Αφιέρωμα Μ. Καλομοίρη αντί φεστιβάλ

Αφιέρωμα Μ. Καλομοίρη αντί φεστιβάλ

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΥΣΙΚΗ. Το 2012 είναι Ετος Μανώλη Καλομοίρη (1883-1962), καθώς φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον θάνατο του συνθέτη. Μπορεί να μην έχουν γίνει όσα θα περίμενε κανείς, αλλά στη Σάμο, τόπος καταγωγής του Καλομοίρη, διοργανώνονται τρεις αξιόλογες μουσικές εκδηλώσεις τον Αύγουστο (Πυθαγόρειο και Καρλόβασι, 1, 2 και 13 του μηνός). Το μικρό, αλλά ουσιαστικό, αυτό αφιέρωμα υποκαθιστά κατά μία έννοια το καθιερωμένο Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης» που επί σειρά ετών είχε εξελιχθεί σε καλοκαιρινό θεσμό. Αδυναμία κρατικής επιχορήγησης ή εξεύρεσης ιδιωτικής χορηγίας, το ανέστειλαν για φέτος, αλλά αντ’ αυτού και για να μη λείψει η διασύνδεση του νησιού με τον συνθέτη, διοργανώθηκαν οι τρεις συναυλίες από τον Σύλλογο «Μανώλης Καλομοίρης» (που έχει πρόεδρο τον Βύρωνα Φιδετζή) σε συνεργασία με τον Δήμο Σάμου. Οπως δήλωσε, πάντως, ο Δήμαρχος Σάμου, κ. Στυλιανός Θάνος, «ευελπιστούμε ότι θα είναι εφικτή η επαναλειτουργία του Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης» στο άμεσο μέλλον».

Το πρόγραμμα, το οποίο επόπτευσε η κ. Χαρά Καλομοίρη, εγγονή του συνθέτη, περιλαμβάνει σημαντικές συμμετοχές σολίστ όπως της πιανίστριας Ελενας Μουζάλα, της σοπράνο Μίνας Πολυχρόνου, του πιανίστα Θάνου Αποστολόπουλου, του βιολονίστα Γιώργου Δεμερτζή, του τσελίστα Αγγελου Λιακάκη και του πιανίστα Βασίλη Βαρβαρέσου. Παρά τον μικρό αριθμό των συναυλιών, θα υπάρχει ερμηνεία από αντιπροσωπευτικά έργα του Καλομοίρη, που στην καταληκτική συναυλία της 13ης Αυγούστου θα συνδυαστούν στο πρόγραμμα με έργα Ραχμάνινωφ.

Οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο. Πληροφορίες για το κοινό από τον Δήμο Σάμου, τηλ. 22733 50100.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή