Συλλογή Τρικόγλου, ένας Αιγυπτιώτης που αγαπούσε την τέχνη

Συλλογή Τρικόγλου, ένας Αιγυπτιώτης που αγαπούσε την τέχνη

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί σαράντα χρόνια φύλαγε τον «θησαυρό» της… Αιγύπτου το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το πνευματικό ίδρυμα που επέλεξε ο φιλότεχνος και βιβλιόφιλος Ελληνας έμπορος από το Κάιρο, Ιωάννης Τρικόγλου για να διασώσει τη συλλογή του. Μεταφέρθηκε από την Αίγυπτο το 1973 όταν ο Νάσερ άρχισε να δεσμεύει τις περιουσίες των Ελλήνων, βρήκε καταφύγιο- στέγη στην κεντρική βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, αλλά μισό αιώνα μετά την απόφαση της δωρεάς (1963), βγαίνει για πρώτη φορά στο κοινό με μια έκθεση-οδοιπορικό στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη γνωριμία με μία από τις πλουσιότερες συλλογές του ΑΠΘ, κυρίως με τη σκέψη και τις αναζητήσεις του δωρητή Τρικόγλου, αντλεί το υλικό της από χιλιάδες τεκμήρια που συνέλεξε από την Ανατολική Μεσόγειο (Μικρά Ασία, Αίγυπτο, Σινά) περιοχές που φωτογράφισε ο ίδιος, χρηματοδοτώντας ταυτόχρονα τα περιηγητικά ταξίδια του σπουδαίου φωτογράφου Φρεντ Μπουασονά. Μεταξύ αυτών, σπάνια βιβλία (14.000 τόμοι προσβάσιμοι στο κοινό), χίλια έργα τέχνης – λάδια, ακουαρέλες, σχέδια χαρακτικά με το πρώτο της Κωνσταντινούπολης (1493) Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών (Γιαλλινά, Γαλάνη, Μύλερ, Ντεβάλ), φωτογραφίες (506 εκ των οποίων 60 του Μπουασονά,110 των Sebach & Joellier), κειμήλια, χάρτες (413), γελοιογραφίες, έγγραφα και φυλλάδια από υπηρεσίες και ιδρύματα που χρονολογούνται από το 1495 ώς τα μέσα του 20ού αιώνα.

Ψηφιοποιημένα τεκμήρια

Το εικονικό ταξίδι στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου με τα ψηφιοποιημένα από το 2006 τεκμήρια ξεκινάει από την Αίγυπτο όπου γεννήθηκε (Αλεξάνδρεια, 1888), έζησε και δραστηριοποιήθηκε (Κάιρο) τα περισσότερα χρόνια της ζωής του, ο Ελληνας λόγιος (πέθανε στο Παρίσι τέλη του ’70), διέρχεται την Ελλάδα και καταλήγει στη Μικρά Ασία-Κωνσταντινούπολη.

Από την Αίγυπτο συνέλεγε οτιδήποτε αναφερόταν στην ιστορία, τον πολιτισμό και την καθημερινή ζωή. Από απεικονίσεις ηγετών και φιρμάνια, μέχρι φωτογραφίες χαρακτικά, υδατογραφίες και βιβλία. Στο ημερολόγιό του, ο Μπουασονά αφηγείται με λεπτομέρειες το περιηγητικό του ταξίδι στην Αίγυπτο και μας προσφέρει μια γεύση για τον τόπο και τα χρώματα «…γλυκά ροδοκίτρινα.. .μπλε στον ορίζοντα. Αυτή η απομάκρυνση του βουνού, μαργαριταρένια μωβ περλέ. Αυτή η καστανορόδινη απόχρωση του πούρου ή του χρώματος όταν είναι πλέον ξερό ή νωτισμένο… Το ρυάκι τραγουδάει μαζί με την χαρούμενη ψυχή μου. Ενθουσιάζομαι τόσο εγώ όσο και η φωτογραφική μου μηχανή Κόντακ. Δεν μπορώ όμως να καταλάβω πώς ο εξαίρετος Τρικόγλου διέσχισε αυτούς τους δυσπρόσιτους βράχους…» γράφει ταξιδεύοντας για το μοναστήρι.

Από την Ελλάδα ο ομογενής εξ Αιγύπτου αναζήτησε την παράδοση σε χαρακτικά, σχέδια Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, έργα τέχνης ενώ η ελληνική ιστορία και η Επανάσταση του 1821 αποτελούν το επίκεντρο της συλλογής. Γκραβούρες, σπάνιες εκδόσεις, κειμήλια, χειρόγραφα του Μπάιρον και του Σικελιανού ακόμη και πιάτα απεικονίζουν τον αγώνα για ελευθερία.

Στοιχεία από τη ζωή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία διέσωσε ο συλλέκτης με φωτογραφίες χαρακτικά, υδατογραφίες, σπάνιες εκδόσεις και παλαίτυπα από την περιοχή της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης – τον τόπο συνάντησης της Ανατολής με το Βυζάντιο.

«Περιήγηση στην Ανατολική Μεσόγειο» μέσα από έργα της συλλογής Ιωάννη Τρικόγλου». Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Ως τις 8 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή