«Συγκάτοικοι» στις ελληνικές θάλασσες

«Συγκάτοικοι» στις ελληνικές θάλασσες

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΤΙΕΣ. Ποιος δεν έχει μαγευτεί βλέποντας να ξεπηδά ξαφνικά μέσα από τα καταγάλανα νερά της θάλασσας ένα δελφίνι για να παίξει με το κύμα; Το ντοκιμαντέρ «Θαλάσσια θηλαστικά, οι συγκάτοικοί μας στις ελληνικές θάλασσες», συμπαραγωγής WWF Ελλάς, ΜΟm-Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και το Tethys Research Institute, που προβάλλει ο ΣΚΑΪ, σήμερα, στις 11.30, μας γνωρίζει τα 14 διαφορετικά είδη θαλάσσιων θηλαστικών, που ζουν στις ελληνικές θάλασσες. Από αυτά εννέα είναι μόνιμα και πέντε περιστασιακά. Στις ελληνικές θάλασσες συναντάμε επίσης: τις πτεροφάλαινες, το δεύτερο μεγαλύτερο ζώο στον πλανήτη με καρδιά στο μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου. Τους φυσητήρες, το ζώο με τον μεγαλύτερο εγκέφαλο που έχει καταγραφεί ποτέ στο ζωικό βασίλειο. Τρία από τα τέσσερα είδη δελφινιών των ελληνικών θαλασσών, που ζουν μόνιμα σε μεικτές κοινωνίες στον Κορινθιακό Κόλπο, κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο. Τα ρινοδέλφινα, που κάνουν άλματα μέχρι και 8 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, τις απειλούμενες Μεσογειακές φώκιες Monachus monachus, ένα από τα σπανιότερα είδη του πλανήτη, καθώς και τους ζιφιούς, που μπορούν με μια ανάσα να φτάσουν ίσως μέχρι και τα 3.000 μέτρα, ενώ το ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης είναι τα 124 μέτρα.

Το 30λεπτο ντοκιμαντέρ, που δημιουργήθηκε -με τη συνδρομή του χρηματοδοτικού εργαλείου LIFE της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο του προγράμματος «Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε»- από την Top Cut Α.Ε., και σκηνοθέτησε ο Μάνος Γαστεράτος, αναδεικνύει τη σημασία της παρουσίας αυτών των θηλαστικών για το θαλάσσιο περιβάλλον, τις απειλές που αντιμετωπίζουν, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να συμβάλει στην προστασία τους. Πρόκειται για την πρώτη ενημερωτική, συμμετοχική καμπάνια γι’ αυτά τα ζώα, που στόχο έχει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό, αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς αναφορικά με το θέμα, δεδομένου ότι η διατήρηση του φυσικού πλούτου των ελληνικών θαλασσών περνάει από το δικό μας χέρι! Μια διαφορετική αντίληψη ζωής και μια εναλλακτική πρόταση θέασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή