Μικρότερο πρόγραμμα και περικοπές στη φετινή Μόστρα

Μικρότερο πρόγραμμα και περικοπές στη φετινή Μόστρα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ. Δυο-τρία ονόματα μεγάλων σκηνοθετών και μία λίστα από «συνήθεις υπόπτους» των φεστιβαλικών διοργανώσεων περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Μόστρα της Βενετίας, που έχει λιγότερους τίτλους, μόλις 17, αντί για τους περισσότερους από είκοσι που συνήθως διαγωνίζονται για το Χρυσό Λιοντάρι.

Στο διαγωνιστικό τμήμα βρίσκονται το αναμενόμενο «To the Wonder» του Τέρενς Μάλικ με τον Μπεν Αφλεκ, τη Ρέιτσελ Μακ Ανταμς και τον Χαβιέ Μπαρδέμ, το «Passion» του Μπράιαν ντε Πάλμα (πρώτη του ταινία μετά το πολεμικό «Εν ψυχρώ» που είχε κερδίσει το βραβείο σκηνοθεσίας στο ίδιο φεστιβάλ), ξανά με τη Μακ Ανταμς και τη Νούμι Ραπάς, η «Pieta» του Κορεάτη Κιμ Κι Ντουκ και το «Bella Addormentata» του Μάρκο Μπελόκιο με τον Τόνι Σερβίλο και την Ιζαμπέλ Ιπέρ.

Από εκεί και πέρα, ταινίες με ονόματα που ξεχωρίζουν είναι το «Something in the Air» του Ολιβιέ Ασαγιάς, το «At Any Price» του Ραμίν Μπαχράνι με τον Ζακ Εφρον και τον Ντένις Κουέιντ, το «Autoreiji: Biyondo» του Τακέσι Κιτάνο και το «Spring Breakers» του Χάρμονι Κορίμ με τον Τζέιμς Φράνκο και τις νεαρές σταρ Σελίνα Γκόμεζ και Βανέσα Χάτζενς.

Οι ταινίες, μεταξύ άλλων, του Αυστριακού Ούλριχ Ζάιντλ, του Φιλιππινέζου Μπριλάντε Μεντόζα και του Γάλλου Ξαβιέ Τζιανολί, συμπληρώνουν το διαγωνιστικό τμήμα.

Πιο ενδιαφέρον ίσως φαίνεται το εκτός συναγωνισμού πρόγραμμα, που περιλαμβάνει τα ντοκιμαντέρ «Clarisse» της Λιλιάνα Καβάνι και «Bad 25» του Σπάικ Λι με θέμα τον Μάικλ Τζάκσον, το επίσης ντοκιμαντέρ «Witness: Libya» του προέδρου της κριτικής επιτροπής Μάικλ Μαν, το «The Reluctant Fundamentalist» της Μίρα Ναΐρ με την Κέιτ Χάντσον και τον Κίφερ Σάδερλαντ, που θα ανοίξει το φεστιβάλ, το «The Company You Keep» του Ρόμπερτ Ρέντφορντ με τον ίδιο, τον Σία ΛαΜπουφ, την Τζούλι Κρίστι και τη Σούζαν Σάραντον, το «Love is All You Need» της Σουζάνε Μπίερ με τον Πιρς Μπρόσναν, αλλά και το «O Gebo E A Sombra» του υπερεκατονταετούς Μανοέλ ντε Ολιβέιρα με την Κλαούντια Καρντινάλε και τη Ζαν Μορό.

Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ενταχθεί και η νέα ταινία μικρού μήκους του Γιώργου Ζώη, «Casus Belli», που είχε ξεχωρίσει πριν από δύο χρόνια στο ίδιο φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα που έστησε ο Αλμπέρτο Μπαρμπέρα στην πρώτη του χρονιά ως διευθυντής του φεστιβάλ, είχε πολλές αναγκαστικές περικοπές. Γι’ αυτό και ο μικρότερος αριθμός ταινιών, γι’ αυτό και η έμφαση στις κλασικές ταινίες που επαναπροβάλλονται αποκατεστημένες.

Ανάμεσα σ’ αυτές που έχουν προγραμματιστεί να προβληθούν, είναι το «Φάνι και Αλέξανδρος» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν και η «Πύλη του Παραδείσου» του Μάικλ Τσιμίνο. Η 69η διοργάνωση της Μόστρα πραγματοποιείται από τις 29 Αυγούστου ώς τις 8 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή