναν άγνωστο γι’ αυτόν κόσμο, σύντομα θα νιώσει τον δικό του να καταρρέει.

ΠΑΙΔΙΚΟ

ΑΝΤΡΙΟΥ ΛΕΪΝ
Οι περιπέτειες του νεαρού Σέρλοκ Χολμς
Νέφος θανάτου

μετ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, εκδ. Μεταίχμιο σελ. 392 – 3,30 ευρώ

Οταν ο δεκατετράχρονος Σέρλοκ Χολμς ανακαλύπτει ένα πτώμα καλυμμένο με διογκωμένες φλύκταινες, η ζωή του αλλάζει για πάντα. Το ατρόμητο πνεύμα του και η δίψα του για περιπέτειες τον οδηγούν σε ένα ταξίδι όλο αγωνία – από την ήσυχη εξοχή στον υπόκοσμο των λονδρέζικων λιμανιών. Μέσα από τη φωτιά, την απαγωγή και τα κυκλώματα κατασκοπείας θα βρεθεί στην καρδιά μιας φρικτής πλεκτάνης που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον ολόκληρης της Βρετανίας. Ο νεαρός Χολμς θα χρειαστεί και την τελευταία ρανίδα θάρρους προκειμένου να κατατροπώσει έναν καταχθόνιο αντίπαλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή