Νεες εκδοσεις

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕΛΕΤΗ

JΕΑΝ – BAPTISTE ΒΟΤUL

Η σεξουαλική ζωή του Καντ

μετ. Ι. Αβραμίδου

εκδ. Νεφέλη σελ. 122

Πρόκειται για έναν κύκλο οκτώ ομιλιών τις οποίες εκφώνησε ο Μποτύλ στην Παραγουάη τον Μάιο του 1946. «Για μένα», έγραφε ο Μποτύλ, «η σεξουαλική ζωή του Καντ είναι από τα σοβαρότερα θέματα της δυτικής μεταφυσικής». Διότι η σεξουαλικότητά του είναι η βασιλική οδός που οδηγεί στη γνώση του καντιανισμού. Γι’ αυτό και την «Κριτική του Καθαρού Λόγου» θα πρέπει να τη διαβάσουμε σαν «δράμα και αυτοβιογραφία». Οι αρχαίοι πίστευαν πως οι μεγαλύτερες προσωπικότητες απαθανατίστηκαν με τη μορφή αστέρων που θα ακτινοβολούν αιωνίως. Χάρη στον Μποτύλ, θα πρέπει να φανταστούμε τον Καντ όχι με τη μορφή ενός ήλιου, αλλά μιας τρομακτικής μαύρης τρύπας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜΑSΗΑ GΕSSΕΝ

Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο άνθρωπος δίχως πρόσωπο

μετ. Τιτίνα Σπερελάκη

εκδ. Πατάκη σελ. 432 – 19 ευρώ

Πώς ένας χαμηλόβαθμος πράκτορας της KGB αναρριχήθηκε στην προεδρία της Ρωσίας; Το 1999 το περιβάλλον του Μπόρις Γέλτσιν άρχισε να ψάχνει έναν διάδοχο για τον ασθενούντα πρόεδρο. Απρόσωπο πλάσμα, ο Πούτιν έγινε από τη μια μέρα στην άλλη το πρόσωπο της ημέρας. Η Ρωσία και μια ξελογιασμένη Δύση είδαν στον Πούτιν τον προοδευτικό ηγέτη των ονείρων τους, ακόμα και όταν, με ανελέητη αποτελεσματικότητα, ο νέος αρχηγός ξήλωνε τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, αποσπούσε διά της βίας από την ανθούσα επιχειρηματική τάξη τον έλεγχο και τα πλούτη της και αποδεκάτιζε τους εύθραυστους μηχανισμούς της Δημοκρατίας.

ΛΕΥΚΩΜΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ

Τα βοτσαλωτά της Σαντορίνης και της Μήλου

εκδ. Βότσαλο σελ. 128 – 25 ευρώ

Μια τέχνη που ξεκίνησε τα μινωικά χρόνια, διέσχισε την ελληνιστική περίοδο με τη μορφή εκλεκτών ψηφιδωτών, ξενιτεύθηκε όταν υποδουλώθηκε ο τόπος, για να επανέλθει σε συνθήκες ανοικοδόμησης και ελευθερίας στον τόπο όπου γεννήθηκε. Στη Σαντορίνη η τέχνη του βοτσαλωτού επανεμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Ομως οι απανωτοί σεισμοί του 20ού αιώνα κατέστρεψαν αρκετά έργα, τα οποίοι οι Σαντορινιοί που αγαπούν το βοτσαλωτό αντικατέστησαν με νέες συνθέσεις στα δάπεδα μέσα στις αυλές, στις πλατείες και στους δρόμους. Καλλωπίζοντας τους χώρους, οι μάστορες του νησιού αποδίδουν πάντα στα έργα τους ένα αίσθημα στερεότητας, δύναμης και αντοχής.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

DΟΜΙΝΙQUΕ MONOTTI & DΟΑ

Εντιμότατη εταιρεία

μετ. Γιάννης Στρίγκος εκδ. Πόλις σελ. 422

Λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, μια ομάδα οικολόγων ακτιβιστών, με τη βοήθεια ενός χάκερ, μπαίνει στον υπολογιστή ενός στελέχους της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Κατά τη διάρκεια της υποκλοπής, το στέλεχος δολοφονείται από δύο κουκουλοφόρους, αλλά η δολοφονία καταγράφεται στον σκληρό δίσκο των οικολόγων. Εντρομα τα μέλη της ομάδας περνούν στην παρανομία, ενώ την έρευνα αναλαμβάνει ο αστυνόμος Παρίς. Ο αστυνόμος ανακαλύπτει πως το θύμα ήταν επιφορτισμένο με την παρακολούθηση μιας άκρως απόρρητης υπόθεσης. Στο μεταξύ οι μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να φορτώσουν τον φόνο στους οικολόγους. Γιατί αυτό που διακυβεύεται είναι το μέλλον της πυρηνικής βιομηχανίας και το ποιος θα επικρατήσει στις εκλογές.

DΑΝΝΥ WΑLLΑCΕ

Το κορίτσι της οδού Σάρλοτ

μετ. Χριστίνα Σωτηροπούλου

εκδ. Κλειδάριθμος σελ. 526

Ο Τζέισον την είδε εντελώς ξαφνικά – η κοπέλα είχε μόλις σταματήσει ένα άδειο ταξί και πάλευε να ανοίξει την πόρτα κρατώντας ένα βουνό από πακέτα. Ο Τζέισον τη ρώτησε αν χρειάζεται βοήθεια κι εκείνη του χαμογέλασε. Και τότε τα πάντα φωτίστηκαν. Τώρα ο Τζέισον, πρώην δάσκαλος, πρώην σύντροφος και ερασιτέχνης συγγραφέας, βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα. Να την αναζητήσει; Και πώς, μέσα σε μια πόλη επτά εκατομμυρίων κατοίκων, έχοντας για μόνο στοιχείο στα χέρια του μια παλιομοδίτικη φωτογραφική μηχανή μιας χρήσης;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή