Ο ανανεωτικός Φραντς Βεστ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΩΛΕΙΑ. Από τους πλέον ανανεωτικούς σύγχρονους καλλιτέχνες της εικαστικής τέχνης, ο Αυστριακός Φραντς Βεστ (Franz West) έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 65 ετών. Υπέφερε από μακροχρόνια ασθένεια.

Ο Φραντς Βεστ είχε τα τελευταία είκοσι χρόνια συχνή παρουσία σε μεγάλες διοργανώσεις, όπως στην Documenta και στην Μπιενάλε της Βενετίας, όπου το 2011 τιμήθηκε με τον Χρυσό Λέοντα για τη συνολική του τέχνη.

Στη φετινή έκθεση, στην Υδρα, του Hydra School Projects, (O)IKEA, που επιμελήθηκε ο Δημήτρης Αντωνίτσης, υπάρχει συμμετοχή του Franz West, ο οποίος είχε επαφή με όλες τις προοδευτικές εικαστικές πλατφόρμες της Ευρώπης. Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε σχόλια μεγάλης εκτίμησης για το έργο του και μάλιστα εκδόθηκε μια κοινή ανακοίνωση από το Ιδρυμα Franz West, την Gagosian Gallery, την Galerie Meyer Kainer και την Galerie Eva Presenhuber. «Ο Φραντς Βεστ γοήτευσε, επηρέασε και ενέπνευσε τους συγχρόνους του, τους μαθητές του και τους οπαδούς του, καθώς και τον καθένα που συναναστρεφόταν», αναφέρουν.

Ο Βεστ άρχισε την καλλιτεχνική καριέρα του στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ως μέλος ενός κινήματος που πήρε το όνομα «Actionism». Το πνεύμα του κινήματος ήταν να εντάξει την άγρια και επιθετική δημόσια συμπεριφορά στον διάλογο της τέχνης.

Τα έργα του Βεστ χρησιμοποιούν τον γύψο, το παπιέ-μασέ, το σύρμα, τον πολυεστέρα και το αλουμίνιο, καθώς και άλλα ευτελή υλικά. Ξεκίνησε ως ζωγράφος αλλά σταδιακά στράφηκε στα κολάζ, στη γλυπτική και στα μικρά γλυπτά, γνωστά ως «Fitting Pieces». Εκανε επίσης εγκαταστάσεις και ασχολήθηκε και με τον σχεδιασμό επίπλων. «Δεν έχει σημασία πώς μοιάζει η τέχνη αλλά ποια είναι η χρησιμότητά της», συνήθιζε να λέει.

«Ο κόσμος έχασε έναν σπουδαίο καλλιτέχνη», αναφέρει η χθεσινή κοινή ανακοίνωση, «που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος έβλεπε την τέχνη και τον εαυτό του. Θα λείψει η μεγάλη αίσθηση πρωτοτυπίας και γενναιοδωρίας που έδειχνε προς όλους τους άλλους καλλιτέχνες. Είναι μια μεγάλη απώλεια».

Ο Φραντς Βεστ ήταν παντρεμένος με τη Γεωργιανή καλλιτέχνιδα Tamura Sirbiladze.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή