Μνήμη Γιάννη Σκαρίμπα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ. Λίγοι ενθυμούνται (ή γνωρίζουν) ότι η γενέτειρα του Γιάννη Σκαρίμπα (1893-1984) είναι ένα όμορφο χωριό της Φωκίδας, η Αγία Ευθυμία. Πολλοί ταυτίζουν τον Σκαρίμπα με την πόλη της Χαλκίδας, αλλά τα πρώτα του βήματα τα έκανε στη γη της Φωκίδας. Εκεί, κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται, με συγκινητική συνέπεια, τα «Σκαρίμπεια», που επικεντρώνονται σε πτυχές του λογοτέχνη αλλά περιλαμβάνουν πλήθος συμπληρωματικών καλλιτεχνικών και αθλητικών εκδηλώσεων, που καθιστούν, έτσι, αυτές τις συναντήσεις μια μεγάλη γιορτή για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Φέτος, τα «Σκαρίμπεια» διοργανώνονται για 18η χρονιά στην Αγία Ευθυμία με τη συνεργασία του Δήμου Δελφών, της τοπικής κοινότητας Αγίας Ευθυμίας και του Συλλόγου Αγιοευθυμιωτών «Ο Αγιος Ευθύμιος». Το Σάββατο 28 Ιουλίου θα διεξαχθεί ημερίδα για τον Γιάννη Σκαρίμπα, που δείχνει και το μέτρο φιλοδοξίας των εκδηλώσεων. Με θέμα «Γιάννης Σκαρίμπας: παράδοση και πρωτοπορία», η εκδήλωση θα καταλήξει, μετά τις εισηγήσεις, σε συναυλία με μελοποιημένα τραγούδια και πρωτότυπες συνθέσεις σε στίχους Γιάννη Σκαρίμπα. Θα μιλήσουν η καθηγήτρια Κατερίνα Κωστίου, ο ποιητής Δημήτρης Κοσμόπουλος, ο φιλόλογος Αγγελος Μοντάς, ο σκηνοθέτης Λευτέρης Ξανθόπουλος, ο συγγραφέας Δημήτρης Παλούκης και ο φιλόλογος Συμεών Σταμπουλού. Συντονιστής θα είναι ο Δημήτρης Κανελλόπουλος, φιλόλογος και εκδότης του περιοδικού «Οροπέδιο». Στη μουσική εκδήλωση, που θα ακολουθήσει, στο πιάνο και στο τραγούδι θα είναι η εκδότρια της «Αγκυρας» Αναστασία Παπαδημητρίου όπως και η Μαρία Παναγοπούλου, στην κλασική κιθάρα ο Αντώνης Παπακωνσταντινίδης και στο τραγούδι ο Θανάσης Σωτηρόπουλος.

Τα «Σκαρίμπεια», που φέτος διαρκούν από 27 Ιουλίου έως 18 Αυγούστου, είναι θεσμός για το χωριό της Αγίας Ευθυμίας και είναι ένας τρόπος να αντιληφθεί κανείς πόσα πολλά μπορεί να αντλήσει ένας τόπος από την αξιοποίηση της πνευματικής του κληρονομιάς. Γιατί, η Αγία Ευθυμία είναι ένας σπάνιος τόπος με πολιτισμό και συναίσθηση της ιστορικής πορείας του. Στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Γιάννης Σκαρίμπας, το οποίο έχει αποκατασταθεί, βρίσκεται η ορειχάλκινη προτομή του να θυμίζει τους δεσμούς του με τη Φωκίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή