Ενα τατουάζ με σβάστικα, σημείο τριβής

Ενα τατουάζ με σβάστικα, σημείο τριβής

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΠΕΡΑ. Σκάνδαλο και μία απόλυση προκάλεσε στην Οπερα του Μπαϊρόιτ το τατουάζ ενός λυρικού τραγουδιστή, ο οποίος είχε «διακοσμήσει» το σώμα του με μια σβάστικα. Το ζήτημα πήρε διαστάσεις επειδή δεν πρόκειται για έναν απλό τραγουδιστή, αλλά για τον πρωταγωνιστή της νέας παραγωγής του «Ιπτάμενου Ολλανδού» του Ρίχαρντ Βάγκνερ.

Ο Ρώσος λυρικός τραγουδιστής Γιεβγκένι Νικίτιν επρόκειτο να εμφανιστεί χθες το βράδυ ως «Ιπτάμενος Ολλανδός» στο περίφημο φεστιβάλ, το οποίο παρουσιάζει αποκλειστικά έργα του Βάγκνερ. Ομως το γερμανικό -κρατικό- τηλεοπτικό δίκτυο ZDF παρουσίασε φωτογραφίες του Νικίτιν, στις οποίες ολοφάνερα φαινόταν η σβάστικα «χτυπημένη» ως τατουάζ στο σώμα του. Ο σάλος που προκλήθηκε ήταν μεγάλος, καθώς στη Γερμανία υπάρχει μεγάλη ευαισθησία γύρω από το ζήτημα – εθνική πληγή του ναζισμού.

Ο Νικίτιν δέχτηκε να παραιτηθεί από την παραγωγή, όταν οι οργανωτές του φεστιβάλ απαίτησαν εξηγήσεις, με δεδομένη τη σχέση «συμπάθειας» των ναζί με τη μουσική του Βάγκνερ, την παλαιότερη στήριξη του ίδιου του Χίτλερ στο φεστιβάλ, τις αντισημιτικές θέσεις του κλασικού συνθέτη και την υποστήριξη του Χίτλερ από τη νύφη του Βάγκνερ, Γουίνιφρεντ, η οποία ήταν επικεφαλής του φεστιβάλ την εποχή του ναζισμού.

«Δεν γνώριζα την έκταση της ενόχλησης και της προσβολής που θα προκαλούσαν αυτά τα σύμβολα, ειδικά στο Μπαϊρόιτ, με δεδομένη την ιστορία του φεστιβάλ», δήλωσε ο 38χρονος Νικίτιν. «Είχα κάνει τα τατουάζ σε νεαρή ηλικία. Ηταν κάτι που τότε ήταν απλώς μέρος της αντεργκράουντ κουλτούρας. Ηταν ένα μεγάλο λάθος και τώρα εύχομαι να μην τα είχα κάνει ποτέ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή